کاربرد فیبر نوری در ساختمان
فیبر نوری در ساختمان نیز از دیگر کاربردهایی است که فیبر های نوری به خوبی از عهده آن برآمده اند. توسعه فناوری فیبر نوری تحول عظیمی در ارتباطات جهان به وجود آورده است. چنین تحولاتی امکان انتقال مستقیم سیگنال هایی که سرعت بالایی نیز دارند را در هر مسافتی بدون نیاز به بازسازی و تعمیرات الکترونیکی فراهم کرده است.
آنچه در این مقاله می خوانید:
کاربرد فیبر نوری در ساختمانفیبر نوری فیبر نوری در ایرانفیبر نوری و ۷ تفاوت مهم آن با کابلهای شبکهکابل فیبر نوریهسته فیبر نوریپوشش دور هستهکوتینگپوشش جکتشبکه داخلی فیبر نوریفیبرنوری در ساختمان۱.کابل کشی فیبر نوری از کف ساختمانکابل کشی فیبر نوری در سقف کابل کشی رو کارپریز فیبر نوری در ساختمانویژگی های فیبرنوری در ساختمانجمع بندی
فیبر های نوری کاربرد های جدید بسیاری در پردازش داده ها، دستگاه ها و سیستم ها در دهه گذشته به وجود آورده اند.
فیبر نوری
فیبر نوری یا تار نوری رشته های باریک و بلندی از یک مادّه شفاف مثل شیشه یا پلاستیک است که میتواند نوری را که از یک سر خود وارد شده، از سر دیگر خارج کند. فیبر نوری داری پهنای باند بسیار بالاتر از کابلهای معمولی است، با فیبر نوری میتوان دادههای تصویر، صوتی و دادههای دیگر را به راحتی با پهنای باند بالا تا ۱۰ گیگابیت بر ثانیه و بالاتر انتقال داد.
قطر هر فیبرنوری تقریباً به اندازه یک تار موی انسان است، زمانی که آنها در کابل های فیبر نوری قرار می گیرند، می توانند داده های بیشتری را در فواصل طولانی تر و سریعتر از سایر رسانه ها منتقل کنند. این فناوری خدمات فیبرهای نوری را اعم از اینترنت، تلفن و تلویزیون را به خانه ها و مشاغل ارائه می دهد.
فیبر نوری در ایران
در ایران در اوایل دهه ۶۰، فعالیتهای پژوهشی در زمینه فیبر نوری در پژوهشگاه، برپایی مجتمع تولید فیبر نوری در پونک تهران را درپی داشت و در سال ۱۳۶۷، کارخانه تولید فیبر نوری در یزد به بهره برداری رسید.
عملاً در سال ۱۳۷۳ تولید فیبر نوری با ظرفیت ۵۰٫۰۰۰ کیلومتر در سال در ایران آغاز شد. فعالیت استفاده از کابلهای نوری در دیگر شهرهای بزرگ ایران نیز آغاز شد تا در آینده نزدیک از طریق یک شبکه ملی مخابرات نوری به هم بپیوندند. در همان سال ۱۳۶۷ نخستین خط مخابراتی تار نوری بین تهران و کرج به کار افتاد.
اولین پروژه فیبرنوری با اجرای ۷۰۰ کیلومتر کابل با ۱۳ هزار کانال بین چندین مسیر با هزینهای بالغ بر ۴۰ میلیارد ریال بین سالهای ۶۹ تا ۷۳ انجام شد. در برنامه دوم توسعه پروژه فیبرنوری با ۱۱۶۰۰ کیلومتر کابل با ۶۲۰ هزار کانال بین شهری با هزینه ۶۵۴ میلیارد ریال در سالهای ۷۴ تا ۷۸ به انجام رسید و نهایتاً در برنامه سوم توسعه ۱۷۸۵۰ کیلومتر تا ۲ میلیون کانال با پروتکشن بین شهرهای کشور با هزینهای بالغ بر ۱۰۳۵ میلیارد در سالهای ۷۹ تا ۸۳ اجرا شد.
