توسعه بسیار سریع تکنولوژی پتروشیمی در ساخت مواد پلاستیکی برای غلاف و عایق کردن کابلهای ماشین آلات مدرن و سهولت در حمل و نقل و کاربرد در شبکههای برق و مخابراتی، باعث شده که روز به روز استفاده از کابل های مخابراتی و انواع آن بیشتر شود.
آنچه در این مقاله می خوانید:
تاریخچه ساخت کابلهای مخابراتیکابلهای مخابراتی چگونه ساخته میشوند؟کابل هوایی مخابرات با سیم مهار فولادیطول کابلهای مخابراتیکابلهای استاندارد برای تلفن چه ویژگیهایی دارند؟ساختار کابلهای تلفن چگونه است؟انواع کابلهای مخابراتیانواع کابلهای مخابراتی مسیانواع کابلهای مخابراتی نورینکاتی در مورد کابلهای فیبر نوریکابل فیبر نوری بیرونیکابلهای فیبر نوری درون ساختمانتعداد زوج کابلهای مخابراتیرنگ بندی زوج سیمها در کابلهای مخابراتیاستفاده از کابلهای مخابراتی در شهرهای بزرگچگونه کمبود کابل در شبکههای مخابراتی جبران میشود؟نکاتی در مورد تضعیف در شبکههای مخابراتیپوپینیزاسیون و طریقه کاهش تضعیف کابلهای مخابراتیکابلهای پوپینه در شبکه تلفن شهری چه استفادهای دارند؟
در طی دهههای اخیر پیشرفتهایی در زمینههای علمی و فرهنگی و به خصوص در زمینه ارتباطات صورت گرفته است و شناخت مسائل و مشخصات ارتباطی جزو لاینفک زندگی است که بدون حرکت و چرخش منابع اطلاعاتی و ارتباطی زندگی اجتماعی انسانها دچار خلل میشود.
تاریخچه ساخت کابلهای مخابراتی
کابلهای مخابراتی در حدود ۶۰ سال پیش شناخته و معرفی شد. پس از جنگ جهانی دوم استفاده از مواد پلاستیکی به سرعت باعث پیشرفت این کابلها شد. روز به روز موارد مصرف و میزان استفاده از این کابلها افزایش یافت تا به امروز که جایگزین کابلهای کاغذی شده است.
ماده اصلی سازنده این کابلها، مس و مواد حاصل از صنایع پتروشیمیاست. در ادامه طریقه ساخت این کابلها را مطالعه کنید تا بیشتر با آن آشنا شوید.
کابلهای مخابراتی چگونه ساخته میشوند؟
ساخت کابلهای مخابراتی مراحل مختلفی دارد و از موارد متعددی در ساخت آن استفاده میشود. در ادامه به ترتیب این مراحل آورده شده است.
هادی کابل مخابراتی:
هادی یکی از اجزاء سازنده کابل مخابراتی است. برایهادی از مس الکترونیک نرم شده با درجه خلوصی طبق استاندارد بین المللی استفاده میشود. قطر هادی به ترتیب میتواند ۰.۴ ، ۰.۵ ، ۰.۶ و ۰.۸ میلیمتر باشد.
عایق کابل مخابراتی:
عایق کابلهای مخابراتی را از مواد پی وی سی (P.V.C) یا مواد پلی اتیلن (P.E) میسازند. این عایق به صورت یکنواخت روی هادی کشیده میشود.
تابیدن زوجها به صورت کابل:
زوجها با رنگهای متناسبی که جهت شناسایی تعیین شده اند، در لایههای هم مرکز به هم تابیده میشوند. در لایهها طول تاب زوجها با هم اختلاف دارند. این اختلاف به این دلیل است که از بروز پارازیت از زوجی به زوج دیگر جلوگیری کند. البته توجه داشته باشید که ممکن است در مواقع ضروری پوشش پلاستیکی کشیده شود.
حفاظ الکترواستاتیک:
حفاظ الکترواستاتیک یک نوار آلومینیومی است که روی کابل زیر غلاف کشیده میشود. از حفاط الکترواستاتیک برای جلوگیری از ورود پارازیتهای خارجی به کابل استفاده میشود.
غلاف:
از غلاف برای اینکه کابل در مقابل رطوبت، مواد آلی، معدنی و مضری که در زمین قرار دارند محافظت شود، استفاده میشود.یک غلاف استاندارد باید بدون درز باشد، از مواد پی وی سی (AL.FOLL) ساخته شده و سپس روی کابل کشیده شود.
نوار فولادی گالوانیزه:
گاهی ممکن است کابلهایی با قدرت مکانیکی بیشتر نیاز باشد و باید بتوان برای این موقعیت، یک استاندارد کابل مخابراتی داشته باشیم؛ بنابراین روی کابل غلاف شده، نوار فولادی گالوانیزه و یک غلاف خارجی که از موارد پی وی سی ساخته شده، میکشند. این غلاف خارجی میتواند کابل را از پوسیدگی و زنگ زدن محافظت کند.
کابل هوایی مخابرات با سیم مهار فولادی
همه ما کابلهایی که روی تیرهای برق کشیده شده اند را روزانه میتوانیم ببینیم. در این مواقه که کابل روی تیر برق آویزان میشود از کابلهای هوایی استفاده میشود. در این کابلها، رشتهای از فولاد گالوانیزه به موازات کابل قرار میگیرد و یک غلاف از مواد پلی اتیلن به صورت مشترک روی آنها کشیده میشود.
طول کابلهای مخابراتی
یکی از سوالاتی که ممکن است برایتان پیش آید، درمورد میزان طول کابلها و روش بسته بندی آنهاست. معمولا سیمهای عایق دار به صورت حلقههایی ۱۰۰ متری پیچیده و بسته بندی میشوند. کابلها با طولهای ۵۰۰ متر، ۱۰۰۰ متر یا طولهای متعدد دیگری روی قرقرههای چوبی پیچیده میشوند.
کابلهای استاندارد برای تلفن چه ویژگیهایی دارند؟
کابلهای تلفن دارای عایق و غلاف پی وی سی هستند که برای تاسیسات تلفنی و ارتباطی در ساختمانهای خصوصی، ارتباط بین دستگاههای تلفن در مراکز تلفن و خارج از ساختمانهای مسکونی به صورت نصب ثابت استفاده میشوند.
ساختار کابلهای تلفن چگونه است؟
کابلهای تلفن از موارد زیر ساخته شده است:
هادی: سیم مسی نرم و بدون اندود فلز که قطر آن ۰.۶ یا ۰.۸ میلیمتر است.رنگ عایق: رنگهای عایق باید کاملا طبق استاندارد بین المللی تولید و استفاده شوند.اجزاء کابل: کابل از سیمهای عایقی که به صورت زوجی به هم تابیده شده اند، ساخته شده است.پوشش: پوشش کابل نیز از یک نوار پلی استر ساخته شده است.محافظ الکترواستاتیکی: محافظ الکترواستاتیکی یک نوار پلاستیکی است که یک لایه نازک از آلومینیوم روی آن قرار داده شده است.غلاف: رنگ غلافی که برای داخل ساختمان استفاده میشود، باید خاکستری باشد.
انواع کابلهای مخابراتی
کابلهای مخابراتی شامل موارد متعددی است که میتوان به گزینههای زیر اشاره کرد.
انواع کابلهای مخابراتی مسی
کابل ژله فیلد خاکیکابل ژله فیلد کانالیکابل هوایی سادهکابل ایرکور کانالیکابل هوایی مهارداردوبل هوایی مهاردار
انواع کابلهای مخابراتی نوری
کابل نوری ژله فیلد کانالیکابل نوری ژله فیلد خاکیکابل نوری مهاردار هوایی
نکاتی در مورد کابلهای فیبر نوری
این کابلها از رشتههای باریک از جنس سیلیکا (شیشه) یا پلاستیک ساخته میشود که میتوانند با سرعتی بیشتر از سایر کابلها دیتا و اطلاعات را منتقل کنند.
کابلهای مخابراتی فیبر نوری را در انواع مختلفی برای استفاده در داخل یا خارج ساختمان تولید میکنند که قاعدتا کاربرد متفاوتی با هم دارند.
در ادامه هر کدام را جداگانه توضیح خواهیم داد.
کابل فیبر نوری بیرونی
کابلهای فیبر نوری که بیرون از ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند، معمولا نسبت به آتش سوزی دارای مقاومت هستند و به علاوه ضد رطوبت میباشند؛ میتوان از آنها برای محیطهای متعدد و داخل کانالها استفاده کرد. امروزه میتوان کابلهای فیبر نوریبا مقاومت بالا و وزن کم تولید کرد.
کابلهای فیبر نوری را برای کاربردهای هوایی، زمینی، دریایی و زیرخاک تولید میکنند. از ویژگی این کابلها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دارای پوشش ضدجوندهامکان تحمل رطوبت زیادتحمل محدوده دمایی بین منفی ۴۰ تا مثبت ۸۰ درجهو…
کابلهای فیبر نوری درون ساختمان
باتوجه به اینکه محیطهای داخل ساختمانی محدودیت بیشتری دارند، کابلهای نوری مورد استاده باید انعطاف بیشتری داشته باشند. به علاوه این کابلها چون که در محیطهای داخلی قرار میگیرند، فاقد روکش دارای مواد سمیوهالوژنها هستند تا ایمنی محیط بیشتر باشد.
از انواع کابلهای فیبر نوری داخلی میتوان به ریبون، تایت بافر، دراپ، اینتر کانکت، توزیعی، رایزر و … اشاره کرد.دبا توجه به اینکه در محیطهای مختلف احتمال آتش سوزی وجود دارد، برای از بین نرفتن ارتباطات، در ساخت این کابلهای نوری از مواد اولیهای استفاده میشود که مقاومت کابل را در برابر آتش سوزی افزایش دهد.
تعداد زوج کابلهای مخابراتی
کابلهای مخابراتی را بر اساس نوع استفاده، از زوج سیمهای مختلفی میسازند. سیمهای تلفن تک زوجی سیم رانژه نام دارند که برای ارتباط دادن پورتهای مختلف در ترمینال استفاده میشوند.
کروز کابلهای دو زوجی هم برای برقراری ارتباط بین تلفن و پریز استفاده میشود؛ بنابراین کابلهای مخابراتی را میتوان با توجه به نوع کاربرد و نیاز از تک زوجی تا ۲۰۰ زوجی تهیه کرد.
مهمترین موضوعی که برای استفاده از کابلهای مخابراتی وجود دارد، آگاهی از رنگ بندی آنها و قوانینی است که در این زمینه وجود دارد. در ادامه میتوانید اطلاعاتی در مورد رنگ بندی آنها مطالعه کنید.
رنگ بندی زوج سیمها در کابلهای مخابراتی
ترتیب تابیده شدن کابلهای مخابراتی را بر اساس رنگ بندی آنها مشخص میکنند و نمیتوان هر رنگی را با رنگ دیگر ترکیب کرده و استفاده نمود. البته باید بدانید که این کار بیهوده نیست و ترکیب بندی رنگها طبق استاندارد میتواند مزایای زیادی در زمان عیب یابی، اتصال یا استفاده از قابلیتهای مختلف دستگاه سانترال در محیط داشته باشد.
این رنگ بندی شامل ۵ رنگ اصلی و ۵ رنگ فرعی است که میتوان هر کدام از رنگهای اصلی را به ترتیب با رنگهای فرعی قرار داد و سپس سراغ رنگ اصلی بعدی رفت و آن را نیز به ترتیب با رنگهای فرعی ترکیب کرد.
رنگهای اصلی در کابلهای مخابراتی شامل سفید، قرمز، مشکی، زرد و بنفش است.
هر کدام از رنگهای بالا را به ترتیب با رنگهای فرعی آبی، سبز، نارنجی، طوسی و قهوهای ترکیب میکنند که در نهایت میتوان ۲۵ زوج سیم تهیه کرد. این زوج سیمها برای اتصال دستگاه سانترال به پستهای مخابراتی استفاده میشود.
استفاده از کابلهای مخابراتی در شهرهای بزرگ
یک مرکز تلفن به تنهایی نمیتواند جوابگوی نیازهای مردم در شهرهای پرجمعیت باشد. اگر ظرفیت مرکز خیلی زیاد انتخاب شود، باعثبالا رفتن هزینهها به خصوص در ناحیههای غیرمتراکم میشود.
از نظر فنی هم وقتی که فاصله یک مشترک تا مرکز تلفن بیشتر از حد مجاز باشد، مقاومت الکتریکی و ضعیف شدن خط مشترک زیاد میشود، درنتیجه مکالمات تلفنی کمتر قابل فهم هستند؛ بنابراین بهتر است در شهرهای بزرگ و پرجمعیت، مراکز تلفنی افزایش یابند.
برای ارتباط بین مشترکین مراکز مختلفی که در یک شهر قرار دارند، از کابل ارتباطی استفاده میشود. قطر سیمی که برای کابل ارتباطی استفاده میشود ۰.۶ ،۰.۸ و ۰.۹ میلیمتر است. انتخاب نوع این سیم هم به حداکثر تضعیف مجاز بین دو مرکز بستگی دارد.
چگونه کمبود کابل در شبکههای مخابراتی جبران میشود؟
با پیشرفت تکنولوژی ارتباطات، امروز با استفاده از موج کاربر هر دو شماره تلفن میتوانند در در یک زمان از یک خط استفاده کنند. به این ترتیب یک مشترک از خط و مشترکی دیگر از موج کاربری که برخط سوار کرده اند، استفاده میکند.
نکاتی در مورد تضعیف در شبکههای مخابراتی
تضعیف در شبکههای مخابراتی یک مسئله دارای اهمیت بین المللی است و مقدار آن نباید بیشتر از میزان مجاز شود تا تفهیم مکالمات تلفنی حتی در دورافتادهترین نقاط هم امکان پذیر باشد. طبق پیشنهادی که در سال ۱۹۵۵ کمیته بین المللی استاندارد و تلفن در ژنو تصویب کرد، حداکثر تضعیف مجاز در یک کشور بین دو تلفن اصلی، ۳۶.۵ دسی بل و بین تلفن داخلی ۲.۶ دسی بل میباشد.
پوپینیزاسیون و طریقه کاهش تضعیف کابلهای مخابراتی
برای کاهش میزان تضعیف کابلها، باید قطر سیم بزرگتر انتخاب شود که همین کار نیاز به هزینه بسیار زیادی دارد. یک فیزیکدان یوگسلاوی به نام پوپین، با بررسی این مسئله برای اولین بار فهمید که برای کم کردن تضعیف باید اندوکتیویته خط را به صورت مصنوعی افزایش داد. امروزه برای این کار قرقرههای مخصوص سیم پیچی شده ای به نام قرقره پوپین را سر راه قرار میدهند که به این کار، پوپینیزاسیون میگویند.
اضافه کردن اندوکتیویته باعث کاهش فرکانس حد میشود؛ بنابراین به هرمیزانی که اندوکتیویته بیشتر باشد، تضعیف کمتر میشود.
در خطوط کاربر به دلیل محدود شدن باند فرکانس نمیتوان از کابلهای پوپینه استفاده کرد، در عوض از تقویت کنندههای بین راه استفاده میکنند. افزایش اندوکتیویته باعث زیاد شدن تاخیر فاز مکالمه میشود و اگر این تاخیر به اندازه ۲۵۰ میلی ثانیه باشد، در مکالمات اختلال ایجاد میشود.
کابلهای پوپینه در شبکه تلفن شهری چه استفادهای دارند؟
در شبکههای تلفن شهری به علت اینکه تضعیف مجاز بین مراکز محدود است، از کابلهایی با قطر ۰.۶ ، ۰.۸ و ۰.۹ میلیمتر معمولی یا پوپینه شده برای ارتباط بین مرکزها استفاده میشود. توجه داشته باشید کابلهایی که سیمهای قطورتری دارند، دارای تضعیف کمتری هستند.
در ادامه چند توضیح درمورد اصطلاحات به کار رفته در متن میبینید.
دسته خط: یک دسته خط به همه سیمهایی گفته میشود که ابتدا و انتهای مشترکی دارند و برای یک منظور واحد به کار برده میشوند.
کابل ارتباط محلی: برای ارتباط بین مشترکین مراکز مختلفی که در یک شهر قرار دارند، از کابلهای ارتباط بین مراکز استفاده مب کنند. این کار از نظر اقتصادی به صرفه نیست؛ بنابراین بهتر است به جای اینکه برای ارتباط بین مراکز کابلهای متعدد و کم زوج استفاده شود، دسته خطوط مختلفی را در یک کابل که پر زوجتر است، متمرکز کرد.
در این مقاله نکاتی که برای شناخت انواع کابل های مخابراتی و کاربرد استفاده آنها نیاز دارید، قرار دادیم. امیدوارم اطلاعات کاملی از این محتوا دریافت کرده باشید.
ttttttttttttttttttttttt
انواع نویز در سیستمهای مخابراتی
nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
قبل از اینکه با انواع نویزها آشنا شویم بهتر است به طور خلاصه درمورد نویز اطلاعاتی داشته باشید. نویز به نوسانات غیرمعمول یک سیگنال انتقالی میگویند که که مربوط به خود سیگنال نیست. به عنوان تعریف دیگری از نویز میتوان گفت به هر آشفتگی الکتریکی یا سیگنال نامطلوبی گفته میشود که باعث تغییر در ارسال و محتوای اطلاعات میشود.
آنچه در این مقاله می خوانید:
چرا نویز یک مسئله چالش برانگیز و پر اهمیت است؟انواع نویزهانویزهای داخلی یا ذاتی (Intrinsic Noise)نویز حرارتی یا سفیدروش کاهش نویز سفیدنویز اتصالینویز ضربهاینویز پاپکورنحذف اثر اختلالات تحمیل شده به سیگنال صوتیفیلتر وفقی چیست؟نویزهای خارجی یا غیرذاتی (Extrinsic Notse)الف) اختلال محیطیب) نویز انتقالی یا تداخلتکنیکهای حذف نویزتاثیر نویزها بر سیستم مخابراتیمدولاتور چیست و چه کاربردی دارد ؟ / مدولاسیون چیست؟
کابل شبکه یا فیبر نوری؟ کدام یک مناسب تر است؟
دستگاههای مخابراتی امروزه از اهمیت بالایی در دنیای ارتباطات برخوردارند که یکی از چالشهایش حل مشکل نویز است. برای حل این مشکل باید اطاعات کافی در مورد انواع نویز، راههای ورود آن و روشهای کاهش آن کسب کرد.
چرا نویز یک مسئله چالش برانگیز و پر اهمیت است؟
دلیل اهمیت نویز این است که محدوده اساسی عملکرد طبیعی تمام سیستمها و جریانهای الکتریکی را مشخص میکند. در گذشته فکر میکردند زمانی نویز مشکل ساز است که ما با سیگنالهای ضعیف سر و کار داشته باشیم. این مطلب صحت دارد اما نویزفقط در همین یک مورد ایجاد مشکل نمیکند. به زمانی که نوسانات سیگنالهای پردازش شده مانند نوسانات نویز باشد نیز باید توجه داشت.
اگر موضوع بحث ما فقط نویزهای ذاتی(نویزی که در دستگاه موجود است) باشد، تنها احتمال خطر مربوط به از دست دادن اطلاعات سیگنالهای بسیار ضعیف است و سیگنالهایی با دامنه بالاتر محفوظ هستند. اما تصور کنید یک نویز خارجی هم تداخل ایجاد کند؛ بنابراین چون نوسانات آن بسیار بیشتر از نوسانات نویزدرونی است، میتوان نتیجه گرفت که سیگنالهای قوی هم درامان نخواهند بود.
در نتیجه میتوان فهمید که سطح سیگنال اهمیت ندارد بلکه نسبت دامنه سیگنال به دامنه نویز مورد اهمیت است. یعنی نسبتهای پایین سیگنال به نویز، نشان دهنده آسیب پذیری سیگنال است و نسبت بالای سیگنال به نویز نشان دهنده مصونیت سیگنال در مقابل نویزاست.
اولین قدمی که میتوان برای کاهش نویز برداشت مشخص کردن سه مورد زیر است:
منبع نویزراههای انتقال نویزگیرنده نویز
انواع نویزها
نویز در مهندسی قدرت یک اغتشاش الکتریکی، در مخابرات یک اختلال و عامل ایجاد ترافیک در کانالها و در الکترونیک عامل اختلال در ارسال و دریافت اطلاعات محسوب میشود. این خطا در تئوری به علتهای مختلفی از جمله موارد زیر است:
تغییرات دماتابشهای محیطبی ثباتی و تغییرات منبع تغذیهو…
این موارد در مدارهای آنالوگ حساب نمیشوند. در مدارهای منطقی با نوع دیگری از نویز یعنی نویزهای القایی سر و کار داریم. نویزهای القایی نتیجه پارازیت تزویج شده در نزدیکی مدار هستند.
به صورت کلی نویزها به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
نویزهای داخلی یا ذاتینویزهای خارجی یا تداخلی
نویزهای داخلی یا ذاتی (Intrinsic Noise)
این نمونه نویز وابسته به ماهیت فیزیکی مدار است و درون مدار تولید میشود. برای مثال در یک سیستم خطی منشا نویزداخلی، ماهیت گسسته حاملان بار است و بارهایی که در مقطعی مشخص نسبت به زمان در نوسان اند، این نویز را ایجاد میکنند. قابل ذکر است که این نوسانات همیشگی و غیرقابل اجتناب هستند.
نویز حرارتی یا سفید
همانطور که از اسم آن مشخص است، این نویز ناشی از حرکت تصادفی حاملهای باردار در یک محیط رسانا است که دمای آن بالاتر از صفر مطلق است. به نویزحرارتی، نویزمقاومتی یا نویزجانسون هم میگویند. دلیل این نام گذاری این است که جانسون فهمید این نویزدر تمام هادیها وجود دارد و به درجه حرارت بستگی دارد.
نویز سفید را در پردازش سیگنال به سیگنالی میگویند که در تابع چگالی توان، توان به صورت یکنواخت در همه فرکانسها توزیع شده باشد.
روش کاهش نویز سفید
اثر نویزسفید در همه فرکانسها یکسان است؛ بنابراین نمیتوان محدوده فرکانسی اثر برای آن تعریف کرد و راه کاهش اثر آن را نمیتوان مبتنی بر فیلترهای معمول حوزه فرکانسی درنظر گرفت. برای کاهش اثر نویزسفید باید از سیستم متغیر با زمان استفاده کرد که امکان اجرای این سیستمها راحت نیست.
نویز اتصالی
نویزاتصالی نتیجه تغییر ضریب هدایت است که در اثر اتصال غیرکامل دو ماده به وجود میآید. این نویز در هرجایی که دو هادی به هم وصل شده باشند مانند سوئیچها به وجود میآید.
نویز ضربهای
زمانی که جریان گذرنده از یک المان حول یک مقدار متوسط کم و زیاد شده و نوسان داشته باشد، نویزضربهای ایجاد میشود که دلیل آن صدور نامرتب الکترونها است. این نویز در نیمه هادیها و لامپ خلا وجود دارد. نویزضربهای در لامپهای خلا در نتیجه صدور نامرتب الکترونها از کاتد ایجاد میشود.
نویز پاپکورن
نویزانفجاری هم نامیده میشود و اولین بار در دیودهای نیمه هادی کشف شد. این نویز در مدارات مجتمع هم وجود دارد. اگر درمورد علت نامگذاری پاپکورن برای این نویز کنجکاو شده اید به توضیح بعدی دقت کنید. اگر این نویزتقویت شده و به بلندگو برود صدایی شبیه انفجار ایجاد میشود و اگر نویزحرارتی به آن افزوده شود، صدایی شبیه بو دادن ذرت پیدا میکند.
نویزپاپکورن به دلیل نقص در ساخت کارخانه ای ایجاد میشود و با رعایت روش های پیشرفته تر در ساخت المانها، میتوان آن را حذف کرد.
حذف اثر اختلالات تحمیل شده به سیگنال صوتی
در موارد بسیاری، سیگنال اصلی و مرجع در دست است که در این صورت راه آسان تری برای حذف سیگنال اثر اغتشاش داریم. به این حالت AEC میگویند. به حالتهایی که در صورت عدم وجود سیگنال مرجع، حذف نویز انجام میشود ANC میگویند.
فیلتر وفقی چیست؟
فیلتر وفقی یکی از اصولی ترین روشها برای کاهش نویزاست. فیلتر وفقی به فیلتری میگویند که یک سیستم متغیر با زمان است و برعکس بقیه فیلترها، با زمان تغییر میکند. مقدار خروجی فیلتر در هر لحظه به مقادیر آینده آن بستگی دارد که برای پیاده سازی آن فقط میتوان از روشهای کامپیوتری استفاده کرد. نتیجه را که یک سیگنال گسسته در زمان است میتوان به کمک مبدلهای دیجیتال به آنالوگ، به صورت فیزیکی بیان کرد.
نویزهای خارجی یا غیرذاتی (Extrinsic Notse)
منشا نویزهای غیرذاتی خارج از مدار است. ممکن است شما این نویزرا با نامهای دیگری مانند سیگنال فرعی، سیگنالهای مزاحم و یا اختلال شنیده باشید. این گروه از نویزها به دو دسته تقسیم میشوند:
الف) اختلال محیطی
نمونههایی از اختلال محیطی شامل موارد زیر میشود:
نویزآسمان( فضایی) که شامل منبعهایی است که برد زیادی دارند مانند خورشید و کهکشاننویز جوی مثل آذرخشنویزهای مصنوعی که به وسیله انسانها در طبیعت منتشر شده که میتواند منشاهایی مانند موتورهای الکتریکی، قوس الکتریکی، اثر نئون، خطهای انتقال قدرت، سوئیچها، ایستگاههای سرویس رادیویی و تلویزیونی و …. داشته باشند.
ب) نویز انتقالی یا تداخل
تداخل بین دو سیستم به زمانی گفته میشود که در مدار سیگنال مفیدی داشته باشیم که توسط پارازیت ناشی از تزویج شدگی از مدار گرفته شود. اثر این تداخل را میتوان به وسیله موقعیت نسبی کابلها، نوارهای مسی و عناصر مداری که در چهارچوب مشخصی هستند، بسیار کاهش داد.
تکنیکهای حذف نویز
بشر در این زمینه تلاش میکند تا حد امکان این نویزها را کاهش داده یا حذف کند. در ادامه به چند تکنیک حذف نویز اشاره کردهایم.
طراحی نویزپایین: در همان مراحل اولیه طراحی باید به اثری که نویزهای ذاتی بر مدار میگذارند توجه شود. رها کردن نویزهای ذاتی با این تفکر که در پایان کار آنها را محاسبه میکنیم میتواند باعث ایجاد مشکلی اساسی و طراحی مجدد گران قیمت شوند.
تکنیکهای زیر نیز جلوی نویز خارجی را میگیرند:
طراحی مناسب محل نوارهای مسی در برد چاپیفیلتر و بالانس کردن مدارایجاد زمین مناسب برای مدارمحافظ گذاشتن برای قسمتهای مختلف مداراستفاده از کابل شیلد شده: در صورت استفاده از شیلد میتوان اثر نویز را تا حد زیادی کاهش داد.
تاثیر نویزها بر سیستم مخابراتی
نویز عملکرد همه انواع سیستم ارتباطی را محدود میکند.
در سیستم مخابراتی، نقش فرستنده کدگذاری سیگنالهایی است که از منبع منتشر شده و این انتشار باید همه اطلاعات سیگنالها را در کانال حفظ کند. به این عمل کدگذاری یا مدولاسیون میگویند.
مدولاتور چیست و چه کاربردی دارد ؟ / مدولاسیون چیست؟
سیگنالها توسط کانال از نقطهای به نقطه دیگر منتقل میشوند. در ساده ترین شکل میتوان گفت کانال یک مسیر با فضای آزاد است که آنتن فرستنده و گیرنده را به هم وصل میکند. دیگر کانالها را میتوان از کابل، فیبر نوری، ترکیبی از کانالهای بی سیم و سیمی ایجاد کرد.
کابل شبکه یا فیبر نوری؟ کدام یک مناسب تر است؟
با فرض اینکه هیچ نویزی اضافه نشده باشد، سیگنالی که به کانال میرسد فقط به نویز فرستنده آلوده میشود.
در طول انتشار در کانال به دلیل دخالت یا انحرافات خطی و غیرخطی، سیگنال ضعیف تر میشود. البته این ضعیف شدن میتواند به دلایل دیگری مانند تاثیر نویز، ارسال چند مسیره سیگنال یا فیلتر کردن هم باشد. البته در سیگنالهای ماهوارهای که طول مسیر به بیش از ۱۰هزار کیلومتر میرسد هم سیگنال ضعیف میشود.
در نتیجه این موارد، نسبت سیگنال به نویز بسیار پایین میآید و سیگنالهایی که به ایستگاه گیرنده میرسند ضعیف هستند بنابراین قبل از هر چیزی باید تقویت شوند.
به عنوان یک قانون کلی در سیستمهای مخابراتی، تقویت کننده بلافاصله بعد از آنتن گیرنده به کار برده میشود.
ttttttttttttttttttttttt
خطوط مخابراتی و انواع آن
nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
خطوط مخابراتی
خطوط مخابراتی توانسته اند پیشرفت چشمگیر و روز افزونی تا به امروز داشته و به یکی از مواردی که بدون شک، اهمیت و کاربرد بسیار وسیعی در زندگی روزمره و دنیای ارتباطات دارد، تبدیل شوند.
آنچه در این مقاله می خوانید:
خطوط مخابراتی خطوط مخابرات چیست؟انواع خطوط مخابراتی را بشناسیدخطوط مخابراتی واجزای آن :منبع اطلاعاتترانسدیوسر ورودیکانال مخابراتیگیرنده سیستم مخابراتیخط تلفن ثابت مخابراتی چیست؟خطوط مخابراتی و انواع آن:خطوط آنالوگ یا PSTNخطوط E1خط E1 یا PRI چیست و به چه تجهیزاتی برای راه اندازی نیاز دارد؟خطوط ISDNخطوط تلفن مبتنی بر شبکهتفاوت خطوط فیبر و PCMخطوط مخابراتی و مزایای آن :ارتباطات پیشرفتهبهبود همکاریانعطاف پذیری پیشرفتهارائه خدمات بهتر به مشتریخطوط مخابراتی و معایب آن :جمع بندی
خطوط مخابرات چیست؟
مخابرات به معنای ارسال، دریافت و پردازش یک سیگنال اطلاعاتی بین دو یا تعداد بیشتری وسیله است. به مجموعهای از اجزا که با یکدیگر کار میکنند تا این ارتباط بین فرستنده و گیرنده یک پیام برقرار شود، سیستم مخابراتی میگویند. به عنوان نمونهای از سیستم مخابراتی میتوان به پخش رادیویی، پخش تلویزیونی، رادیو تلگرافی، مخابرات موبایل و مخابرات کامپیوتری اشاره کرد.
انواع خطوط مخابراتی را بشناسید
خطوط مخابراتی واجزای آن :
مهم ترین اجزای سیستم مخابرات شامل موارد زیر می باشند:
منبع اطلاعات
یک سیستم مخابراتی بین فرستنده و گیرنده سیگنال پیام، یک پل ارتباطی برقرار میکند. برای برقراری این پل ارتباطی بین فرستنده و گیرنده پیام، قبل از هر چیز به اطلاعات نیاز داریم. این اطلاعات در واقع از یک منبع اطلاعات سرچشمه میگیرند.
اطلاعاتی که توسط منبع اطلاعاتی به وجود میآیند، میتوانند در قالب یک سیگنال صوتی مانند صدای انسان، سیگنال تصویری (منبع تصویر) و یا کلمات (یک متن به زبان خاصی مانند انگلیسی، فرانسه یا …) باشند.
ترانسدیوسر ورودی
برای برقراری ارتباط با یک فرد که در فاصله نزدیک شما قرار گرفته است، میتوانید به صورت مستقیم و با استفاده از سیگنالهای صوتی با او حرف بزنید. اما اگر فرد در فاصله دوری از ما قرار گرفته باشد، آنگاه نمیتوانیم به صورت مستقیم و با استفاده از سیگنال صوتی با او ارتباط برقرار کنیم؛ زیرا سیگنالهای صوتی نمیتوانند مستقیما تا مسافتهای دور منتقل شوند و به تدریج تضعیف میشوند تا نهایتا از میان بروند.
به همین دلیل، برای غلبه بر این مشکل و انتقال اطلاعات به مسافتهای دور، لازم است که ابتدا این سیگنال صوتی را به فرمی دیگر از سیگنال (مانند سیگنال نور یا سیگنال الکتریکی) تبدیل کنیم که قادر است تا مسافتهای طولانیتر منتقل شود. وسیلهای که برای تبدیل این سیگنال صوتی به یک سیگنال از فرم دیگر مورد استفاده قرار میگیرد، ترانسدیوسر نام دارد. در واقع ترانسدیوسر یک وسیله است که یک فرم از انرژی یا سیگنال را به یک فرم دیگر از انرژی یا سیگنال تبدیل میکند.
کانال مخابراتی
کانال مخابراتی به عنوان یک واسط فیزیکی محسوب میشود که برای ارسال سیگنال از فرستنده به گیرنده مورد استفاده قرار میگیرد. در مخابرات بیسیم، اتمسفر همیشه به عنوان کانال در نظر گرفته میشود. در غیر این صورت، کانالهای تلفنی همواره گستره متنوعی از رسانههای فیزیکی مانند خطوط سیمی، کابلهای فیبر نوری و وایرلس (رادیو مایکروویو یا ریز موج) را به کار میگیرند. کانال فیزیکی در یک سیستم مخابرات رادیویی هر چه باشد، در این امر تفاوتی ندارد که سیگنال ارسالی به روشی تصادفی توسط مکانیزمهای متعددی خراب میشود.
گیرنده سیستم مخابراتی
وظیفه گیرنده در سیستم مخابراتی، بازیابی سیگنال پیام نهفته در سیگنال دریافت شده است. اگر سیگنال پیام توسط مدولاسیون حامل منتقل شده باشد، آنگاه در سمت گیرنده باید عمل دمدولاسیون حامل انجام گیرد تا سیگنال پیام اصلی از سیگنال حامل سینوسی فرکانس بالا مجددا استخراج شود. به دلیل اینکه دمدولاسیون سیگنال در حضور نویز جمع شونده و احتمالا سایر انواع تداخل سیگنال انجام میگیرد، سیگنال دمدوله شده تا حدودی توسط حضور این تداخل در سیگنال دریافت شده تخریب میشود.
خط تلفن ثابت مخابراتی چیست؟
به تلفن ثابتی که از طریق سیم مسی، ارتباطات مخابراتی را برقرار می سازد؛ تلفن ثابت می گویند. امروزه مخابرات و تکنولوژی به قدری پیشرفت کرده است که هیچ کاری را نمی توان بدون حضور و کمک آن انجام داد. می توان گفت اولین گام برای ورود به این دنیای شگفت انگیز و پیچیده، تماس با شبکه جهانی از طریق خط تلفن ثابت است. مزایای خط تلفن ثابت مخابراتی، اتصال به اینترنت با کیفیت بالا، انتظار مکالمات (پشت خطی)، شماره گیری سریع، انتقال مکالمه از خط اشغال به خطوط آزاد (دایورت کردن)، سرویس بیدار باش و سرویس نمایشگر شماره Caller ID می باشد.
خطوط مخابراتی و انواع آن:
خطوط مخابراتی انواع مختلفی دارند، برخی از انها عبارتند از:
خطوط آنالوگ یا PSTNخطوط E1خطوط ISDNخطوط تلفن مبتنی بر شبکه
خطوط آنالوگ یا PSTN
خطوط آنالوگ، خط تلفنهای معمولی هستند که از قدیم از آنها استفاده میکنیم. نرخ انتقال Data توسط این خطوط حداکثر ۳۳ کیلوبایت بر ثانیه است. به همین خاطر استفاده از این خطوط برای اتصال به اینترنت در کشورمان بسیار رایج است.
خطوط E1
خطوط E1 در واقع همان خطوط چهار یا پنج شماره ای می باشند که شما می توانید با مراجعه به مخابرات آن را تهیه نمایید، برای استفاده از این خطوط شما باید تجهیزات جانبی نیز تهیه نمایید. این خطوط قابلیت این را دارند که شما هنگام استفاده از آنان با توجه به نوع برنامه ریزی دستگاه سانترال پاناسونیک خود از قابلیت منحصر به فرد این تکنولوژی استفاده نمایید و با اضافه کردن شماره داخلی سه یا چهار رقمی خود بتوانید هنگام تماس از بیرون با مجموعه داخلی مورد نظر خود به صورت مستقیم ارتباط برقرار نمایید. خطوط E1 دارای ۳۰ کانال ارتباطی همزمان می باشند که قابلیت یک طرفه یا دو طرفه بودن را دارند .
خط E1 یا PRI چیست و به چه تجهیزاتی برای راه اندازی نیاز دارد؟
خطوط ISDN
پایه و اساس این خطوط بر اساس خطوط دیجیتال است و تاریخچه طراحی آن به دهه هشتادم میلادی برمیگردد. دقیقا زمانی که سیستم مخابراتی فقط آنالوگ بود و توان انتقال داده های آنالوگ را داشت. با پیشرفت علم و تکنولوژی و همچنین طراحی این خطوط بر پایه شبکه دیجیتال،انتقال داده های صوتی و دیجیتال در انواع خطوط تلفن دیجیتال فراهم شد.این کار با تبدیل سیستم صوت به داده های دیجیتال انجام می گیرد و سپس آماده انتقال به گیرنده می شود. این خطوط بر حسب پهنای باند به دو دسته اصلی تقسیم می شوند. دسته اول B-ISDN و دسته دوم N-ISDN نام دارد.
خطوط تلفن مبتنی بر شبکه
شما می توانید از خطوط sip استفاده و در هنگام در خواست برای خط جدید خط های ۸ شماره ای و یا حتی ۴ یا ۵ شماره ای را با توجه به تعداد مورد نیاز خود انتخاب و خریداری نمایید . این نوع خطوط علاوه بر شرکت مخابرات ایران در حال حاضر از سمت شرکت های ISP که دارای مجوز از شرکت ارتباطات می باشند نیز در حال واگذاری به مشترکین می باشند .
تفاوت خطوط فیبر و PCM
با افزایش درخواست خطوط ثابت در مناطق مختلف، گاهی اوقات ممکن است شرکت مخابرات برای صرفهجویی در هزینه و تجهیزات، از خطوط PCM به جای خطوط مسی استفاده کنند. Pulse Code Modulation در واقع یک دستگاه است که ظرفیت خطوط را افزایش میدهد و امکان ارائه ۸ یا ۱۶ خط تلفن به مشترکین را فراهم میکند. اما به دلیل مشکلات زیاد مانند نویز بالا و کیفیت پایین، امکان انتقال و دریافت همزمان داده را ندارد. به همین دلیل است که سرویس اینترنت پرسرعت ADSL بر روی خطوط PCM قابل ارائه نیست.
در ایران از یک رشته فیبر نوری برای سرویسدهی به تعداد زیادی از کاربران استفاده میشود و در نتیجه به دلیل اشتراکگذاری این خطوط با هزاران کاربر، امکان ارائه سرویس اینترنت با سرعت بالا وجود ندارد. این خطوط مشکلی در تبدیل صوت ندارند اما برای انتقال داده مناسب نیستند، چرا که امکان ارائه پهنای باند بیشتر از ۲ مگابایت را ندارند و برای ارائه اینترنت با سرعت بیشتر به مبدلهای پیشرفتهای نیاز است که درحال حاضر تنها توسط شرکت مخابرات ارائه میشود. هرسوالی که داری در انجمن مطرح کن
خطوط مخابراتی و مزایای آن :
خطوط مخابراتی مزایای متنوعی دارند که عبارتند از:
ارتباطات پیشرفته
خطوط مخابراتی بستر مناسب و لازمی برای تبادل های الکترونیکی داده ها فراهم کرده اند. شما با استفاده از خطوط مخابرات می توانید اسناد، گزارش ها و ایمیل هارا با چندین همکار خود در هر مکانی به اشتراک بگذارید.
بهبود همکاری
امروزه در دنیای کسب و کار، بسیاری از شرکت ها و سازمان ها از تیم های مختلفی برای معرفی محصولات و خدمات خود استفاده می کنند و برای اطمینان از پیشرفت این پروژه ها، از خطوط مخابراتی متنوعی برای مشورت گرفتن، اشتراک گذاری ایده ها خود و رفع مشکل ها کمک می گیرند. خدمات خطوط مخابراتی، تیم های مختلف را مجهز به فناوری همکاری برای بهره وری مطلوب، افزایش ارتباط و کار تیمی می کند.
انعطاف پذیری پیشرفته
بر اساس گزارش کمپانی کاریابی، از سال ۲۰۰۵ تعداد افرادی که در خانه مشغول به کار هستند، ۱۱۵ درصد افزایش یافته است. بنابراین، اگر کسب و کار شما به گونه ایست که برخی کارکنان از راه دور فعالیت می کنند، داشتن سیستم خطوط مخابرات مفید، بسیار مناسب است.
ارائه خدمات بهتر به مشتری
دسترسی به اینترنت قوی در هر ساعت روز، باعث ارائه خدمات با کیفیت تر به مشتری می شود. کسب و کار هایی که با مشتریان زیادی سر و کار دارند باید به خطوط مخابراتی سریع تری نیز مهجز باشند.
نحوه ی ارتباط کارکنان شما با مشتریان وفادارای مشتریان و سود کسب و کار شمارا افزایش می دهد. و اگر به خطوط مخابراتی قابل اعتمادی مجهز باشید، هیچ گاه این ارتباط قطع یا مختل نخواهد شد.
خطوط مخابراتی و معایب آن :
هر سیستمی درکنار داشتن مزایا از معایبی نیز برخوردار است.
خطوط مخابرات گاهی باعث ایجاد سوء تفاهم های ارتباطی میشوند.خدمات این خطوط مخابراتی گاهی گران قیمت اند.هزینه ی بالایی برای قبض برق دارند.گاهی نمی توان با مناطق راه دور ارتباط برقرار کرد.و نمی توان از حالت چهره و لحن صحبت فرد پشت خط اطلاع پیدا کرد.گاهی خطوط برق ممکن است به دلیل قطع برق یا طوفان مختلف شوند.
جمع بندی
انواع خطوط مخابراتی با کاربردهای مختلفی وجود دارند که امکان ارتباط به روش های مختلف را برای شما فراهم می آورند، شما باید طبق نیاز خود آنهارا انتخاب و برای پیشرفت کسب و کار خود استفاده نمایید. به علاوه، شما می توانید با مراجعه به سایت PBX SHOP دوره های آموزشی مربوط به پست مخابراتی و کلیه تجهیزات را دانلود کرده و با عملکرد آنها بیشتر آشنا شوید.