سرعت پایین اینترنت بدترین اتفاقی است که میتواند برای هر فردی رخ دهد! فکرش را کنید که ساعتها طول میکشد تا یک فیلم را دانلود کنید، نمیتوانید بهراحتی بهصورت تصویری با دوستان خود صحبت کنید و بازیهای آنلاین دائم تأخیر دارند! خوشبختانه، راهکارهای مؤثری برای افزایش سرعت شبکه و اینترنت وجود دارد. در این مقاله با ما همراه باشید تا این روشها را به شما معرفی کنیم.
۱۰ راهکار برای افزایش سرعت شبکه و اینترنت
در ادامه ۱۰ راهکار آسان برای افزایش سرعت شبکه و اینترنت را به شما معرفی میکنیم:
۱. روتر خود را زیر میکروسکوپ قرار دهید!
راهکارهای افزایش سرعت شبکه و اینترنت
گاهی اوقات مقصر اصلی سرعت پایین اینترنت، روتر است. روتر تمام کارهای اتصال را انجام میدهد و گاهی اوقات ممکن است دچار مشکل شود.
برای رفع مشکل میتوانید کارهای زیر را انجام دهید:
روتر خود را خاموش و مجدد راهاندازی کنید.
روتر خود در مکان صحیحی قرار دهید (روتر را در مکان مرکزی در خانه خود قرار دهید، روتر را در فاصله حداقل یک متری از زمین قرار دهید، اگر روتر شما آنتن دارد، باید آن را تنظیم کنید، روتر را از سایر وسایل الکترونیکی دور نگه دارید تا تداخل در سیگنال به حداقل برسد)
۲. کابل اینترنت خود را بررسی کنید
کابلهای اینترنت خیلی بادوام نیستند. کابل شما باید یکپارچه باشد و در هیچ قسمتی، پارهشدگی نداشته باشد یا دو تکه نباشد. بدین ترتیب، برای افزایش سرعت شبکه و اینترنت میتوانید کابلها را بررسی کنید.
۳. کابل اترنت بگیرید
۱۰ راهکار افزایش سرعت شبکه و اینترنت
اتصال از طریق وای فای، عالی است؛ اما همه خانهها فضای مناسبی برای اتصال وای فای ندارند. دیوارهای زیاد و ضخیم و فضای بزرگ خانه میتواند سیگنالهای وای فای را تضعیف کند و سرعت اینترنت را پایین بیاورد. در این شرایط، میتوانید بهسراغ کابل اترنت بروید. اتصالات کابلی سریعتر و قابل اعتمادتر هستند، زیرا سیگنال را مستقیماً به دستگاه شما میرسانند. شما میتوانید دستگاههای مورد استفاده روزانه خود، مانند رایانه شخصیتان را از طریق کابل اترنت وصل کنید.
۴. بهسراغ تنظیمات DNS بروید
گاهی اوقات، سرعت پایین اینترنت تقصیر روتر نیست؛ بلکه مقصر نحوه ارتباط اتصال دستگاه شما با اینترنت است.
برای افزایش سرعت شبکه و اینترنت میتوانید تنظیمات DNS خود را تغییر دهید. DNSمخفف Domain Name System است و برای شناسایی دستگاهها از طریق اینترنت استفاده میشود. در واقع، هر دستگاهی که به اینترنت متصل است، از DNS برای حرکت در اینترنت استفاده میکند. به عنوان مثال، هر بار که www.youtube.com را در مرورگر خود تایپ کنید، دستگاه شما از یک سرور DNS استفاده میکند تا بداند میخواهید به 208.65.153.238 بروید. اکثر ما با DNS سروکله نمیزنیم و برای جستجوی آنلاین به سرور DNS ISP متکی هستیم؛ اما هیچ تضمینی وجود ندارد که سرور ISP، عملکرد مطلوبی داشته باشد. موقعیت مکانی نقش مهمی در این امر ایفا میکند. اگر سرور DNS از شما دور باشد، سرعت مطلوبی نخواهید داشت!
میتوانید تنظیمات DNS خود را سفارشی کرده و سرور دیگری را برای افزایش سرعت خود انتخاب کنید. برای دستیابی به سرعت مطلوب، بهتر است تنظیمات را مستقیماً روی روتر خود تغییر دهید. برای این کار باید وارد تنظیمات روتر شوید. در قسمت مربوطه میتوانید DNS مورد نظر خود را وارد کنید. اگر نمیدانید چه DNS بزنید، میتوانید از DNS گوگل یعنی ۸.۸.۸.۸ استفاده کنید. اگر با این کار همچنان سرعت اینترنت شما پایین بود، میتوانید مجدد DNS را حذف کنید.
۵. تقویتکننده Wi-Fi بخرید
ممکن است نام تقویتکننده Wi-Fi را شنیده باشید. تقویتکنندههای Wi-Fi منطقه تحت پوشش شبکه Wi-Fi را گسترش میدهند. این دستگاهها برای خانههای بزرگ یا خانههایی با دیوارهای ضخیم کاربرد دارند. اگر در یک خانه بزرگ یا خانه چند طبقه زندگی میکنید، بهتر است یک تقویتکننده Wi-Fi یا همان اکسسپوینت خریداری کنید.
اکسسپوینتها سیگنال وایفای و در نتیجه سرعت شما را در اتاقهایی با پوشش ضعیف افزایش میدهند. گاهی اوقات، این دستگاهها بهقدری کارآمد هستند که میتوانند سرعت دریافتی شما را دو برابر کنند.
۶. پهنای باند اختصاصی بخرید
شما میتوانید بستههای اینترنتی خریداری کنید که شیر (Share) نمیشود. اگر بسته اینترنتی شیر خریداری کنید، در زمانی که ترافیک شبکه بالا بوده و اوج مصرف اینترنت است، ISP برای اینکه کاهش سرعت بین تمام کاربران تقسیم شود، اقدام به شیر کردن شبکه میکند: بدین معنی که بار ازدحام ترافیک را بین تمام کاربران تقسیم میکند. شیر کردن میتواند باعث شود شرایط زیر را تجربه کنید:
افزایش مدت زمان بافرینگ
زمان بارگذاری طولانیتر
ویدیوهای با کیفیت پایین
دانلود با سرعت پایین
فریز شدن ویدیوها
تصاویر پیکسلی و شطرنجی
تأخیر در بازیهای ویدیویی آنلاین
۷. سیستمهای خود را بهروزرسانی کنید
افراد بسیاری بهروزرسانیهای دستگاهها را نادیده میگیرند؛ اما این بهروزرسانیها برای عملکرد بهتر دستگاه ضروری هستند. روترها هم از این قاعده مستثنی نیستند! از آنجایی که روتر تمام سرعت و ترافیک را تحت کنترل دارد، باید بهروزرسانی آن را جدی بگیرید تا همواره در بهترین حالت قرار داشته باشد و بهترین عملکرد را به شما ارائه دهد.
شرکت تولیدکننده روتر معمولاً چندین بار در طول سال، بهروزرسانیهای نرمافزاری را ارائه میدهد. وظیفه یافتن، دانلود و نصب بهروزرسانیها برعهده شما است. اگر از زمان خرید روتر خود، این کار را انجام ندادهاید، باید انتظار سرعت پایین را داشته باشید.
۸. از تمام باندهای روتر خود استفاده کنید
روشهای افزایش سرعت شبکه و اینترنت
باند بیسیم یا باند فرکانس، نحوه انتقال دادههای بیسیم است. این باندها امواج رادیویی هستند که دادههای شما را به روتر و از روتر شما منتقل میکنند. در حال حاضر، روترها دارای دو باند هستند:
باند 2.4 گیگاهرتز
باند 5 گیگاهرتز
پیش فرض شبکههای وای فای و روترها روی باند 2.4 گیگاهرتز تنظیم میشود؛ اما دارای باند ۵ گیگاهرتز هم هستند. روترهای دارای دو باند به شما امکان دسترسی به هر دو باند را میدهند. این باندها مانند داشتن دو شبکه مجزا در یک دستگاه است و میتوانید از آنها برای افزایش سرعت شبکه و اینترنت استفاده کنید.
یکی از تفاوتهای اصلی دو باند ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز، سرعتی است که میتوانند ارائه دهند. باند 5 گیگاهرتز سرعت بالاتری ارائه میدهد و میتوانید دادهها را سریعتر ارسال و دریافت کنید.
باند 2.4 گیگاهرتز سیگنالها را با فرکانس پایینتر منتقل میکند. میتواند مساحت بیشتری را تحت پوشش قرار دهد و به دیوارها و سایر اجسام جامد نفوذ کند؛ اما بهطور قابل توجهی کندتر از باند ۵ گیگاهرتز است، چرا که باند شلوغی است و تداخل فرکانسی زیادی دارد. بهعنوان مثال، اکثر آیفونهای تصویری، گوشیهای موبایل، تلفنهای بیسیم، ماهوارهها، رسیورها و … از باند ۲.۴ گیگاهرتز استفاده میکنند
اکثر روترهای دو باند بهصورت plug-and-play هستند: بنابراین نباید هیچ مشکلی در راهاندازی شبکههای خود داشته باشید.
۹. کانال وایرلس دیگری را برای روتر خود انتخاب کنید
افزایش سرعت شبکه و اینترنت با کانال وایرلسی
شما میتوانید با برخی تغییرات، روتر خود را بهینهسازی کنید. یکی از روشهای بهینهسازی روتر برای افزایش سرعت شبکه و اینترنت، تغییر کانال وایرلس روتر است. اگر بیشتر از ۵ سال است که روتر خود را خریداری کردهاید، زمان آن فرا رسیده که سیگنالهای وایرلسی روتر را تقویت کنید.
همانطور که در قسمت قبلی توضیح دادیم، روترها دارای دو باند هستند: 2.4 و 5 گیگاهرتز. هرکدام از این باندهای فرکانسی دارای کانالهای وایرلسی هستند.
باند 2.4 گیگاهرتز دارای 14 کانال است. اگر تعداد شبکههای بیسیم که در یک کانال کار میکنند، زیاد باشد، تداخل بیشتری به وجود میآید. این امر شما را با سرعتهای نه چندان عالی روبرو میکند.
بسته به شبکههای بیسیم دیگری که در اطراف روتر خود دارید، یکی از کانالها میتواند گزینه بهتری نسبت به بقیه باشد. بهعنوان یک قاعده کلی، کانالهای 1، 6 یا 11 بهترین گزینه هستند، زیرا آنها کمترین همپوشانی را دارند.
بهعنوان مثال، فرض کنید روتر خود را روی کانال وایرلسی ۱ تنظیم کردهاید؛ اما روتر همسایه کناری شما در کانال ۲ تنظیم شده است. در این شرایط، برای جلوگیری از افت سرعت اینترنت خود، بهتر است بهسراغ کانالهای وایرلسی انتهای طیف بروید. کانال ۱۱ در این شرایط میتواند از تداخل جلوگیری کند و سرعت مطلوبی را به شما ارائه دهد.
برای پیدا کردن بهترین کانال وایرلسی، باید آزمون و خطا کنید: یعنی یکبار روی کانال ۱ امتحان کنید و بار دیگری روی کانال ۱۱. آزمون و خطا ممکن است کمی طول بکشد، بنابراین در پیدا کردن بهترین کانال وایرلسی صبور باشید و فراموش نکنید که معماری خانه یا محیط کار شما نقش مهمی در سیگنال Wi-Fi دارد. دیوارهای داخلی، فضای بزرگ و … بهراحتی میتوانند سیگنالها را تضعیف کنند. اگر روتر خود را در فضای کوچکی قرار دهید که دیوارهای زیادی هم ندارد، سرعت بسیار بالاتری دریافت خواهید کرد.
برای تغییر کانال وایرلسی روتر خود بهمنظور افزایش سرعت شبکه و اینترنت میتوانید بهترتیب زیر عمل کنید:
وارد روتر خود شوید.
تنظیمات وایرلس را باز کنید.
از بخش کانالها، کانال Wi-Fi خود را انتخاب کنید.
تغییرات خود را اعمال کنید و از سرعت اضافه لذت ببرید.
در باند ۵ گیگاهرتز هم میتوانید کانال وایرلسی را تغییر دهید. در این باند ۴۵ کانال وایرلسی وجود دارد که ۲۳ کانال آن با یکدیگر تداخلی ندارند.
۱۰. روتر بهتر و بهروزتر خریداری کنید
اگر همه گزینهها را امتحان کردید و تفاوتی در افزایش سرعت شبکه و اینترنت رخ نداد، وقت آن رسیده که با حقیقت روبرو شوید. روتر شما دیگر قدیمی شده و نمیتواند خواستههای شما را برآورده کند.
طول عمر مفید یک روتر حدود ۵ سال است؛ اما همچنان باید تعمیر و نگهداری و بهروزرسانی آن را در نظر بگیرید. البته باید بگوییم اینطور نیست که پس از گذشت ۵ سال از عمر روتر باید آن را دور بیندازید؛ اما پایینآمدن سرعت اینترنت یکی از علائم خرابشدن و قدیمیشدن روتر است و باید یک روتر جدید بخرید.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم بهترین روشهای افزایش سرعت شبکه و اینترنت را به شما معرفی کردیم. این گزینهها را میتوانید خیلی راحت امتحان کنید و اگر همچنان سرعت اینترنت پایین بود، نوبت به تعویض روتر میرسد. البته بهتر است پیش از خرید یک روتر جدید، یک روتر را از دوست یا همسایه خود قرض بگیرید و امتحان کنید. اگر روتر قرضی سرعت خوبی به شما ارائه داد، وقت آن رسیده که یک روتر جدید بخرید. از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید، از شما متشکریم. امیدواریم با اطلاعات ارائهشده بتوانید شاهد افزایش سرعت شبکه و اینترنت باشید.