بد افزار کامپیوتری چیست؟ انواع بد افزارهای کامپیوتری

انواع بد افزار کامپیوتری با اهداف مختلفی توسعه داده شده‌اند و می‌توانند اطلاعات هر سیستمی را به سرقت ببرند یا به آن آسیب برسانند. بسیاری از افراد با تصور اینکه اعضای معمولی جامعه هستند و اطلاعاتشان اهمیتی برای هکرها ندارد، اقدامات امنیتی لازم برای مقابله با این دسته از نرم افزارها و سخت افزارهای مخرب را انجام نمی‌دهند. نکته مهمی که باید بدانید این است که قربانیان این ابزارهای مخرب، همه افراد جامعه هستند و اطلاعات هرکسی می‌تواند برای افراد سودجو مفید باشد. در این مقاله انواع بد افزارهای کامپیوتری را نام می‌بریم و راه‌های مقابله با آن‌ها را نیز بیان می‌کنیم.

آنچه در این مقاله می خوانید:

بد افزار چیست؟انواع بد افزارهای کامپیوتریباج افزارهاکرم‌هاویروس‌هاتروجان‌هانرم افزارهای جاسوسیکلام آخر

بد افزار چیست؟
بد افزار یا به اصطلاح انگلیسی malware نوعی سخت افزار یا نرم افزار است که با اتصال به سیستم یا نصب شدن روی آن، اطلاعات موجود را به سرقت می‌برد یا حتی سیستم را خراب می‌کند. البته از آنجایی که امکان دسترسی فیزیکی به سیستم کاربران ساده نیست، اکثر malwareها به صورت نرم افزاری نوشته می‌شوند.
برنامه نویس‌ها کدهای مخربی می‌نویسند و آن‌ها را در لفافه‌ای از آنچه کاربران به آن نیاز دارند یا کنجکاوشان می‌کند، قرار می‌‌دهند. به عنوان مثال ممکن است این بد افزار با کلیک روی یک لینک مخرب روی دستگاه شما نصب شود. سارقان این لینک را در انتهای یک پیامک قرار می‌دهند و متنی با این مضمون می‌نویسند: «کاربر گرامی! شما در سامانه قضایی عدل ایران یک ابلاغیه دارید. برای اطلاعات بیشتر و بررسی ابلاغیه روی این لینک کلیک کنید». قربانی هم بی‌خبر از همه جا، روی لینک کلیک می‌کند و اطلاعاتش به سرقت می‌رود.

انواع بد افزارهای کامپیوتری
متاسفانه بد افزارهای کامپیوتری بسیار متنوع هستند و از طریق روش‌های مختلف به سیستم کاربران دسترسی پیدا می‌کنند. بهترین راه برای پیشگیری از نصب این نرم‌افزارهای مخرب، اطلاع‌رسانی و آگاه سازی است. ما در ادامه به متداول‌ترین انواع بد افزار اشاره می‌کنیم و درباره عملکردشان توضیح می‌دهیم.
باج افزارها
باج افزار نوعی نرم افزار است که برای باج‌گیری استفاده می‌شود. در این روش کدنویسان، نرم‌افزاری را توسعه می‌دهند که در آن از کریپتوگرافی یا رمزنگاری استفاده شده است. به محض اینکه کاربر به صورت ناخودآگاه، اجازه ورود این کدهای مخرب به سیستمش را صادر می‌کند، تمام اطلاعاتش رمزنگاری و از دسترسش خارج می‌شوند.
بعد از رمزی شدن اطلاعات، کدنویس‌ها با صاحب سیستم تماس می‌گیرند و در ازای بازگشایی رمزها، باج‌گیری می‌کنند. این روش بیشتر برای هدف قرار دادن افرادی که اطلاعات حیاتی روی سیستمشان دارند یا شبکه‌های کامپیوتری بزرگ مثل دیتا سنترهای سازمانی، به کار می‌رود.
کرم‌ها
کرم‌ها یکی از انواع بد افزار هستند که در سیستم اولیه زنده می‌مانند و به محض دسترسی به سیستم هدف، به آن منتقل می‌شوند و تکثیر پیدا می‌کنند. این دسته از نرم‌افزارها، معمولا با ایمیل پخش می‌شوند. در قسمت پیوست‌های ایمیل یک فایل مخرب وجود دارد. کرم‌ها در سیستم‌هایی که به شبکه متصل هستند، خیلی سریع‌تر و ساده‌تر از سیستم‌های دیگر تکثیر می‌شوند. این بد افزارها معمولا با هدف ایجاد مشکل در شبکه‌های کامپیوتری، اشغال حجم و پهنای باند کدنویسی و منتشر می‌شوند.
ویروس‌ها
بسیاری از افراد تصور می‌کنند همه انواع بد افزارها ویروس هستند، اما ویروس‌ها عملکرد متفاوتی نسبت به سایر نرم‌افزارهای مخرب دارند. ویروس‌ها کدهایی هستند که با ورود به سیستم در آن تکثیر می‌شوند و برنامه‌ها و حتی سخت افزار سیستم را از کار می‌اندازند.
کد ویروس، سیستم‌ عامل‌های ویندوز و مکینتاش را بیشتر از سایر سیستم عامل‌ها تحت تأثیر قرار می‌دهد. برنامه‌نویسان ویروس را برای تخریب سیستم‌های یک فضای خاص، سرگرمی، باج گیری یا نشان دادن قدرتشان ایجاد و در سطح اینترنت پخش می‌کنند. به همین دلیل احتمال دارد با کلیک روی یک سایت هم سیستم شما دچار ویروس شود.
تروجان‌ها
این دسته از نرم‌افزارها در پس یک اپلیکیشن کاربردی پنهان شده‌اند. افراد سودجو یا خودشان یک برنامه می‌نویسند و کدهای مخرب تروجان را در آن جاسازی می‌کنند یا به فایل‌ برنامه‌های قانونی و معتبر دسترسی پیدا می‌کنند و کدهای مخرب را در آن قرار می‌دهند.
در این مورد از انواع بد افزار، بعد از اینکه کاربر نرم‌افزار مورد نظرش را روی سیستم نصب کرد، راهی برای ورود کدهای مخرب به سیستم باز می‌شود. این کدها حتی ممکن است از طریق ایمیلی که برای فعالسازی برنامه به کاربر ارسال می‌شود، فعال شوند. بعد از فعال شدن، اقدامات مخرب خود را انجام می‌دهند و سیستم را دچار مشکل می‌کنند.
نرم افزارهای جاسوسی
بد افزار جاسوسی یا جاسوس افزار، کدهایی هستند که به سیستم و اطلاعات فرد آسیبی نمی‌رسانند. آن‌ها تنها دسترسی سیستم شما را به هکر می‌دهند و او می‌تواند به اطلاعاتی که روی سیستم خود ذخیره کرده‌اید، دسترسی داشته باشد. آن‌ها با دسترسی به اطلاعاتتان می‌توانند کارهایی مانند باج گرفتن یا برداشت از حساب بانکی انجام بدهند. ورود به سایت‌های مشکوک، باز کردن لینک‌ها و ایمیل‌های مشکوک، مهم‌ترین روش‌های انتقال این مورد از انواع بد افزار به سیستم کاربران است. این دسته از بد افزارها انواع سیستم عامل‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهند.
اگر از برنامه‌های کرک شده استفاده می‌کنید، حتما آن‌ها را از وب سایت‌های معتبر دانلود کنید. فایل‌های کرک می‌توانند ساده‌ترین راه برای ورود جاسوس افزارها به سیستم کاربران باشند. زیرا کاربران برای استفاده از نرم افزار مورد نظرشان، بدون هیچ مقاومتی فایل کرک را نصب می‌کنند و سیستمشان را در معرض خطر قرار می‌دهند.
کلام آخر
در این مقاله به انواع بد افزارهای کامپیوتری اشاره کردیم و کاربردی‌ترین موارد را نام بردیم. به یاد داشته باشید که همه این کدهای مخرب، برای دسترسی به سیستم، به اجازه کاربران نیاز دارند. قربانیان هم همیشه به صورت ناخودآگاه این اجازه را به آن‌ها می‌دهند. باز کردن لینک‌ها از منابع ناشناخته، وارد شدن به سایت‌های مشکوک، نصب نرم‌افزار از منابع نامعتبر و باز کردن ایمیل‌های مشکوک از جمله روش‌هایی است که اجازه ورود کدهای مخرب به سیستم را می‌دهد.
شما می‌توانید با استفاده از یک آنتی ویروس معتبر، دقت در انتخاب سایت‌هایی که برای ورود انتخاب می‌کنید و نصب نرم‌افزارها از وب سایت رسمیشان، از ورود انواع بد افزار به سیستم خود پیشگیری کنید. ما در وبلاگ ISG، اطلاعاتی کاربردی در زمینه کامپیوتر و شبکه در اختیار شما می‌گذاریم و روش‌‌های محافظت از اطلاعات در دنیای بزرگ وب را به شما آموزش خواهیم داد. با بازدید روزانه از وبلاگ ما، اطلاعات خود را افزایش دهید تا قربانی افراد سودجویی که از ناآگاهی کاربران سوء استفاده می‌کنند، نشوید.برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سانترال ، ویپ و شبکه با ما همراه باشید…

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید