چگونه کابـل اترنت مناسب کار خود را انتخاب کنیم؟

کابلهای اترنت تولید شدهاند تا دستگاهها را به شبکه متصل کنند، در واقع تمام کابلهای اترنت یکسان نیستند. اگر شما هم قصد دارید از این کابل استفاده کنید، اما نمیدانید کدام نوع مناسب شما است، نگران نباشید. خیلی از کاربران با این مشکل روبه‌رو هستند. درک و تفسیر نامگذاری‌های اترنت و اصطلاحات فنی مرتبط با آن نیز مثل خیلی چیزهای دیگر در دنیای فناوریهای پیشرفته امروز میتواند مشکلساز باشد. در این مقاله قصد داریم انواع مختلف این نوع کابلها را بررسی کنیم و ببینیم کدام‌یک مناسب نیاز شما است.
معنای Cat چیست؟

اگر شما هم تا به‌‌حال در اینترنت به‌‌دنبال کابلهای اترنت گشته باشید، احتمالاً متوجه شدهاید که آن‌ها تقریباً همیشه با عناوین Cat 5 ،Cat 6e یا چیزی شبیه به این طبقه‌بندی میشوند. در واقع، Cat کوتاه شده کلمه Category یا همان طبقه‌بندی است و شماره همراه آن نشان‌دهنده نوع مشخصات کابل ساخته شده است. یکی از نشانههای کلی این است که اعداد بالاتر بیان‌کننده سرعت و فرکانسهای بالاتر بر مبنای مگاهرتز هستند. مثل اغلب فناوریهای دیگر، کابلهای جدیدتر به‌‌منظور پشتیبانی از پهنای باند بیشتر در نظر گرفته میشوند و به‌‌همین دلیل سرعت اتصال و سرعت دانلود در این نوع کابلها بیشتر است.توجه داشته باشید هرچه طول یک کابل اترنت بیشتر باشد، سرعت تبادل داده در آن کمتر میشود. البته این موضوع چندان نگران‌کننده نیست، زیرا طول کابلهایی که برای مصارف شخصی استفاده میشود، به‌‌ندرت از 100 متر (طولی که معمولاً بعد از آن سرعت شروع به کم شدن میکند) تجاوز میکند.
در اواخر سال 2016، انجمن مهندسان برق و الکترونیک (IEEE) یک استاندارد اترنت جدید را معرفی کردند که وعده میداد سرعت انتقال در آن به‌‌طرز چشمگیر بهتر از کابلهای Cat 5 و Cat 6 خواهد بود. اما احتمالاً تا زمان تجاری‌سازی و عرضه این استاندارد به بازار چند سالی زمان باقی است. در جدول بالا انواع کابلها همراه با قابلیتهای هریک مشخص شده است.
Cat 3 و Cat 5
در حال حاضر، هر دو کابل اترنت Cat 3 و Cat 5 از رده خارج محسوب میشوند. هرچند هنوز ممکن است در برخی شرایط همچنان از کابلهای Cat 5 استفاده شود، اما شما به‌‌هیچ عنوان نباید به فکر خرید این نوع از کابلهای اترنت باشید. آن‌ها کند هستند و کسی دیگر از آن‌ها استفاده نمیکند.
Cat 5e
حرف e در استاندارد Cat 5e از کلمه Enhanced یا پیشرفته گرفته شده است. هیچ تفاوت فیزیکی بین کابلهای Cat 5 و Cat 5e وجود ندارد، اما کابل 5e تحت استانداردهای آزمایشی دقیقتر برای از بین بردن تداخل (مثل انتقال ناخواسته سیگنال بین کانالهای ارتباطی) ساخته میشود. امروزه Cat 5e با توجه به هزینه پایین تولید و توانایی پشتیبانی از سرعتهای بیشتر از کابلهای اصلی Cat 5 معروف‌ترین نوع اترنت است.
Cat 6
کابلهای Cat 6 از پهنای باند بسیار بیشتری نسبت به کابلهای Cat 5 و Cat 5e پشتیبانی میکنند و قیمت بیشتری نیز دارند. کابلهای Cat 6 نسبت به نمونههای قبلی خود از انعطاف‌پذیری کمتری برخوردار هستند و اغلب با روکش آلومینیومی یا محافظ بافته شده ساخته میشوند. این روکش از زوج سیمهای تابیده شده داخل کابل اترنت محافظت کرده و از ایجاد تداخل و امواج مزاحم جلوگیری میکند. کابلهای Cat 6 از لحاظ فنی میتوانند تا سرعت حداکثر 10 گیگابیت در ثانیه را پشتیبانی کنند، اما طول آن‌ها نباید بیشتر از 55 متر باشد.
Cat 6a
حرف a در Cat 6a برگرفته از کلمه Augmented یا تکمیل شده است. در مقایسه با کابلهای معمول Cat 6، کابل 6a از حداکثر دو برابر پهنای باند پشتیبانی میکند و این قابلیت را دارد که در طولهای بلندتر کابل سرعت بالای نقل و انتقال داده را حفظ کند. در کابلهای Cat 6a همیشه از روکش محافظ استفاده میشود و غلاف روی آن به‌‌اندازهای ضخیم است که کاملاً از تداخل جلوگیری کند. همین امر باعث میشود تا نسبت به کابل Cat 6 ضخیمتر بوده و انعطاف‌پذیری کمتری داشته باشد.
Cat 7
کابلهای Cat 7 از جدیدترین فناوری اترنت برخوردار هستند و به‌‌نسبت کابلهای Cat 6 پهنای باند بیشتر و سرعت تبادل به‌‌مراتب بهتری دارند. این کابل به‌‌تناسب از انواع دیگر کابلهای اترنت گرانتر است، البته میزان عملکرد آن‌ها این قیمت بالا را توجیه میکند. کابلهای Cat 7 قادرند تا طول 15 متری به‌ سرعتی معادل 100 گیگابیت در ثانیه برسند. این قابلیت باعث میشود تا این کابل به‌‌عنوان یک انتخاب ایدهآل برای اتصال مودم یا روتر به دستگاههای شما در نظر گرفته شود. کابلهای Cat 7 نیز همیشه از روکش محافظ استفاده میکنند و به کانکتور اصلاح شده GigaGate45 مجهز هستند. این کانکتور کاملاً با پورتهای اترنت رایج سازگار است.
Cat 8
کابلهای Cat 8 هنوز در حال توسعه هستند، اما انتظار میرود به‌زودی ما شاهد حضور این کابل در بازار باشیم. استانداردی که به‌‌نسبت کابلهای Cat 7 از سرعت و پهنای باند بیشتری برخوردار خواهد بود.

کدام گزینه مناسب کار شما است؟
سادهترین راه برای خرید یک کابل انتخاب نوعی است که در محدوده عملکرد مورد نیاز شما قرار داشته باشد. اما چگونه باید نیاز خود را تشخیص دهیم؟

کار را با سرعت اتصال اینترنت خانگی خود شروع کنید. اگر از اتصال گیگابیتی استفاده میکنید، انتخاب یک کابل اترنت قدیمی سرعت شما را کاهش خواهد داد. اما اگر سرعت اتصال شما به اینترنت کم است (برای مثال 10 یا 20 مگابیت در ثانیه)، انتخاب استاندارد Cat 5 یا جدیدتر برای شما مناسب است.

در مرحله بعد سرعتی که برای شبکه خود نیاز دارید را در نظر داشته باشید، هرچند چنین محاسبهای برای اکثر کاربران خانگی غیر ضروری است. اما اگر شما اغلب فایلهای بزرگ را بین کامپیوترهای خود منتقل میکنید یا نیاز دارید محتوای ویدیویی با کیفیت و نیازمند به پهنای باند بالا را استریم کنید، کابل اترنت شما هرچه بهتر باشد مشکلات کمتری برایتان به‌‌وجود میآورد.
سرانجام روتر خود را مد نظر قرار دهید. روترهای خیلی ارزان‌قیمت تنها از اترنت حداکثر تا 100 مگابیت در ثانیه پشتیبانی میکنند، به‌‌همین دلیل انتخاب کابلهای جدیدتر از Cat 5 کار بیهودهای است. حتی بهترین روترهای خانگی نیز به‌‌ندرت میتوانند از سرعتهای اترنت گیگابیتی پشتیبانی کنند؛ بنابراین، استفاده از Cat 6a و Cat 7 ضرورتی نداشته و تنها هزینه شما را افزایش میدهد.

با در نظر گرفتن تمام ملاحظات بالا، یک کابل Cat 6 بهترین انتخابی است که شما میتوانید داشته باشید، زیرا با این استاندارد تمام نیازهای شما برطرف خواهد شد.

همچنین، اغلب کاربران خانگی میتوانند از کابلهای قدیمی‌تر Cat 5e نیز با خیال راحت استفاده کنند.
واژه‌نامه اترنت
با وجود اینکه تفاوت بین انواع مختلف کابلهای اترنت کاملاً مشخص و واضح است، اما بعضی علائم و اختصارات در نظر گرفته شده برای آن ممکن است باعث سردرگمی شود. برای جلوگیری از این مشکل، ما در ادامه به‌‌طور سریع و مختصر این اصطلاحات و معانی آن‌ها را میآوریم تا شما در زمان خرید یک کابل امکان تشخیص آن‌ها را داشته باشید.

TP: Twisted Pairs یا زوج به‌‌هم تابیده یک اصطلاح فنی است که نشان میدهد سیمهای داخل این کابل به یکدیگر تابیده شدهاند. زوج به‌‌هم تابیده برای سالها به‌‌عنوان یک استاندارد برای این صنعت شناخته شده است و تنها از نظر حداکثر طول و افت سرعت پایینتر از کابل‌کشی فیبر نوری قرار دارد.

UTP: Unshielded Twisted Pairs یا زوج به‌‌هم تابیده بدون روکش کابلهایی هستند که روکش آلومینیومی یا بافته شده ندارند. همین باعث میشود این نوع کابلها علاوه بر قیمت تولید کمتر، انعطاف‌پذیری بیشتری نیز داشته باشند. اما در عین حال کیفیت سیگنال در این کابل پایینتر بوده و امکان تداخل در آن افزایش پیدا میکند.
STP: Shielded Twisted Pairs یا زوج به‌‌هم تابیده روکش‌دار با اصطلاح SSTP نیز شناخته میشود. این سیم‌ها که جنس آن‌ها معمولاً از مس یا یکی از پلیمرهای رسانای دیگر است، به‌‌وسیله روکشهای بافته شده محافظت میشوند. داشتن روکش محافظ باعث کاهش نویز می‌شود و در نتیجه کیفیت اتصال افزایش پیدا میکند.

FTP: Foiled Twisted Pairs یا زوج به‌‌هم تابیده با روکش آلومینیومی که با اصطلاح SFTP نیز شناخته میشود، به‌‌وسیله روکشهای فویل آلومینیومی محافظت میشود. این روکش محافظ نیز باعث کاهش نویز و در نتیجه افزایش کیفیت اتصال خواهد شد.
اواع کابل شبکه موجود در فروشگاه اینترنتی ISG

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید