کابرد مک در تجهیزات شبکه
بدون شک هر شخصی که با شبکه و تجهیزات شبکه سروکار داشته باشد می داند که مک (mac) چیست و در تجهیزات شبکه چه کاربردی دارد. اما افراد مبتدی و کاربرانی که به تازگی وارد این حوزه شده اند به خوبی با مک آشنا نیستند. در این راستا باید بگوییم مک یکی از مهم ترین اصطلاحات در شبکه است که در صورت ورود به این حوزه، حتماً نام آن را می شنوید و باید با آن آشنا باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید:
کابرد مک در تجهیزات شبکهمک (mac) چیست؟کاربرد مک در تجهیزات شبکه چیست؟ساختار مک آدرس چگونه است؟آشنایی با مک آدرس با مجموعه ISG
مک آدرس از کاربردهای جالبی برخوردار است. بنابراین اگر می خواهید بدانید مک (mac) چیست و در تجهیزات شبکه چه کاربردی دارد می توانید با ما در ادامه مطلب همراه باشید.
مک (mac) چیست؟
مک mac مخفف واژه media access control و یکی از آدرس های دستگاه های واسط اتصال به شبکه می باشد. این آدرس را به نام آدرس سخت افزاری یا فیزیکی هم می شناسند.
اگر کمی اطلاعات در مورد شبکه و اینترنت داشته باشید مطمئناً با آدرس آی پی که یک نوع آدرس منطقی است آشنا می باشید. اما به غیر از این آدرس، از آدرس دیگری هم برای دستگاه های واسط شبکه استفاده می شود که آدرس مک یکی از آن ها است. اگر بخواهیم به زبان ساده تر، مک آدرس را توضیح دهیم باید بگوییم شماره اختصاصی است که تمام کارت های شبکه از آن برخوردار هستند.
فرقی نمی کند این کارت شبکه، وایرلس باشد یا یک کارت شبکه سیمی، تمام کارت های شبکه یک شماره اختصاصی دارند که از طریق آن قابل شناسایی هستند. به عبارت دیگر، مک آدرس، هویت کارت شبکه ها است که به کمک آن می توان شرکت سازنده و سایر اطلاعات کارت شبکه را پیدا کرد. البته این مورد، تنها کاربرد مک آدرس نمی باشد. تا زمانی که این آدرس و شماره اختصاصی وجود نداشته باشد امکان انتقال اطلاعات و داده بین کامپیوتر و روتر و سوئیچ ، غیر ممکن است.
شاید تا اینجای مطلب هم دقیقاً با آدرس مک آشنا نشده اید. اما مطمئناً از طریق دستگاه های مختلف، مثل گوشی، لپ تاپ، تبلت، کامپیوتر و … به اینترنت وصل شده اید. آیا می دانید چگونه می توان این دستگاه ها را به وای فای متصل کرد و از اینترنت استفاده نمود؟
تمام این دستگاه ها در داخل برد اصلی خود، یک قطعه دارند که این ارتباط را برقرار می کند. هر کدام از این قطعه ها دارای مک آدرس خاص خود هستند.
کاربرد مک در تجهیزات شبکه چیست؟
همان طور که اشاره نمویم مک آدرس یک شماره اختصاصی است که این شماره، همیشه ثابت. برعکس آدرس آی پی. ثابت بودن این شماره سخت افزاری سبب می شود شناسایی دستگاه ها در شبکه اصلاً سخت نباشد.
از دیگر کاربردهای مک آدرس این است که سبب انتقال اطلاعات به سوئیچ ها می شوند. چرا که سوئیچ ها فقط این آدرس را می شناسند. در سوئیچ ها مجموعه ای از مک آدرس های دستگاه های مختلف وجود دارد که بعد از شناسایی مک آدرس، اطلاعات را به همان دستگاه ارسال می کند.
این شماره ثابت سخت افزاری به کاربران کمک می کند تشخیص دهند چه دستگاه دیگری از وای فای آن ها استفاده می کند. این کاربرد مک آدرس به کاربران این امکان را می دهد که امنیت وای فای خود را افزایش داده و مانع نفوذ هکرها شوند. کافی است مک آدرس های مورد نظرتان را وارد مودم کنید. این کار سبب می شود فقط، همین مک آدرس ها از اینترنت شما استفاده کنند و سایر دستگاه ها نتوانند به وای فایتان متصل شوند.
محدود کردن پهنای باند یکی دیگر از کاربردهای مک آدرس است.
از دیگر کاربردهای مک آدرس، کمک کردن به دستگاه های اتوماتیک تنظیم آی پی، مثل سرورهای DHCP است. چرا که این سرورها فقط از طریق مک آدرس می توانند دستگاه مد نظر را شناسایی کنند.ساختار مک آدرس چگونه است؟
مک آدرس به دو صورت، ۴۸ بیتی و ۶۴ بیتی موجود است. اما از آنجایی که از آدرس ۶۴ بیتی استفاده زیادی نمی شود در این قسمت در مورد آدرس ۴۸ بیتی صحبت می کنیم. مطمئناً اولین سوالی که به ذهنتان خطور می کند این است که بیت به چه معناست؟
در واقع بیت همان اعداد صفر و یک هستند. در واقع هر بیت، یا صفر است یا یک. مثلاً یک کد ۵ بیتی به این صورت است: ۱۱۰۰۱. بنابراین آدرس ۴۸ بیتی یعنی اینکه ۴۸ تا صفر و یک در کنار هم قرار دارند.
با این احتساب می توان برای چنین آدرسی، تعداد زیادی آدرس خاص و منحصر به فرد تولید کرد که هیچکدام از آن ها شبیه هم نباشند. حال این سوال مطرح می شود که با یک آدرس ۴۸ بیتی چند آدرس می توان به وجود آورد؟
همان طور که اشاره نمودیم هر بیت می تواند یا صفر باشد یا یک. بنابراین برای هر بیتی، دو حالت، ممکن است. حال اگر بخواهید اعداد یک بیت را به دست آورید می توانید ۲ را به توان بیت برسانید. مثلاً اگر کد بیت شما ۵ است. می توانید ۲ را به توان ۵ برسانید. عدد به دست آمده، همان حالت های مختلفی هستند که با کنار هم قرار گرفتن بیت ها به وجود می آید.
حال تصور کنید با ۴۸ بیت، چند حالت می تواند ایجاد شود. طبق قانون بالا باید ۲ را به توان ۴۸ برسانید که می شود ۲۸۱۴۷۴۹۷۶۷۱۰۶۵۶ حالت متفاوت. به عبارت دیگر، ۴۸ بیت، ۲۸۱ هزار میلیارد آدرس متفاوت و منحصر به فرد در اختیار شما می گذارد.
در واقع یک آدرس ۴۸ بیتی این امکان را برای ۲۸۱ هزار میلیارد کارت شبکه ایجاد می کند که دارای یک آدرس ثابت و منحصر به فرد باشند بدون اینکه کوچکترین اختلالی در آن ها ایجاد شود.
آشنایی با مک آدرس با مجموعه ISG
در صورتی که می خواهید اطلاعات خود را در مورد مک آدرس افزایش دهید حتماً باید به یک منبع متخصص و معتبر مراجعه کنید. مجموعه معتبر ISG، در حال حاضر، یکی از معتبرترین شرکت های داخلی است که به طور تخصصی در زمینه شبکه و تجهیزات شبکه مشغول به کار است. در صورت داشتن هرگونه سوالی در این زمینه می توانید با کارشناسان مجرب و متخصص این مجموعه تماس بگیرید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سانترال ، ویپ و شبکه با ما همراه باشید…
ttttttttttttttttttttttt
مک آدرس (MAC Address) چیست ؟
nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
هر کامپیوتر موجود در شبکه به منظور ایجاد ارتباط با سایر کامپیوترها ،می بایست شناسائی و دارای یک آدرس منحصربفرد باشد . قطعا” تاکنون با آدرس های IP و یا MAC ( اقتباس شده از کلمات Media Access Control ) برخورد داشته اید و شاید این سوال برای شما مطرح شده باشد که اولا” ضرورت وجود دو نوع آدرس چیست و ثانیا” جایگاه اسفاده از آنان چیست ؟
درادامه با ISG همراه باشید.
MAC Address ، یک آدرس فیزیکی 48 بیتی است در حالی که آدرس های IP ، به منزله آدرس های منطقی می باشند. آدرس های منطقی شما را ملزم می نمایند که به منظور پیکربندی کامپیوتر و کارت شبکه ، درایورها و یا پروتکل های خاصی را در حافظه مستقر نمائید ( مثلا” استفاده از آدرس های IP ) . این وضعیت در رابطه با MAC Address صدق نخواهد کرد و اینگونه آدرس ها نیازمند درایور های خاصی نخواهند بود ، چراکه آدرس های فوق درون تراشه کارت شبکه قرار می گیرند .
