آموزش مراحل ساخت اتاق سرور بیمارستان

اتاق سرور چیست؟ اتاق سرور بیمارستان چیست؟ اتاق‌سرور بیمارستان چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟ مراحل ساخت یک اتاق سرور ایمن و کارآمد چیست؟ اتاق سرور اصطلاحی است که این روزها به‌وفور آن را می‌شنویم؛ اما احتمالاً اطلاعات دقیق و کاملی در مورد آن نداریم. اتاق‌های سرور این روزها جزو دارایی‌ها و سرمایه‌های جدایی‌ناپذیر کسب‌وکارها محسوب می‌شوند و هیچ کسب‌وکار بزرگی را نمی‌توان بدون اتاق سرور اداره و مدیریت کرد. اتاق سرور به‌عبارت ساده یک فضای فیزیکی است که تعدادی از تجهیزات کامپیوتری، دیجیتالی و الکترونیکی در آن قرار داده شده‌اند. این تجهیزات تمام داده‌های در حال اجرا از طریق شبکه‌های کامپیوتری را رصد، پردازش، دسته‌بندی و ذخیره می‌کنند. بیمارستان‌ها یکی از مهم‌ترین مراکزی هستند که باید به یک اتاق سرور بی‌نقص با امنیت بالا مجهز شوند، چرا که تمام اطلاعات بیماران، کادر درمان، حراست و پرسنل، اطلاعات تبادلات مالی، قرارها و نوبت‌های بیماران، شیفت‌های پزشکان و اطلاعات وب‌سایت بیمارستان روی این اتاق سرور ذخیره و نگهداری می‌شوند.
از دست دادن هرکدام از این اطلاعات می‌توان هزینه و تبعات بسیار سنگینی را به بیمارستان‌ها تحمیل کند. بنابراین، باید با مراحل ساخت یک اتاق سرور باکیفیت و کارآمد و نحوه ایمن‌سازی آن به بهترین شکل آشنا باشیم. بیشتر زمان و منابع بخش فناوری اطلاعات در هر سازمانی، صرف عیب‌یابی مشکلات سرور و انجام تعمیر و نگهداری‌های معمول می‌شود. طراحی هر اتاق سروری باید منطبق با هنجار‌های ایمنی همان سازمان صورت بگیرد. برای آشنایی بیشتر با اتاق سرور بیمارستان و نحوه ساخت و ایمن‌سازی آن، تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.
اتاق سرور بیمارستان
اتاق سرور یا دیتاسنتر وظیفه نگهداری اطلاعات هر سازمان و مجموعه‌ای را برعهده دارد. اتاق سرور بیمارستان یکی از اساسی‌ترین و مهم‌ترین بخش‌های هر بیمارستان است، چرا که تمام اطلاعات خصوصی بیماران، کارمندان، مدیریت و اطلاعات مالی را در خود جای داده است.
یک بیمارستان هر روز با تعداد زیادی از بیماران روبرو می‌شود که نیاز به باز گردن پرونده پزشکی دارند. این اطلاعات باید در محلی امن نگهداری شوند تا در مواقع نیاز، بتوان به آن‌ها رجوع کرد. سوابق و پرونده پزشکی هر بیمار مختص به او است، جزو حریم شخصی بیمار قلمداد می‌شود و در مواقع ضروری می‌تواند جان وی را نجات دهد.
همچنین برای مدیریت راحت‌تر امور، نیاز به یک پل ارتباطی ایمن و همواره در دسترس بین پرسنل بیمارستان با مدیریت، پزشکان و پرستاران، داروخانه، حراست، مراکز بیمه و وب‌سایت نوبت‌دهی اینترنتی بیمارستان کاملاً حس می‌شود. نقش اصلی ایجاد این پل ارتباطی برعهده اتاق سرور بیمارستان است.
مراحل ساخت و ایجاد اتاق سرور بیمارستان
مراحل ساخت اتاق سرور بیمارستان
اکنون که با اهمیت اتاق‌سرور بیمارستان آشنا شدیم، می‌توانیم به مراحل ساخت اتاق‌سرور بیمارستان بپردازیم:
مرحله ۱: اندازه مناسب اتاق را تعیین کنید
اولین قدم از مراحل ایجاد اتاق سرور بیمارستان این است که الزامات فضای فیزیکی اتاق سرور را تعیین کنید. اتاق‌سرور بیمارستان باید به‌گونه‌ای انتخاب شود که فضای کافی برای نگه‌داشتن سرور‌ها، سیم‌ها، کابل‌ها، تهویه مطبوع، ابزار اطفاء حریق، سیم‌های برق و سایر تجهیزات ضروری را در اختیار ما قرار دهد.
فضا‌های تنگ برای ساخت اتاق‌سرور بیمارستان مناسب نیستند، زیرا تهویه مؤثر نیاز به گردش مداوم هوا دارد. همچنین توصیه نمی‌شود که یک اتاق سرور در یک فضای پنجره‌دار یا فضایی با دیوار خارجی ساخته شود، چرا که هر دو می‌توانند کنترل و ایمن‌سازی محیط در اتاق سرور را دشوار کنند. در مورد ایمن‌سازی اتاق سرور بیمارستان در ادامه توضیحاتی ارائه خواهد شد.
در حالت ‌ایده‌آل، سقف‌های فضا باید حداقل ۳ متر از سطح زمین فاصله داشته باشند. سقف‌های مرتفع برای راه‌اندازی کانال‌های هوا، نصب اگزوز‌های حرارتی و سایر تجهیزات ترجیح داده می‌شوند. طبقات مرتفعی که امکان کابل‌کشی را فراهم می‌کنند نیز یک امتیاز هستند.
مرحله ۲: سخت‌افزار را برای ذخیره‌سازی تنظیم کنید
مرحله بعدی ساخت اتاق سرور بیمارستان، برنامه‌ریزی فضا و بهینه‌سازی برای به حداکثر رساندن فضا است. کابینت‌ها و قفسه‌ها باید به‌گونه‌ای طراحی شوند که ماشین‌آلات فیزیکی و قطعات الکترونیکی مانند سوئیچ‌ها و پریز‌های برق را در خود جای دهند. استفاده بهینه از فضا همچنین به تعمیر و نگهداری سریع‌تر و مؤثرتر تجهیزات کمک می‌کند.
مرحله ۳: سیستم تهویه مؤثر را فراموش نکنید!
پس از تنظیم اتاق سرور، مطمئن شوید که تهویه هوا به‌خوبی انجام می‌شود و تجهیزات خنک و خشک هستند. دمای اتاق سرور باید پایین و خنک باشد تا بتواند حرارت سرورها را گرفته و از گرم شدن بیش از حد تجهیزات جلوگیری کند. یک دماسنج و یک رطوبت‌گیر در اتاق نصب کنید تا مؤثر بودن سیستم تهویه خود را تست کنید.
مرحله ۴: فضایی برای عبور کابل‌ها ایجاد کنید
ایمن نگه‌داشتن کابل‌ها ضروری است. اطمینان حاصل کنید که اتاق سرور فضای کافی برای اجرای کابل‌های برق و کابل‌های شبکه را دارد. قطع شدن یا آسیب دیدن هرکدام از کابل‌های برق یا شبکه، باعث از کار افتادن تمام یا قسمتی از شبکه شده و سرویس‌دهی به بیماران را مختل خواهد کرد.
مرحله ۵: رویه‌های امنیتی را برقرار کنید
یکی از مراحل اصلی ساخت اتاق سرور بیمارستان، ایجاد یک فرآیند امنیتی کارآمد است. اتاق‌سرور بیمارستان تمام داده‌های ضروری مجموعه را در خود جای داده است. بنابراین، دسترسی افراد مجاز و غیرمجاز به این اطلاعات باید در صدر اولویت‌ها قرار بگیرد. از انواع سیستم‌های کنترل دسترسی و الکترونیکی مدرن باری تأمین امنیت اتاق‌سرور بیمارستان بهره بگیرید.
مرحله ۶: اتاق نظارت و مانیتورینگ را ایجاد کنید
هرچقدر هم که اتاق سرور امن باشد، ضروری است که یک فرآیند نظارتی تنظیم شود که از فعالیت‌هایی که در اتاق اتفاق می‌افتد یا داده‌های ذخیره‌شده در اتاق، مراقبت می‌کند.
جنبه‌های مهم ساخت اتاق سرور بیمارستان
ساخت اتاق سرور بیمارستان
اتاق سرور بیمارستان را به تمام یا بخشی از تجهیزات زیر مجهز کنید تا تجهیزات فنی به‌درستی کار کنند و بیشترین بهره‌وری را داشته باشند:
کنترل محیطی دقیق
اتاق‌سرور بیمارستان باید به حسگر‌هایی در سراسر اتاق مجهز شود که هم‌دما و هم رطوبت را اندازه‌گیری می‌کنند.
برنامه‌ریزی جریان هوا
سرور‌ها و تجهیزات کامپیوتری گرمای زیادی تولید می‌کنند. اگر حرارت به‌درستی تخلیه نشود، تجهیزات آسیب خواهند دید.
سیستم اطفاء حریق
اگر آتش‌سوزی رخ دهد، اتاق سرور بیمارستان را از دست داده و آسیب مالی و اعتباری زیادی خواهید دید. اتاق‌سرور بیمارستان را به سیستم‌های جدید اطفاء‌ حریق مجهز کنید.
منابع برق جایگزین
اتاق سرور شما به یک منبع تغذیه قابل اعتماد نیاز دارد. حداقل اتاق سرور به یک منبع برق شهری نیاز دارد؛ اما وصل کردن مستقیم سرور‌ها به برق شهری ایده خوبی نیست. داشتن منابع برق اضافی مانند upsها و ژنراتورها نه تنها برای اطمینان از اینکه تجهیزات همیشه فعال و کار می‌کنند، مهم است، بلکه برای جلوگیری از نوسانات برق که می‌تواند به سرور‌ها و سایر موارد موجود در اتاق آسیب برساند نیز ضروری به‌نظر می‌رسد.
امنیت فیزیکی
تجهیزات اتاق‌های سرور بسیار گران‌قیمت و امنیتی هستند. بنابراین؛ علاوه بر حفاظت دیجیتالی، حفاظت فیزیکی از اتاق سرور بیمارستان را نیز جدی بگیرید.
تهویه مطبوع
تهویه مطبوع اتاق سرور سه وظیفه اصلی دارد: حفظ دمای پایدار در اتاق سرور، کنترل رطوبت و فیلترینگ هوای آلوده (گردوغبار و سایر ذرات معلق در هوا که می‌توانند طول عمر و قابلیت اطمینان تجهیزات را کاهش دهند). به‌طور معمول، اتاق‌های سرور کوچک‌تر از تهویه مطبوع دیواری استفاده می‌کنند. برای اتاق‌های بزرگ‌تر، واحد‌های سقفی ترجیح داده می‌شوند. دمای اتاق سرور باید تقریباً ۲۲ درجه سانتی‌گراد باشد.
امنیت
امنیت باید یک اولویت اصلی باشد، به‌خصوص اگر یک سازمان داده‌های حساس را ذخیره و پردازش کند. تجهیزات امنیتی فیزیکی مورد نیاز ممکن است شامل موارد زیر باشد:

درب‌های سنگین با قفل الکترونیکی
مانیتورینگ اتاق سرور و مناطق مجاور با دوربین مدار بسته
کنترل‌های دسترسی بیومتریک یا کارت‌های امنیتی
اتاق‌های سرور باید از بیرون ساختمان غیرقابل دسترسی بوده و پنجره نداشته باشند
فقط پرسنل مجاز باید به اتاق سرور دسترسی داشته باشند و تمام دسترسی‌ها باید نظارت و ثبت شود

چگونه اتاق سرور خود را ایمن کنیم؟
ایمن‌سازی اتاق سرور بیمارستان
به‌روزرسانی نرم‌افزارهای اتاق سرور بیمارستان همیشه خوب است؛ اما بدون شک کافی نیست. نکات زیر را در نظر بگیرید تا امنیت اتاق‌سرور بیمارستان را در بالاترین حد ممکن حفظ کنید:

فضا را ایمن کنید: اتاق سرور باید دسترسی محدود داشته باشد. همه نقاط دسترسی باید برای ورود و خروج به هشدارهای امنیتی مجهز شوند. مدیریت باید بداند چه کسی و در چه زمانی وارد اتاق می‌شود و چه کارهایی را در اتاق سرور انجام می‌دهد. جنبه اصلی امنیت فیزیکی اتاق سرور ساده است. اتاق سرور شما باید فقط از طریق در‌های کنترل‌شده قابل دسترسی باشد. درب ورودی به یک یا چند قفل نیاز دارد. این قفل‌ها باید الکترونیکی باشند، بنابراین می‌توانید مجوز دسترسی را کنترل کنید. مکانیسم قفل چندان مهم نیست. نکته مهم این است که شما آن را نظارت و کنترل کنید.
تصمیم بگیرید که چه کسی اجازه ورود دارد: بسیار اتفاق می‌افتد که برخی از کارمندان حس می‌کنند اتاق سرور مکانی عالی برای نگهداری نردبان، جارو‌ها و سایر وسایل اضافی و جاگیر است بنابراین؛ سیاست‌های دسترسی نباید به هیچ‌کس به‌جز پرسنل IT خاص اجازه ورود به اتاق سرور را بدهد. پرسنل IT برای پیاده‌سازی سطوح مختلف کنترل دسترسی قفل‌ها، باید از کلیدهای کارتی، فوب‌ها و قفل‌های بیومتریک (حسگر اثر انگشت، حسگر تشخیص چهره و حسگر عنبیه چشم) برای ورود و خروج استفاده کنند.
قفسه‌ها را قفل کنید: قفل‌کردن درب ورودی مهم است؛ اما کافی نیست. برای تمام قفسه‌ها و رک‌ها درب در نظر بگیرید و این درب‌ها را نیز جداگانه قفل کنید.

بهترین مکان برای ساخت اتاق سرور بیمارستان کجا است؟
با توجه به تمام توضیحاتی که در مورد رعایت نکات امنیتی ارائه داده شد، احتمالاً اکنون خود شما نیز می‌دانید که بهترین مکان باری ایجاد یک اتاق سرور امن برای بیمارستان، کدام نقطه از ساختمان است. در انتخاب بهترین مکان برای ایجاد اتاق‌سرور بیمارستان، نهایت دقت و حساسیت خود را به خرج دهید. نکات زیر به شما در انتخاب بهترین محل برای ساخت اتاق‌سرور بیمارستان کمک می‌کند:

دور بودن از محدوده لوله‌کشی آب و فاضلاب
بررسی موقعیت حفره‌های زیرزمینی
توجه به شرایط آب‌وهوایی
در امان بودن از حملات فیزیکی مانند سرقت و ورود غیرمجاز
دور بودن از دسترس عمومی مراجعه‌کنندگان
قابلیت کنترل به‌صورت فیزیکی و کنترل از راه دور

سخن پایانی
در این مقاله در مورد مراحل ساخت اتاق سرور بیمارستان صحبت کردیم و از نزدیک با چگونگی و الزامات ایمنی مهمی که باید در هنگام ایجاد اتاق‌سرور بیمارستان در نظر بگیریم آشنا شدیم. اتاق‌سرور بیمارستان یکی از حساس‌ترین اتاق‌های هر بیمارستان است و داده‌های حساس بیماران، بیمارستان، مدیریت و پرسنل را در خود جای داده است. در مراحل ساخت اتاق‌سرور بیمارستان، نکات امنیتی ذکرشده را مدنظر قرار دهید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید