تفاوت هاب و سوئیچ شبکه چیست؟
در این مقاله از سری مقالات مجموعهISG قصد بررسی و مطالعه تفاوت هاب و سوئیچ شبکه را داریم. به همین جهت ابتدا به توضیح اینکه هاب و سوئیچ شبکه چیست میپردازیم، سپس تفاوت های میان آن دو را بیان میکنیم. در مقالات پیشین نیز راجع به تفاوت سوئیچ شبکه با روتر پرداختیم که شما عزیزان میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره آن روی لینک مندرج کلیک نمایید. هاب یک دستگاه شبکه است که به شما امکان می دهد چندین رایانه شخصی را به یک شبکه متصل کنید. برای اتصال بخش هایی از شبکه LAN استفاده می شود. هاب پورت های مختلفی را ذخیره می کند، بنابراین وقتی بسته ای به یک پورت می رسد، در پورت های مختلف دیگر کپی می شود. هاب به عنوان یک نقطه اتصال مشترک برای دستگاه های موجود در شبکه کار می کند.
سوئیچ شبکه یک دستگاه شبکه کامپیوتری است که دستگاه های مختلف را در یک شبکه کامپیوتری به هم متصل می کند. همچنین ممکن است برای مسیریابی اطلاعات به شکل داده های الکترونیکی ارسال شده از طریق شبکه استفاده شود. هر دستگاهی که به یک پورت سوئیچ متصل است می تواند در هر زمانی داده ها را به هر یک از پورت های دیگر منتقل کند و در انتقال ها اختلال ایجاد نشود. از آنجایی که فرآیند پیوند بخش های شبکه را پل زدن نیز می نامند، انواع سوئیچ شبکه ها معمولاً به عنوان دستگاه های پل زدن نامیده می شوند.
درباره تفاوت هاب و سوئیچ شبکه باید گفت هاب یک دستگاه شبکه است که به شما امکان می دهد چند دستگاه را به یک شبکه متصل کنید، در حالی که یک سوئیچ شبکه دستگاه های مختلف را در یک شبکه کامپیوتری به هم متصل می کند. یک Hub روی لایه فیزیکی کار می کند، در حالی که سوئیچ شبکه روی لایه پیوند داده عمل می کند. هاب از کابل نیمه دوبلکس استفاده می کند، از سوی دیگر سوییچ از کابل های Full Duplex استفاده می کند. هاب یک دستگاه غیرفعال است در حالی که سوئیچ شبکه یک دستگاه فعال است. هاب از مدار های سیگنال الکتریکی استفاده می کند در حالی که سوئیچ از فریم و بسته استفاده می کند. هاب و سوئیچ هر دو در LAN استفاده می شوند.
توضیحات درباره تفاوت هاب و سوئیچ شبکه
درباره هاب شبکه لازم به ذکر است که این دستگاه دو نوع دارد که در ادامه به بررسی هر کدام به طور مختصر میپردازیم. انواع هاب شبکه به شرح زیر است:
هاب فعال (Active Hub)
هاب فعال نوعی هاب است که منبع تغذیه خود را دارد. می تواند سیگنال را همراه با شبکه پاکسازی، بهبود بخشد. این دستگاه به عنوان یک تکرار کننده و همچنین مرکز سیم کشی کار می کند. آنها همچنین به عنوان پسوند برای دو یا چند گره استفاده می شوند.
هاب غیرفعال (Passive Hub)
این نوع هاب منبع تغذیه را از هاب فعال و سیم کشی را از گره ها جمع آوری می کند. هاب های غیرفعال سیگنال ها را بدون تمیز کردن و تقویت آنها به شبکه ارسال می کنند. همچنین نمی توان از این هاب برای افزایش فاصله بین گره ها استفاده کرد.
از کاربردهای مهم هاب شبکه میتوان به اینکه هاب ها در سازمان ها برای اتصال استفاده می شوند اشاره کرد. به علاوه آنها برای ایجاد شبکه های خانگی کوچک و برای نظارت بر شبکه استفاده می شوند و شما می توانید یک دستگاه یا ابزار جانبی که در شبکه در دسترس است ایجاد کنید. کاربردهای سوئیچ شبکه نیز عبارت اند از اینکه سوئیچ به شما کمک می کند تا جریان داده را در سراسر شبکه مدیریت کنید. شبکه های محلی با اندازه متوسط تا بزرگ میتوانند حاوی تعدادی سوئیچ شبکه مدیریتی باشند. همچنین سوئیچ ها به طور گسترده در برنامه های SOHO (دفتر کوچک/دفتر خانگی) استفاده می شوند. SOHO بیشتر از یک سوئیچ شبکه برای دسترسی به خدمات پهنای باند مختلف استفاده می کند. یک سوئیچ شبکه می تواند داده ها را به هر یک از دستگاه های دیگر منتقل کند، چه با استفاده از حالت نیمه دوبلکس یا حالت تمام دوبلکس.
جدول تفاوت هاب و سوئیچ شبکه
سوئیچ شبکههاب
سوئیچ روی لایه پیوند داده عمل می کندهاب روی لایه فیزیکی کار می کند
دارای سرعت های
10/100 مگابیت در ثانیه، 1 گیگابیت در ثانیه، 10
گیگابیت در ثانیهسرعت آن تا 10 مگابیت بر
ثانیه است
پخش، سپس unicast و multicast را در صورت نیاز انجام می دهد.هاب ها سیل فریم را انجام می دهند که می تواند تک پخشی یا چندپخشی باشد.
پورت های متنوع
دارای حوزه های برخورد مجزا هستند.فقط یک دامنه منفرد از
برخورد در یک هاب وجود دارد.
حالت انتقال دوبلکس کامل
یا نیمه استحالت انتقال نیمه دوبلکس
است
سوئیچ های شبکه به
شما کمک می کنند تا در لایه 2 مدل OSI کار کنید.Hubs به عنوان یک دستگاه لایه 1 بر اساس مدل OSI عمل می کند.
از قاب و بسته استفاده می کنداز مدارهای سیگنال الکتریکی استفاده می کند
Spanning-Tree چندگانه امکان پذیر استSpanning-Tree را ارائه نمی دهد
هیچ برخوردی در
سوئیچ فول دوبلکس رخ نمی دهد.برخورد بیشتر در
تنظیمات با استفاده از هاب رخ می دهد
سوئیچ یک دستگاه فعال استهاب یک دستگاه غیرفعال است
سوئیچ ازCAM یعنی حافظه
قابل دسترسی محتوا استفاده می کند که توسط ASIC قابل دسترسی است.هاب شبکه نمی تواند آدرس
های MAC را ذخیره کند
سوئیچ شبکه دستگاهی هوشمند استهاب دستگاهی هوشمند نیست
دارای نرم افزار مدیریتاز نرم افزار استفاده نمی کند
ttttttttttttttttttttttt
خرید هاب شبکه
nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
برای خرید هاب شبکه چه اطلاعاتی نیاز داریم
مجموعهISG در این مقاله قصد دارد، به توضیح در رابطه با خرید هاب شبکه بپردازد که در ابتدا باید توضیحی کلی در این رابطه به شما عزیزان ارائه دهیم. هاب شبکه همانند سوئیچ شبکه، يکي از سخت افزارهایی است که در نصب و راه اندازی شبکه های کامپیوتری مورد استفاده قرار میگیرد و می توان گفت ارزان ترين روش اتصال دو و يا چندين کامپيوتر به يکديگر می باشد. با اینکه در شبکه های امروزی به جای هاب از سوئیچ استفاده می شود اما باز هم در برخی از شبکه ها شاهد استفاده از این تجهیزات هستیم. هاب شبکه به نقطه اتصال مشترک بین دستگاهها و یا اصطلاحا گرههای موجود در یک شبکه محلی گفته میشود.
هاب ها در اولین لایه مدل مرجع OSI فعالیت کرده و برخلاف روتر و سوییچ شبکه، فریم داده را نمی خوانند و تنها این اطمینان را ایجاد میکنند که فریم های داده روی همه پورتها, تکرار می شوند. سیستم هایی که یک اترنت یا Fast Ethernet را به کمک قوانین CSMA/CD به اشتراک می گذارند، عضو یک Collision Domain مشابه هستند. یعنی تمام سیستم های متصل شده به هاب شبکه بخشی از Collision domain مشابه بوده و زمانی که یک collision رخ می دهد، سایر سیستم های موجود در domain هم آن را شنیده و از آن تاثیر می پذیرند.
سیستم های متصل به هاب شبکه از کابل های UTP، استفاده میکنند و هر یک سیستم می تواند به یک پورت هاب متصل شود. مثلاً با استفاده از یک هاب هشت پورت، قابلیت اتصال هشت سیستم وجود خواهد داشت. عملکرد هاب بسیار آسان بوده و زمانی که یکی از کامپیوترهای متصل شده به هاب شروع به ارسال داده می کنند، بقیه پورت های هاب هم آن داده را دریافت خواهند کرد (داده ارسالی تکرار و برای سایر پورت های هاب هم فرستاده می شود).
روش کار هاب، به این صورت است که، زمانی که هاب در یکی از پورتهای خود سیگنالی دریافت میکند، آن سیگنال را تکثیر و به پورتهای دیگر ارسال میکند، تا سیگنال نهایتا به مقصد برسد. خرید هاب شبکه در مقایسه با خرید سوئیچ، دارای تفاوت هایی میباشد که از جمله این تفاوت ها، سادگی و قابلیتهای کمتر هاب نسبت به سوئیچ میباشد و به عبارتی میتوان گفت، هاب شبکه، همان سوئیچ شبکه میباشد ولی به صورت ساده تر و ابتدایی تر.
خرید هاب شبکه و انواع آن
همانطور که در مقالات گذشته و تعریف سوییچ شبکه گفته شد، روش کارکرد سوئیچ شبکه که در مجموعه به عنوان وسیله ای برای برقراری ارتباطات میان تمامی دستگاه ها استفاده میگردد، استفاده از آدرس IP دستگاه ها میباشد. به این صورت که مدیریت مجموعه با استفاده از سیستم خود، آدرس آی پی تمام سیستم های مجموعه را که همگی در یک شبکه هستند، به دست آورده و با برنامه ریزی های معین، تمامی دستگاه ها را به یک سوئیچ متصل میکنند و از این رو که هر دستگاه، یک آدرس آی پی مشخصی دارد، برای دو دستگاه متفاوت، امکان برقراری ارتباط با یک آدرس آی پی نیز نمیباشد.
این در حالی است که کاربران با خرید هاب شبکه، برخلاف سوئیچ، برای انتقال بستههای داده از مبدا به مقصد، به نشانی فیزیکی یا اصطلاحا آدرس IP فرستنده و گیرنده کاری ندارد و زمانی که یکی از سیستم های شبکه بخواهد برای سیستم دیگری داده بفرستد، آن را به هاب ارسال میکند تا بهواسطه هاب به دست گیرنده برسد. هاب، سیگنالها را از روی پورت متصل به سیستم فرستنده برمیدارد اما نمیتواند تشخیص دهد که سیگنال دریافتی را باید به کدام پورت منتقل کند و به همین علت سیگنال را تکثیر و آن را به تمام پورتهای خود (به جز پورتی که از آن سیگنال دریافت کرده بود) ارسال مینماید تا نهایتا سیستم مقصد، سیگنال را دریافت کند.
خرید هاب شبکه که مانند سوئیچ شبکه، وسیله ای برای برقراری ارتباط میان سیستم ها و اتصال به تمام شبکه میباشد، استفاده از آن برای برخی از کاربران، خوشایند تر میباشد. زیرا قیمت هاب سوئیچ، بسیار ارزان قیمت و مقرون به صرفه تر از سویچ شبکه بوده و از قیمت سوئیچ شبکه های موجود در بازار بسیار ارزان تر میباشد، بنابراین کاربرانی که دچار محدودیت بودجه در مجموعه خود میباشند، تمایل به خرید هاب به جای سوئیچ دارند و همچنین لازم به ذکر است که هاب، برنامه ریزی و تنظیمات خاصی نیز نداشته و بسیار راحت تر از سوئیچ میباشد که این امر نیز، برای برخی کاربران حائز اهمیت میباشد.
در عین حال که مزایای خرید هاب شبکه ، گفته شد، حال باید به برخی از معایت آن نیز اشاره نماییم که مهمترین عیب آن، این است که به جای انتقال مستقیم داده از مبدا به مقصد، داده ها را تکثیر کرده و آن را به تمام پورتها میفرستد که یکی از نتایج آن، ایجاد ترافیک بیهوده، مصرف پهنای باند شبکه و امکان تصادف سیگنالها است. همچنین لازم به ذکر است، پورتهای هاب سوئیچ شبکه، نیمهدوطرفه (half-duplex) هستند؛ بدین معنا که دو پورت همزمان نمیتوانند برای هم سیگنال بفرستند. زمانی که یکی از پورتها فرستنده است، دیگری فقط گیرنده است و بالعکس. اما سوئیچ دستگاهی تمامدوطرفه (full-duplex) است، زیرا تمام پورتهای آن میتوانند همزمان فرستنده و گیرنده باشند.
انواع هاب شبکه
کاستیها و معایب هاب، سبب شده است تا امروزه حتی در بسیاری از شبکههای کوچک محلی، کاربران از خرید هاب شبکه منصرف شده و خرید سوئیچ شبکه را جایگزین هاب شبکه کنند. سوئیچ، دادوستد سیگنال بین پورتهای خود را بسیار کارآمدتر و بهینهتر مدیریت میکند و هر سیگنال را فقط به مقصد دلخواه ارسال مینماید. در مقاله انواع سوئیچ شبکه و انواع برند سوئیچ شبکه، به معرفی چند سوئیچ پرفروش پرداخته شد و حال در ادامه مطلب به معرفی انواع هاب ها از لحاظ فنی نیز خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
هاب منفعل یا پسیو (passive hub): این نوع هابها فقط کابلهای منتهی به سیستم های یک شبکه محلی را به هم متصل و سیگنالهای دریافتی روی هر یک از پورتهای خود را تکثیر و به تمام دیگر پورتها ارسال میکند و همچنین در مواجهه با سیگنالهای دریافتی واکنشی اعم از بازتولید و تقویت نخواهد داشت.
هاب فعال یا اکتیو (active hub): این نوع هابها ضمن برخورداری از قابلیتهای هاب منفعل، سیگنالهای دریافتی را بازتولید و تقویت نیز میکنند. مثلا اگر سیگنالهای واصله، آسیب دیده اما هنوز قابل خواندن باشند، هاب فعال میتواند سیگنالهای معیوب را پیش از تکثیر و ارسال به دیگر پورتها، بازتولید و تقویت کند تا درست به مقصد برسند.
هاب هوشمند (intelligent hub): هاب هوشمند ضمن برخورداری از قابلیتهای هاب فعال، به برخی نرمافزارهای مدیریتی نیز مجهز است که کمک میکند شماری از عیبهای شبکه را شناسایی کنید و از برخی رویدادهای جاری شبکه آگاه شوید.
ttttttttttttttttttttttt
تفاوت روتر با سوییچ و هاب اترنت چیست؟
nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
به طور کلی هاب اترنت، سوییچ و روتر اجازه میدهند یک کامپیوتر یا چند کامپیوتر به یک یا چند کامپیوتر دیگر، دستگاه شبکه و شاید هم شبکههای دیگر متصل شوند. وقتی میخواهیم یک دستگاه یا کامپیوتر را به شبکه اترنت وصل کنیم؛ باید یکی از این سه دستگاه را استفاده کنیم. تفاوت این سه دستگاه در عملکرد داخلیشان و نحوه رفتار با یک بسته شبکه است.
هاب اترنت چیست؟
یک دستگاه ارزانقیمت و ساده است که کمترین هوشمندی در شبکه را دارد و معمولا قابل مدیریت و پیکربندی یا کنترل نیست. کار هاب بسیار ساده است: هر بسته دریافت شده در شبکه را برای تمام دستگاههای دیگر هم میفرستد.
هر دستگاهی که با کابل شبکه و درگاه RJ۴۵ به یک هاب وصل شود؛ میتواند اطلاعاتی برای دستگاههای دیگر شبکه بفرستد یا دریافت کند.
هاب نمیتواند یک دستگاه در شبکه را از دستگاه دیگر تشخیص بدهد یا آدرس و نام یک دستگاه را بداند و یاد بگیرد. هاب نمیتواند بفهمد اصلا کدام دستگاهها در شبکه روشن هستند و کدام دستگاهها خاموش و نباید برایشان اطلاعاتی ارسال کند.
هر کامپیوتر روی یک هاب میتواند بقیه کامپیوترها را ببیند و خودش تصمیم میگیرد که این پیام روی شبکه متعلق به او است یا خیر!
برای سالها، هابهای اترنت روشی ساده و ارزان برای اتصال چندین کامپیوتر به یکدیگر در شبکههای کوچک بودند اما امروزه کمتر مورد استفاده قرار میگیرند.
سوییچ چیست؟
یک سوییچ، دستگاهی هوشمندتر و کارآمدتر از هاب اترنت است. یک سوییچ میتواند یاد بگیرد اطلاعات را برای یک کامپیوتر بفرستد و هر دستگاه را از روی آدرس MAC تشخیص دهد.
سوییچها در ابتدا و شروع شبکه؛ یک بسته رسیده را برای تمام کامپیوترهای درون شبکه ارسال میکنند اما به تدریج و با جوابهایی که از کامپیوترهای دیگر به دست میآورد؛ جدول آدرس MAC خود را بهروزرسانی کرده و متوجه میشود هر دستگاه چه نامی دارد و باید کدام بستهها یا اطلاعات شبکه را برایش بفرستد.
سوییچها به دو مدل مدیریتی و غیر مدیریتی تقسیم میشود که در مدل مدیریتی؛ کاربران با استفاده از یک پنل مدیریتی میتوانند برخی تنظیمات و پیکربندیها را انجام دهند.
سوییچها سریعا متوجه وصل شدن یک دستگاه جدید یا روشن/خاموش بودن یک دستگاه میشوند؛ کارایی و سرعت شبکه بهتر از هاب اترنت است و برای راهاندازی یک شبکه کوچک با چندین دستگاه کامپیوتر مناسب هستند.
روتر چیست؟
روترها هوشمندترین و پیچیدهترین دستگاههای شبکه هستند. روترها در انواع مختلف و با اندازههای گوناگون در بازار هستند.
بیشتر بدانید: روترها همانند یک کامپیوتر میتوانند فکر کنند، برنامهریزی شوند، از سیستمعامل استفاده کنند و در شبکه دست به انتخاب و مسیریابی و مدیریت شبکه بزنند.
تفاوت روتر با سوییچ و هاب اترنت چیست؟
روترها به هر دستگاه یک آدرس IP اختصاصی مانند ۱۹۲.۱۶۸.۱.۱۰ تخصیص میدهند و تمام ارتباطات خود با آن دستگاه را از طریق همین آدرس انجام خواهند داد. روترها به طور خودکار و با استفاده از پروتکل DHCP میتوانند به هر دستگاه یک آدرس جدید بدهند یا آدرس قبلی آن را یاد بگیرند.
بهترین مسیرها و کوتاهترین مسیرها برای ارسال یا دریافت اطلاعات از یک دستگاه در شبکه به دستگاه دیگر را انتخاب میکنند و میتوانند نوع محتوای شبکه را تشخیص داده و براساس آن تصمیمگیری کنند.
روترها نسبت به سوییچها و هابها گرانقیمتتر هستند ولی سرعت شبکهها را بیشتر میکنند و تاخیر در شبکه بسیار پایین میآید.
کاربرد روتر، سوییچ و هاب اترنت
حالا که تفاوتهای عملکردی هر سه دستگاه را متوجه شدیم؛ بهتر است چند نکته مهم را بدانیم:
۱– معمولا یک مودم را همراه با یک روتر میسازند تا بتواند مقداری شبکه را هم مدیریت کند. اگر نیاز به چندین درگاه شبکه باشد؛ یک سوییچ هم به مودم اضافه میشود.
۲– در روترهای بیسیم؛ درگاه WAN توسط روتر و درگاههای LAN توسط سوییچ اداره میشوند. برای اینکه یک کاربر چندین دستگاه نیاز نداشته باشد؛ یک روتر و سوییچ را باهم ادغام میکنند.
۳– برای اتصال چند کامپیوتر ساده به یکدیگر در یک شبکه اترنت؛ حتما به یک روتر نیاز نیست و یک سوییچ با سرعت و تعداد درگاههای کافی؛ جواب خواهد داد.
Ethernet cable pluged into a network router
۴– برای شبکههای خانگی و اداری کوچک و متوسط، سوییچها در تعداد درگاه، سرعت هر درگاه، اندازه و کاربردها متنوعتر از روترها هستند و قیمت ارزانتری دارند.
۵– اگر در یک شبکه از روتر بیسیم استفاده کنید ولی تعداد دستگاهها یا کامپیوترهای شبکه کابلی بیشتر از تعداد درگاههای روتر باشند؛ باید یک سوییچ هم به شبکه اضافه کنید!
۶– روترها عملکردی بهتر از سوییجها دارند ولی گاهی اوقات خریدشان به صرفه نیست و بهتر است یک سوییچ ساده و ارزان خریداری کنید!