مخابرات، امکانی است جهت ارسال اطلاعات از راه دور که شامل انتقال الکترونیکی امواج از طریق تلفن، رایانه و تلویزیون است. آغاز ارتباطات از راه دور با اختراع تلفن در سال ۱۸۷۴ آغاز شد. امروزه، این ارتباط از مکالمه صوتی به ترکیبی از صدا، ویدئو و داده تبدیل شده است. ارتباطات از راه دور بر اساس انتقال امواج و سیگنالها از طریق یک رسانه و دریافت آنها توسط یک ابزار صورت میگیرد. هنگامیکه فاصله بین فرستنده و گیرنده زیاد باشد، از آنتنها بهره گرفته میشود. در غیر این صورت، کابلهای ارتباط از راه دور گزینه مناسب ایجاد شبکه ارتباطی هستند. کابل وسیلهای است که از آن برای انتقال انرژی الکتریکی (AC / DC) استفاده میشود. دراینبین، کابلهایی که در زمینههای ارتباط از راه دور مورداستفاده قرار میگیرند، درواقع برای انتقال امواج الکترومغناطیسی به کار گرفته میشود. انواع متنوعی از کابلها وجود دارد که برای کاربردهای مختلفی در نظر گرفته شدهاند.
آنچه در این مقاله می خوانید:
اهمیت کابلهای مخابراتی در ارتباطات از راه دورکابل کواکسیالکابل اترنت فیبر نوری چیست؟ / کاربرد های فیبر نوری کابل فیبر نوریخط تلفنکاربرد کابلهای مخابراتی در مکانها مختلف۱. مکانهای خشک۲. مکانهای نمناک۳. مکانهای مرطوب اهمیت کابلهای مخابراتی در ارتباطات از راه دور
ارتباطات یکطرفه که در گذشتههای دور تنها وسیله ارتباطی میان مردم بود، مشکلات بسیاری پدید میآورد، اما امروزه سیستمهای مخابراتی میتوانند ارتباطات دوطرفه را بهراحتی شکل دهند و آن را کنترل کنند. کابل درواقع آخرین حلقه ارائه خدمات مخابراتی به مشترکین است و ازآنجاکه یک موضوع اساسی در شکلگیری شبکه ارتباطی است، بنابراین شناخت کامل انواع کابلها بسیار بااهمیت است.
همانطور که گفته شد انواع مختلفی از کابل های مخابراتی وجود دارد که میتواند علاوه بر ارسال اطلاعات به نقاط دوردست اتصال سیگنالها در داخل یک ساختمان را نیز امکانپذیر سازد. در ادامه قصد داریم به معرفی این کابل ها بپردازیم.
کابل کواکسیال
کابل کواکسیال “coaxial” به این دلیل به این اسم نامیده میشود زیرا شامل یک مجرای فیزیکی است که همراه با یک کانال فیزیکی متحدالمرکز دیگر، در یک محور قرار میگیرد (پس از یک لایه عایق) و سیگنال را حمل میکند. کانال خارجی در نقش زمین عمل میکند. بسیاری از این کابلها یا جفت لولههای کواکسیال را میتوان در یک غلاف خارجی قرار داد و با استفاده از تکرارکنندهها، اطلاعات را تا مسافت زیادی حمل کرد. کابلهای کواکسیال بهعنوان خط انتقال سیگنالهای فرکانس رادیویی استفاده میشوند. برنامههای کاربردی آن شامل خطوط تغذیه اتصال فرستندههای رادیویی و گیرندهها همراه با آنتنهای آنها، اتصالات شبکه رایانهای (اینترنت) و توزیع سیگنالهای تلویزیونی کابلی است.
کابل اترنت
اترنت یکی از محبوبترین اشکال کابلهای شبکه است که در شبکههای سیمی استفاده میشود. کابلهای اترنت دستگاههای موجود در شبکههای محلی مانند رایانههای شخصی، روترها و سوئیچ ها را به هم متصل میکنند. کابلهای اترنت معمولاً از یک یا چند رده استاندارد صنعتی از جمله رده ۵ (Cat5) و رده ۶ (Cat6) و … پشتیبانی میکنند.
فیبر نوری چیست؟ / کاربرد های فیبر نوری
کابل فیبر نوری
فیبر نوری از یک دسته نخ شیشهای تشکیل شده است که هر کدام از آنها قادر به انتقال پیام های مدوله شده به امواج نور هستند. فیبر نوری دارای طراحی و ساختار پیچیده ای است. این نوع کابل ها دارای یک پوشش نوری بیرونی هستند که نور را احاطه کرده و آن را درون یک هسته مرکزی به دام میاندازند. داخل کابل (هسته) باید به دو روش مختلف پیکربندی شود: تک حالت و چند حالت. اگرچه ممکن است تفاوت اندک به نظر برسد، اما اختلاف چشمگیری در عملکرد و استفاده از کابل های فیبر نوری ایجاد میکند. کابلهای فیبر نوری بسته به تعداد فیبرها و نحوه و محل نصب آنها انواع مختلفی دارند. با افزایش تقاضا برای پهنای باند بیشتر، کابلهای فیبر نوری بهطور گستردهای در بسیاری از شبکههای مدرن امروزی استفاده میشوند.
خط تلفن
خط تلفن یک مدار تک کاربره در یک سیستم ارتباط تلفنی است. این خط یک سیم فیزیکی یا وسایل سیگنالینگ مشابه اینچنینی است که دستگاه تلفن کاربر را به شبکه ارتباط از راه دور مرکزی متصل میکند و همچنین معمولاً حاوی یک شماره تلفن منفرد جهت صورتحساب برای کاربر است. از خطوط تلفن برای ارائه خدمات تلفن ثابت و خط اینترنت دیجیتال مشترک (DSL) استفاده میشود. درنهایت، خطوط تلفن به یک شبکه تلفن سوئیچ شده عمومی متصل میشوند.
کاربرد کابلهای مخابراتی در مکانها مختلف
از کابل برق مخابراتی در مدارهای توزیع AC / DC، سیم، رکها و مجاری نصب شده در دفاتر مرکزی مخابرات (CO)، ایستگاههای انتقال، سایتهای برج سلولی و سایر مکانهای از راه دور استفاده میشود. این محیطها بهطورمعمول خشک هستند، اما کابلها ممکن است در ایوانهایی با پوشش نیمه محافظت شده، فضاهای خزه رو یا در طاقهای زیرزمینی قرار بگیرند که میزان رطوبت بالایی در آنها وجود دارد. بهطورمعمول، کابلهای مخابراتی برای استفاده در مکانهای خشک، نمناک و مرطوب توسط مواد عایق RHH یا RHW پوشش داده میشوند.
۱. مکانهای خشک
مکانهایی که معمولاً در معرض رطوبت و نم نیستند بهعنوان مکان خشک طبقهبندی میشوند. اما این مکانها نیز ممکن است مانند یک ساختمان در حال ساخت بهطور موقت در معرض نم یا رطوبت قرار گیرند. محیطهایی همچون امکانات دفتر مرکزی (CO) و بیشتر مکانهای دور و خارج از کارخانه (OSP) از این قبیل اماکن هستند.
۲. مکانهای نمناک
مکانهای نمناک اماکنی هستند که از رطوبت آب و هوایی محافظت نمیشوند و دارای درجه رطوبت متوسط هستند اما درعینحال در معرض رطوبت اشباع با آب یا مایعات دیگر نیز نیستند. مثال مکانهایی نمناک شامل ایوانهای مسقف باز، زیر زمین و برخی انبارها است. امکانات مخابراتی مطابق با این تعریف شامل برخی محفظههای کابل در امکانات CO و بیشتر اتاقکهای از راه دور در OSP است.
۳. مکانهای مرطوب
نصب کابلها به یا صورت زیرزمینی یا در اسلب های بتونی یا در تماس مستقیم با آب هستند. این مکانها معمولاً اشباع از آب هستند و در مکانهای محافظت نشده در معرض هوا قرار میگیرند. محوطههای زیرزمینی و چالههای کنده شده برای استقرار امکانات مخابراتی، این فضای مرطوب را در اطراف تجهیزات مخابراتی را فراهم میکنند. بااینحال، کابلهای نوع RHW باید برای برخی از اتاقکها و محفظههای سطح زمین که در دشتهای سیلاب یا در مناطق مستعد سیل قرارگرفتهاند، در نظر گرفته شوند.