کانکتورهای مناسب فیبر نوری به عنوان اتصالگر عمل می کنند و کابل های فیبر نوری را به سیستم ها و ادوات نوری متصل می کنند. کانکتورهای مختلفی تولید شده اند و هر یک کاربردی مختلفی دارند. برای انتخاب کانکتور مناسب برای نصب فیبر نوری، بهتر است با انواع آن آشنا شوید. در این مقاله قصد داریم تا به معرفی این کانکتورها بپردازیم تا بتوانید گزینه مناسب برای برای نصب و اتصال تجهیزات خود انتخاب کنید.
کانکتورهای مناسب فیبر نوری کدام هستند؟
کانکتور قطعه ای است که در انتهای کابل فیبر نوری نصب می شود تا ارتباط میان دو دستگاه یا سیستم برقرار شود. بدون کانکتور امکان برقرار ارتباط و عبور موفق داده ها امکان پذیر نخواهد بود. کانکتور نوری که کیفیت بالایی داشته باشد، افت ناشی از انعکاس و تراز نامناسب فیبر را کاهش خواهد داد. در نتیجه، باید از کانکتورهای مناسب فیبر نوری که از استانداردهای ملی و بین المللی استفاده کرد.
آیا با انواع کانکتور آشنا هستید؟
برای آنکه روند انتخاب شما آسان تر گردد، انواع کانکتورهای نوری را در ادامه معرفی خواهیم کرد.
کانکتور استاندارد (SC)
کانکتور SC با نام سابق NTT، از اولین کانکتورهایی بود که پس از تولید فرول های سرامیکی به بازار معرفی شد. این کانکتور در سال 1991 طبق استاندارد TIA-568-A بهبود یافت و با کاهش هزینه های تولید، به سرعت کل بازار را در دست گرفت و تنها کانکتور رقیب در آن زمان ST بود. از این کانکتور در تجهیزات مخابراتی و انتقال داده استفاده می کنند. طراحی آن شامل یک end face کشویی است و در دو حالت تکی (Simplex) و دوتایی (Duplex) برای فیبرهای نوری سینگل مود و مالتی مود تولید می شود. سایز فرول آن 2.5 میلیمتر است.
کانکتور لوسنت (LC)
مناسب فیبر نورییکی از کانکتورهای مناسب فیبر نوری، کانکتور Lucent است. این کانکتور ظاهری مشابه با SC دارد، اما به جای حالت کشویی، بر روی آن یک ضامن قرار داده اند. کانکتورهای لوسنت نیز به صورت تکی و دوتایی تولید میشوند و فرول آنها در دو نوع APC و UPC است. اندازه فرول معادل 1.25 میلی متر بوده و برای فیبرهای سینگل مود و مالتی مود کارایی دارند.
کانکتور فرول کور (FC)
کانکتورهای فرول کور (Ferrule Core) داده ها را با اتلاف کمی منتقل می کنند. فیبر نوری در این حالت درون یک سری سرامیکی یا فولاد ضد زنگ قرار می گیرد. سپس، عمل لاک انجام می شود، به این معنای که انتهای فیبر و کانکتور صیقل داده می شود تا سطحی گرد ایجاد شود. این کانکتور طبق استاندارد EIA/TIA-60404 از قابلیت انعطاف پذیری خوبی برخوردار است و بدنه ای مقاوم دارد. با آنکه این کانکتور در محیط های دارای لرزش بالا، کارایی خوبی از خود نشان می دهد، اما امروزه کمتر مورد استفاده قرار می گیرد و اغلب به جای آن از SC یا LC استفاده می کنند. با این حال، فرول 2.5 میلی متری آن هم برای فیبر نوری مالتی مود و سینگل مود کارایی دارد.
کانکتور ST مناسب فیبر نوری
کانکتور ST نسخه بهتر و پیشرفته تر کانکتور SMA است. شرکت AT&T این کانکتور را طراحی و تولید کرد و اکنون در شبکه های فیبر نوری به کار برده می شود. این کانکور از یک بخشی اتصالی به حالت نیزه ای پیچ و قفلی تشکیل می شود. در کنار این بخش یک بست 2.5 میلی متری نیز وجود دارد. استفاده از این کانکتور آسان است و در دو نسخه ST-1 و St-2 تولید می شود. هر دو مورد برای کابل های سینگل و مالتی مود کاربری دارند. از آن برای فواصل طولانی و کوتاه استفاده می کنند و اغلب ارگانهای دولتی، دانشگاه ها و شرکت های بزرگ این کانکتور را به کار می برند.
کانکتور DIN
یکی از کانکتورهای مناسب فیبر نوری که فرمت الکتریکی دارد. این کانکتور در دهه 1970 توسط سازمان استاندارد ملی آلمان ساخته شد. در DIN یک استاندارد است و کانکتورهای مختلفی از آن پیروی می کنند. این استاندارد شامل مواردی از قبیل: DIN 41524 می شود که برای کانکتورهای دایره ای مانند MIDI به کار برده می شود. کانکتورهای مستطیلی که تحت استاندارد DIN 41612 برای اتصال کارت های پلاگین استفاده می شوند. کانکتورهای DIN 41652 D که برای داده های کامپیوتری طراحی شده اند و بسیار موارد دیگر که پیشنهاد میکنیم حتما انواع آن را بررسی کنید.
کانکتور MT-RJ
کانکتور Mechanical Transfer Registered Jack که به اختصار MT-RJ شناخته می شود، تنها به صورت داپلکس تولید می شود. فرول آن پلاستیکی و در ابعاد 1.25 میلیمتر ساخته شده است. از آن می توان برای فیبرهای سینگل و مالتی مود استفاده کرد و نصب آن بسیار آسان است.
کانکتور MU
کانکتور MU کوچک و جمع جور است و فرول آن در 1.25 میلیمتر قطر دارد. ابعاد آن در کل نصف کانکتور SC است. ظاهر آن مربعی بوده و از مکانیسم جفت شدن با فشار بهره می گیرد. این کانکتور به صورت تکی و دوتایی تولید می شود و برای کابل های سینگل مود و مالتی مود کارایی دارند. انواع مختلفی از آن تولید می شود از جمله سینگ مود APC و مالتی مود UPC. کانکتور
کابل فیبر نوری پلاستیکی
برای فیبرهای پلاستیکی، از کانکتورهای پلاستیکی استفاده می کنند. ابعاد کابل های پلاستیکی از نظر قطر متفاوت است، در نتیجه به کانکتور مخصوص به خود نیاز دارد. هر چند که این نوع کانکتور رایج نیست و در کل فیبرهای نوری شیشه ای کاربرد بیشتری دارند. با این حال، در صورت استفاده از کابل پلاستیکی باید از طرح های استاندارد یا اختصاصی این کانکتور استفاده کرد.
کانکتور MPO/MTP
کانکتورهای MPO از مکانیزم باز و بسته شدن فشاری استفاده می کنند. این نوع کانکتور مخصوص فیبرهای Ribbon تولید می شود و از 8 تا 24 فیبر را نگهداری می کند و از آن در دیتاسنترها استفاده می کنند. تضعیف در این نوع کانکتور از انواعی که دارای فرول سرامیکی هستند، بیشتر است. سخن پایانی انواع کانکتورهای موجود برای کابل فیبر نوری را بررسی کردیم. برخی از آنها برای فواصل طولانی و برخی دیگر برای فواصل کوتاه تر مناسب هستند. مکانیزم هر یک از آنها متفاوت است و باید با توجه به سیستم و تجهیزات، کانکتوری با قطر و ابعاد مناسب تهیه کرد. در صورت نیاز برای خرید انواع اتصالات کابل های فیبر نوری می توانید با مشاوران ما در تماس باشید.
سوالات متداول
۱. بهترین کانکتور برای کابل فیبر نوری چیست؟کانکتورهای LC در شبکه های تک حالته بسیار محبوب هستند. عملکرد خوب و اندازه کوچک باعث شده تا به عنوان اولین انتخاب مطرح شوند.
۲. انواع اتصال دهنده فیبر نوری کدامند؟متداول ترین کانکتورهای فیبر نوری عبارتند از FC، LC، SC، ST و MTP/MPO.