فیبر نوری و ۷ تفاوت مهم آن با کابلهای شبکه
کابل فیبر نوری
کابل های فیبر نوری از چهار قسمت تشکیل شده اند که بخش اصلی آنها که وظیفه ارسال دیتا را بعهده دارد تارهای فیبر یا رشته های فیبر نوری هستند .اجزاء فیبر نوری به شرح زیر می باشد :
هسته فیبر نوری
تارهای شیشه ای یا پلاستیکی نازکی هستند که بازتاب نور در این بخش اتفاق می افتد.
پوشش دور هسته
علاوه بر اینکه فیبرنوری را می پوشاند، از هسته محافظت می کنند و باعث برگشت نور به داخل هسته فیبر نوری نیز می شوند.
کوتینگ
یک پلاستیک چند لایه ای است که فشار وارده به کابل را گرفته و مقاومت کابل را در برابر ضربات، فشار و کشش ها بالا می برد.
پوشش جکت
پوشش پلاستیکی بیرونی کابل می باشد که کابل فیبر نوری را در برابر سرما، گرما، فشار و عوامل بیرونی محافظت می کند.
شبکه داخلی فیبر نوری
شبکه های مختلفی برای فیبر نوری وجود دارد، که کابل های نوری را از مرکز شبکه به محدوده نزدیک خانه شما یا مستقیما به خانه شما منتقل و اتصال فیبرنوری را به اینترنت ایجاد می کنند. سریعترین شبکه های فیبرنوری شامل Fiber to the Home (FTTH) یا Fiber to the Premises (FTTP) هستند، این شبکه ها صدردصد به کابل های فیبر نوری متصل وبه پایانه هایی که مستقیماً به خانه ها ، ساختمان های آپارتمانی و مشاغل متصل هستند، مربوط می شوند.
از طرف دیگر، Fiber to the Curb (FTTC) یک اتصال فیبر جزئی است زیرا کابل های نوری در نزدیک خانه ها و مشاغل به حاشیه منتقل می شوند و کابل های مسی در بقیه راه، سیگنال ها را از محدوده خود حمل می کنند. به علاوه اتصال فیبر به ساختمان زمانی انجام می شود که کابل فیبر در نقطه ای از ملک متمرکز و اتصال کابل های دیگر به ادارات یا مکان های دیگر انجام شود.
فیبرنوری در ساختمان
امروزه فیبر های نوری به دلیل داشتن مزایای زیاد، راه خود را به درون ساختمان ها نیز باز کرده اند. کابل کشی فیبر نوری در ساختمان با کاربردهای مختلفی مانند استفاده به عنوان Backbone شبکه یک ساختمان اداری و یا برای استفاده تک تک واحد ها و اتصال آنها به اینترنت FTTH است.
روش های کابل کشی فیبر نوری داخل ساختمان:
۱.کابل کشی فیبر نوری از کف ساختمان
نصب کابل فیبر در کف می تواند زیر کف کاذب یا زیر کف اصلی واحد باشد.
برای نصب کابل در زیر کف اصلی ساختمان می بایست ابتدا بستر مناسبی را فراهم کنیم. این بستر میتواند سینی یا لوله باشد. در صورتی که ساختمان در حال ساخت باشد ابتدا سینی یا لوله متناسب با سایز فیبر را در کف خوابانده و سپس روی بتون ریزی شده و بعد پوشش کف اجرا می کنیم. در صورتی که ساختمان ساخته شده باشد کف می بایست تراشیده شده و سینی را قرار داده و روی آن را بپوشانیم.
به علاوه باید تعداد و قطر کابل های مورد نصب را محاسبه کرده و سینی متناسب با آن در نظر می گیریم. سینی و لوله نباید بطور کامل توسط کابل ها پر شده و کابل باید آزادانه بتواند حرکت کند. برای ارتفاع سینی و لوله باید به قطر کف ساختمان نیز توجه داشت. ایجاد دریچه دسترسی برای رفع خرابی های آتی مفید می باشد. نکته مهم دیگر زوایای موجود در مسیر می باشد که کابل دچار خمش بیش از اندازه و شکستگی نگردد.
سینی و کابل می بایست تحمل وزن وارده را داشته و ترجیحا در مسیر های کم تردد نصب شود. رعایت فاصله از کابل های برق را نیز باید مد نظر قرار داد.
کابل کشی فیبر نوری در سقف
در این کابل کشی نیاز به بستر سازی داریم بطوری که کابل در هیچ کجا روی هوا و آزاد دیده نشود. بدین منظور می توان از لوله یا سینی استفاده کرد. سینی و لوله را در زیر سقف اصلی نصب کرده و کابل را بروی آن قرار می دهیم. در صورت نصب کابل بر روی سینی کابل را با بست به سینی محکم کرده و کابل کشی بصورت مرتب و صاف انجام می پذیرد.
کابل کشی رو کار
در این نوع کابل کشی دقیقا مانند کابل کشی برق و شبکه از داکت و ترانک عمل می کنیم. دلیل این امر زیبایی محیط و حفظ کابل از آسیب های احتمالی می باشد. با توجه به تعداد کابل های عبوری از ترانک و داکت مناسب استفاده می کنیم. ظرفیت بهتر است دو برابر میزان مورد نیاز باشد تا کابل تحت فشار قرار نگیرد و همچنین در آینده بتوان کابل اضافه نمود.
و در آخر باید مسیر مناسبی را انتخاب می نماییم. در انتخاب مسیر کوتاه ترین مسیر کاربردی تر است. در طول مسیراز کنار تجهیزات گرمایشی که سبب تغییر فرم ترانک و بالا رفتن دمای کابل می شود عبور نمی کنیم و موانع فیزیکی موجود را نیز در نظر می گیریم.
پریز فیبر نوری در ساختمان
پریز های بکار رفته در ساختمان ها اغلب از نوع FTTH است. از چنین پریز هایی برای معماری شبکه های باند پهن فیبر نوری استفاده می شود.
مهمترین مزیت FTTH این است که یک پهنای باند بالا در تجهیزات فیبر نوری ارائه می دهد و یک تکنولوژی قابل اعتماد و کارآمد است. این پریز ها پهنای باند بسیار بالایی ارائه می دهند اما مقرون به صرفه و بسیار کاربردی هستند زیرا می توانند سرعت اتصال را سریع تر و ظرفیت انتقالی بالایی را ارائه دهند.
هرسوالی که داری در انجمن مطرح کن
ویژگی های فیبرنوری در ساختمان
کابل فیبر نوری ظرفیت انتقال بالایی از دیتا را در واحد زمان دارد. ( پهنای باند بالایی دارد )برای انتقال دیتا در فواصل طولانی بهترین گزینه می باشد.مقدار افت سیگنال در کابل های فیبر به دلیل ماهیت آن ( انتقال نور در کابل ) بسیار کمتر از کابل های مسی می باشد.بر خلاف کابل های مسی امواج رادیویی و الکترومغناطیس تاثیری روی کابل های فیبرنوری ندارد و باعث تضعیف سیگنال نمی شود.پهنای باند ۱۰ گیگ و ۴۰ گیگ در صورت استفاده از تجهیزات شبکه که این سرعت را پشتیبانی کنند به راحتی با فیبر نوری امکان پذیر است.احتمال شنود دیتا در کابلهای فیبر بسیار ضعیف است.
جمع بندی
برای خرید انواع فیبرنوری بایستی بسیار هوشیار و آگاه باشید چرا که فیبرهای نوری دارای انواع فراوانی بوده و تشخیص اینکه چه نوع فیبرنوری برای شما مناسب است کمی پیچیده و سخت است.
امروزه مجهزشدن به فیبر نوری از امتیازهای سیستمهای مخابراتی و اطلاعاتی به حساب می آید. این سیستم را میتوان از یک میدان مغناطیسی قوی عبور داد، بدون اینکه پارازیتهای الکتریکی یا سیگنالهای مزاحم، آن را آلوده کنند. در نتیجه سیستمی که به فناوری کابل فیبرنوری مجهز شده باشد کارایی بیشتر و عملکرد بهتری دارد.
چنین سیستمی استفاده از سیمهای مسی را به شکل چشمگیری کاهش داده و با استقبال خوبی درمیان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان تجهیزات ارتباطی و مخابراتی روبهرو شده است.
شما می توانید با مراجعه به سایت PBX SHOP دوره های آموزشی مربوط به انواع شبکه در ساختمان را دریافت کرده و با عملکرد آنها بیشتر آشنا شوید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سانترال ، ویپ و شبکه با ما همراه باشید…