استانداردهای کابل فیبر نوری در جهت تعیین صحت و سازگاری کابل ها استفاده می شود. فیبرنوری یک فناوری مهم در شبکه های ارتباطی به شمار می رود. در صورتی که کابل ها طبق استانداردهای ملی و بین المللی طراحی و تولید نشده باشند، عملکرد کابل آن کارایی مد نظر را نخواهد داشت. اما استانداردهای لازم طبق چه مسائلی اندازه گیری و تعیین می شوند؟
در این مقاله قصد داریم تا استانداردهای مختلف کابل های فیبر نوری را بررسی کنیم. بررسی استانداردهای کابل فیبر نوریفیبرهای نوری در دو دسته کلی سینگل مود و مالتی مود قرار می گیرند.
از نظر کارایی هر کابل فیبر نوری ممکن است در یکی از دسته های خارجی (outdoor)، داخلی (indoor) و داخلی/خارجی قرار گیرد. هر یک از کابل های گفته شده باید از استانداردهای کابل فیبری نوری پیروی کنند.
کابل فیبر نوری دارای چهار مشخصه: مکانیکی، دسته نوری، محیطی و ابعادی است که در برخی استانداردها مانند استاندارد IEC 60794 اندازه گیری و تعیین می شوند. در ادامه به هر یک از استانداردهای موجود خواهیم پرداخت.
استانداردهای فیزیکی و مکانیکی کابل فیبر نوری استاندارد TIA/EIA-568:
در زمان نصب و راه اندازی سیستم های سیم کشی فیبر نوری، باید از این استاندارد پیروی کرد. این استاندارد شامل الزامات مربوط به نصب کابل، اتصال های بین آنها و رک های تجهیزاتی می شود.استاندارد IEC 60794: همان طور که اشاره کردیم، این استاندارد به ویژگی های مکانیکی و فیزیکی اشاره دارد. ویژگی هایی مانند قطر، وزن، مقاومت کشسانی، مقاومت فشار، مقاومت در برابر شرایط محیطی و نوع محافظ و پوشش، طبق این استاندارد اندازه گیری و تعیین می شوند.
استاندارد IEC 60793:
برای دسته بندی فیبرهای نوری از نظر فیزیکی و عملکرد، از این استاندارد استفاده می شود. طبق این استاندارد نوع کابل، ضخامت هسته و پوسته، ضریب شکست و میزان انتقال نور مشخص خواهد شد.
بیشتر بخوانید : انواع آداپتور فیبرنوری استاندارد های کیفی و عملکردی فیبر نوری
استاندارد ITU-T G.651:
طبق این استاندارد ویژگی فنی کابل فیبر نوری مالتی مد با ضریب انکسار معمولی مشخص می شود.
استاندارد ITU-T G.652:
یکی از استانداردهای کابل فیبر نوری است که ویژگی هایی از جمله ضریب انکسار، ضریب توان انتقالی، تاخیر گذر، پاسخ فرکانسی و ضریب خمش را تعیین می کند.
استاندارد ITU-T G.653:
با توجه به این استاندارد ویژگی های فنی کابل فیبر نوری سینگل مود با ضریب انکسار کاهش یافته، تعیین می شود.
استاندارد ITU-T G.655:
ویژگی های فنی مانند خمش پذیری، تاخیر گذر نور، کاهش انفجار نور و مواردی از این دست، طبق این استاندارد تعیین می شوند.