دلیل استفاده از MAC Address
هر کامپیوتر موجود در شبکه ، می بایست با استفاده از روش هائی خاص شناسائی گردد . برای شناسائی یک کامپیوتر موجود در شبکه ، صرف داشتن یک آدرس IP به تنهائی کفایت نخواهد کرد . حتما” علاقه مندید که علت این موضوع را بدانید . بدین منظور، لازم است نگاهی به مدل معروف Open Systems Interconnect) OSI ) و لایه های آن داشته باشیم :
همانگونه که مشاهده می نمائید ، MAC Address در لایه DataLink ( لایه دوم مدل OSI ) قرار دارد و این لایه مسئول بررسی این موضوع خواهد بود که داده متعلق به کدامیک از کامپیوترهای موجود در شبکه است . زمانی که یک بسته اطلاعاتی ( Packet ) به لایه Datalink می رسد ( از طریق لایه اول ) ، وی آن را در اختیار لایه بالائی خود ( لایه سوم ) قرار خواهد داد . بنابراین ما نیازمند استفاده از روش خاصی به منظور شناسائی یک کامپیوتر قبل از لایه سوم هستیم . MAC Address ، در پاسخ به نیاز فوق در نظر گرفته شده و با استقرار در لایه دوم ، وظیفه شناسائی کامپیوتر قبل از لایه سوم را بر عهده دارد. تمامی ماشین های موجود بر روی یک شبکه ، اقدام به بررسی بسته های اطلاعاتی نموده تا مشخص گردد که آیا MAC Address موجود در بخش “آدرس مقصد ” بسته اطلاعاتی ارسالی با آدرس آنان مطابقت می نماید؟ لایه فیزیکی ( لایه اول ) قادر به شناخت سیگنال های الکتریکی موجود بر روی شبکه بوده و فریم هائی را تولید می نماید که در اختیار لایه Datalink ، گذاشته می شود . در صورت مطابقت MAC Address موجود در بخش “آدرس مقصد ” بسته اطلاعاتی ارسالی با MAC Address یکی از کامپیوترهای موجود در شبکه ، کامپیوتر مورد نظر آن را دریافت و با ارسال آن به لایه سوم ، آدرس شبکه ای بسته اطلاعاتی ( IP ) بررسی تا این اطمینان حاصل گردد که آدرس فوق با آدرس شبکه ای که کامپیوتر مورد نظر با آن پیکربندی شده است بدرستی مطابقت می نماید .
ساختار MAC Address
یک MAC Address بر روی هر کارت شبکه همواره دارای طولی مشابه و یکسان می باشند . ( شش بایت و یا 48 بیت ) . در صورت بررسی MAC Address یک کامپیوتر که بر روی آن کارت شبکه نصب شده است ، آن را با فرمت مبنای شانزده ( Hex ) ، مشاهده خواهید دید . مثلا” MAC Address کارت شبکه موجود بر روی یک کامپیوتر می تواند به صورت زیر باشد :
زمانی که یک تولید کننده نظیر اینتل ، کارت ها ی شبکه خود را تولید می نماید ، آنان هر آدرس دلخواهی را نمی توانند برای MAC Address در نظر بگیرند . در صورتی که تمامی تولید کنندگان کارت های شبکه بخواهند بدون وجود یک ضابطه خاص ، اقدام به تعریف آدرس های فوق نمایند ، قطعا” امکان تعارض بین آدرس های فوق بوجود خواهد آمد . ( عدم تشخیص تولید کننده کارت و وجود دو کارت شبکه از دو تولید کننده متفاوت با آدرس های یکسان ).حتما” این سوال برای شما مطرح می گردد که MAC Address توسط چه افراد و یا سازمان هائی و به چه صورت به کارت های شبکه نسبت داده می شود ؟ به منظور برخورد با مشکلات فوق ، گروه IEEE ، هر MAC Address را به دو بخش مساوی تقسیم که از اولین بخش آن به منظور شناسائی تولید کننده کارت و دومین بخش به تولید کنندگان اختصاص داده شده تا آنان یک شماره سریال را در آن درج نمایند .
کد تولید کنندگان بر اساس RFC-1700 به آنان نسبت داده می شود . در صورت مشاهده RFC فوق حتما” متوجه خواهید شد که برخی از تولید کنندگان دارای بیش از یک کد می باشند .علت این امر به حجم گسترده محصولات تولیدی آنان برمی گردد .
با این که MAC Address در حافظه کارت شبکه ثبت می گردد ، برخی از تولید کنندگان به شما این اجازه را خواهند داد که با دریافت و استفاده از یک برنامه خاص ، بتوانید بخش دوم MAC Address کارت شبکه خود را تغییر دهید( شماره سریال کارت شبکه ) . علت این موضوع به استفاده مجدد از سریال های استفاده شده در سایر محصولات تولید شده توسط آنان برمی گردد ( تجاوز از محدود مورد نظر ) .
در حال حاضر احتمال این که شما دو کارت شبکه را خریداری نمائید که دارای MAC Address یکسانی باشند، بسیار ضعیف و شاید هم غیرممکن باشد.
توسط این آدرس میتوانید با دادن MAC Address تولید کننده کارت شبکه خود را مشاهده نمائید .
ttttttttttttttttttttttt
تفاوت بین آدرس آیپی و آدرس مک در چیست؟
nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
هر دو آدرس آی پی و آدرس مک وظیفه اختصاص دادن یک شناسه منحصر به فرد به میزبان در یک شبکه را برعهده دارند، اما بسته به وضعیت و عملکرد، این دو تفاوتهای زیادی نیز با یک دیگر دارند. وقتی موضوع بر سر عملکرد لایه آدرس دهی است، آدرس مک در لایه دیتا لینک و آدرس آیپی در لایه شبکه عمل میکند. آدرس مک یک شناسه منحصر به فرد را به رابط سخت افزاری شبکه اختصاص میدهد، در حالی که آدرس آی پی یک شناسه منحصر به فرد به رابط نرم افزاری شبکه اختصاص میدهد.
آدرس آی پی چیست؟
در یک شبکهای که از پروتکل اینترنت برای ارتباط بین عناصر تشکیل دهنده آن از قبیل کامپیوترها، چاپگرها و دستگاههای موبایل استفاده میشود، یک برچسب عددی منطقی یا آدرس به هر کدام از این عناصر اختصاص داده میشود که آدرس IP یا Internet Protocol Address نام دارد. آدرس آی پی وظیفه شناسایی و موقعیت یابی هر کدام از اجزای تشکیل دهنده یک شبکه را به طور جداگانه در سطح رابط و عملکرد لایه شبکه از مدل OSI را برعهده دارد.
آدرس دهی آی پی بر اساس تعداد بیتهایی که برای ذخیره این آدرس استفاده میکند به دو نسخه تقسیم بندی میشود. یکی Internet Protocol Version 4 (IPv4) است که از آدرس دهی 32 بیت استفاده میکند و اغلب از این نسخه استفاده میشود و دیگری Internet Protocol Version 6 (Ipv6) است که از سیستم آدرس دهی 128 بیت استفاده میکند. هر چند آدرس آیپی یک سیستم عددی باینری است اما به شکلی ذخیره سازی میشود که برای انسان قابل خواندن باشد.
آدرسهای آی پی دو نوع هستند: آدرس آیپی استاتیک که ثابت بوده و به طور دستی توسط مسئول شبکه به دستگاهها اختصاص داده میشود. و آدرس ایپی داینامیک که هر بار که یک دستگاه به روتر متصل میشود با استفاده از سرور DHCP یا پروتکل Point-to-Point به آن اختصاص داده میشود.
آدرس مک چیست؟
آدرس مک یا Media Access Control Address یک آدرس سخت افزاری یا فیزیکی است که همراه با یک آداپتور شبکه یا یک میزبان توسط سازنده NIC (Network Interface Card) ارائه میشود. آدرسهای مک در لایه دیتا لینک از مدل OSI کار میکنند و در یک سطح پایینتر در یک شبکه محلی (LAN) به عنوان شناسههای منحصر به فرد برای هر آداپتور خدمت رسانی میکنند.
هر آدرس مک از 48 بیت تشکیل شده است که نیمی از آن شامل شماره شناسه سازنده آداپتور و نیم دیگر آن شامل یک شماره سریال منحصر به فرد همراه با هر آداپتور شبکه است که در سخت افزار آداپتور ذخیره میشود.
چه تفاوتی بین آدرس آی پی و آدرس مک وجود دارد؟
هر چند هر دو آدرس آیپی و آدرس مک وظیفه اختصاص دادن یک شناسه منحصر به فرد به میزبان در یک شبکه را برعهده دارند، اما بسته به وضعیت و عملکرد، این دو تفاوتهای زیادی با یک دیگر دارند. وقتی موضوع بر سر عملکرد لایه آدرس دهی است، آدرس مک در لایه دیتا لینک و آدرس ایپی در لایه شبکه عمل میکند.
آدرس مک یک شناسه منحصر به فرد را به رابط سخت افزاری شبکه اختصاص میدهد، در حالی که آدرس آی پی یک شناسه منحصر به فرد به رابط نرم افزاری شبکه اختصاص میدهد. علاوه بر این، اگر موضوع بر سر اختصاص آدرس باشد، آدرسهای مک به طور ثابت و دائمی به آداپتورها اختصاص داده میشوند و از آنجا که اینها آدرسهای فیزیکی هستند نمیتوان آنها را تغییر داد. در مقابل آدرسهای ایپی هم به صورت استاتیک و هم داینامیک تعیین میشوند و با توجه به نیاز شبکه میتوان آنها را تغییر داد. همچنین آدرسهای مک زمانی کاربرد پیدا میکنند که صحبت بر سر شبکههای محلی باشد.
منبع:مجله شبکه