استاندارد 657 A1:
استانداردی برای تعیین میزان انعطاف پذیری و خمش پذیری بالای کابل فیبر نوری است. فیبرهایی که از این استاندارد پیروی می کنند را می توان در داخل ساختمان ها به کار برد. سه استاندارد فیزیکی کابل های فیبر نوری
استاندارد G.654:
یکی از استاندارد هایی که توسط ITU-T (اتحادیه بین المللی مخابرات- بخش مخابرات) برای تعیین ویژگی های فنی فیبر نوری طرح شده است. طبق این این استاندارد ویژگی فنی فیبر نوری سینگل مود با ضریب انکسار کاهش یافته، مشخص می شود. همچنین، کابل های فیبر نوری که از این استاندارد پیروی می کنند در جهت انتقال داده در فاصله های طولانی به صورت زیرزمینی و زیر آبی استفاده می شوند. اگر کابلی را تهیه کنید که این استاندارد بر روی آن ثبت شده باشد، به این معنا است که می تواند خمش بالا را تحمل کرده و تلفات نوری کمتری داشته باشد.
استاندارد 657 A2:
قابلیت انعطاف پذیری و خمش پذیری کابل های سینگل مود توسط این استاندارد مشخص می شوند. فیبرهای A2 خمش پذیری بیشتری نسبت به A1 دارند.
استاندارد 657 B:
کابل های فیبر نوری با خمش پذیری بالا و قابل استفاده در شبکه های FTTx توسط این استاندارد مشخص می شوند. استاندارد های اتصالات کابل فیبر نوری طبق استاندارد IEC 61753 عملکرد اتصال دهنده های کابل فیبر نوری مشخص می شود. طبق این استاندارد ضریب انتقال اتصال، اتلاف، توانایی اتصال مکانیکی و مواردی از این دست مشخص خواهد شد. برای اندازه گیری ویژگی های فیزیکی و مکانیکی اتصالات، استاندارد IEC 61754 تعریف شده است. این استاندارد مسائلی از قبیل نوع اتصال، قطر آن، سیستم کانکشن و مواردی از این دست را بررسی می کند.
استاندارد های کابل فیبر نوری از نظر امنیت و محیطکابل های فیبر نوری باید بتوانند شرایط محیطی را به خوبی تحمل کنند. در صورتی که کابل استاندارد نباشد، با قرار گرفتن در محیط های پر گرد و غبار یا مرطوب، کارایی خود را از دست می دهد. برای آنکه اطمینان پیدا کنید کابل فیبر نوری در این شرایط همچنان عملکرد خوبی از خود نشان می دهد، باید به استانداردهای IEC 60529 و iEC 60721 توجه کنید.
به عنوان مثال کابل های فیبر نوری خارجی که در فضای باز نصب می شوند، باید بتوانند به خوبی دمای محیط را تحمل کنند. اگر چنین کابلی طبق استانداردهای گفته شده، تولید شده باشد در حدود 20 تا 40 سال عمر خواهد کرد. سخن پایانیاستانداردهای کابل فیبر نوری تعیین خواهند کرد که کابل مد نظر شما در چه بخش هایی بهترین کارایی را خواهد داشت. کابل های مالتی مود و سینگل مود هر یک از استانداردهای خاصی پیروی می کنند.
در این مقاله سعی کردیم تا به استانداردهای مختلفی بپردازیم که مشخصات فیزیکی و عملکردی هر کابل را مشخص می کنند. برای دریافت مشاوره و خرید انواع کابل می توانید با مشاوران ما ، ارائه دهدنه انواع تجهیزات شبکه ، در تماس باشید. سوالات متداول۱. چه استاندارد کابل کشی برای فیبر نوری استفاده می شود؟طبق آنچه TIA عنوان کرده است، استاندارد کابل کشی سری TIA-568 باید رعایت شود. همچنین کمیته فرعی TR-42.11 در سیستم فیبر نوری و اجزای آن طبق TIA-568.3-E تعیین شده اند.۲. استاندارد IEC-60794 چیست؟این استاندارد برای کابل های فیبر نوری برای استفاده در تجهیزات ارتباطی و دستگاه هایی که از تکنیک مشابه استفاده می کنند، اعمال می شوند. خواص الکتریکی برای کابل های سیم زمین نوری و کابل هادی فاز نوری طبق این استاندارد مشخص شده اند.