نقش مودم و روتر در شبکه های کامپیوتری (جلسه ۱۰)

نقش مودم و روتر در شبکه های کامپیوتری چیست؟

خوب؛ در درسنامه های قبلی، اعلام کردیم که هدف از این دوره ی جامع مجموعه ISG، آشنایی شما عزیزان با شبکه های کامپیوتری، کلاینت ها و تجهیزات موجود در آن ها و روش کار آن ها می باشد. طبق همین اصل نیز از همان ابتدا به معرفی تجهیزات موجود در یک شبکه ی کامپیوتری، روش کار شبکه و مهم ترین و پرکاربردترین دستورات در شبکه های کامپیوتری پرداختیم. گفتیم که هر دستگاه الکترونیکی می تواند عضوی از شبکه های کامپیوتری باشد و اجزای هر شبکه با توجه به نوع کاربرد آن و مجموعه ای که در آن استفاده می شود، می توانند تغییر کنند و متنوع باشند.

آنچه در این مقاله می خوانید:

نقش مودم و روتر در شبکه های کامپیوتری چیست؟مودم چیست؟نقش زوج سیم هامودم روتر چیست؟ بررسی تخصصی روتر میکروتیک rb750 با rb951 روتر چیست؟جمع بندی و سخن آخر

با معرفی یک سری از اجزای مهم و فعال در شبکه های کامپیوتری، بارها نام روترها و مودم ها را در درسنامه های مختلف این دوره شنیدیم و هر بار توضیحات مربوط به چگونگی عملکرد آن ها و وظیفه ی آن ها در یک شبکه را به درسنامه های بعدی موکول کردیم. چرا که مودم ها و روترها از تجهیزات مهم و حیاتی هستند که در کیفیت خدمات یک شبکه کامپیوتری، یا اصلا بهتر بگوییم، در شکل گیری آن، نقش بسیار بسیار مهمی را ایفا می کنند.
حال می خواهیم اعلام کنیم که درسنامه دهم، همان درسنامه ای است که توضیحات مربوط به مودم و روترها را به شما ارائه خواهیم داد. البته توضیحات مربوط به روترها و مودم ها، به ابتدایی ترین شکل ممکن در این درسنامه ارائه می شوند. چرا که مباحث و انواع این تجهیزات بسیار متنوع هستند و در طول درسنامه های بعدی، به شناخت کامل این تجهیزات دسترسی پیدا خواهیم کرد.
از این رو پیشنهاد می کنیم که برای آشنایی بیشتر با این تجهیزات و ساز و کار آن ها و وظیفه ای که بر عهده دارند، تا انتهای این درسنامه ما را همراهی کنید.
مودم چیست؟
همان طور که خدمت شما عرض کردیم، مودم ها یکی از موثرترین تجهیزاتی هستند که در یک شبکه کامپیوتری وجود دارند. در واقع عبارت modem مخفف دو عبارت modulator و demodulator می باشد. عباراتی که از ترکیب چند حرف ابتدایی آن ها، modem ایجاد می شود. مودم ها نقش تغییر سیگنال را در تجهیزات شبکه ایفا می کنند. در کل فرقی نمی کند که مدل مودم شما چه باشد و یا مودم از چه برندی باشد، به هر حال مودم ها تنها وظیفه ی تغییر سیگنال ها را در یک مجموعه کامپیوتری بر عهده دارند.
به تصور زیر نگاه کنید؛ مجموعه سمت راست، یک مجموعه ی مخابراتی است که معمولاً زوج سیم های اینترنتی از آن خارج می شوند و مجموعه ی سمت چپ یک مجموعه و شبکه ی کامپیوتری است که برای اینکه بتواند کار کند به مودم و روتر نیاز دارد.اگر دقت کنید، مجموعه ی مخابراتی مورد نظر، کابل شبکه ی خود را از طریق مودم به زوج سیم های مخابراتی تبدیل کرده و این زوج سیم ها وارد شبکه کامپیوتری سمت چپ شده اند. اما داستان مودم ها اینجا تمام نمی شود. چرا که این زوج سیم ها برای اینکه بتوانند دیتای خود را به شبکه ی کامپیوتری منتقل کنند، دوباره باید به کابل شبکه تبدیل شوند و سپس مورد استفاده قرار گیرند که این کار نیز مستقیماً از طریق یک مودم دیگر اجرا خواهد شد.
با دقت به همین چند سطر ذکر شده درباره مودم ها، متوجه خواهیم شد که ساز و کار این تجهیزات فعال در شبکه، چگونه می باشد. در واقع می توانیم بگوییم که ابتدا و انتهای هر سرویسی، مودم ها قرار می گیرند.
نقش زوج سیم ها
ببینید، تمامی مجموعه های مخابراتی، برای انتقال اینترنت و یا دیتای خود به مشترکین خود، از زوج سیم ها استفاده می کنند. در واقع زوج سیم ها حد فاصل بین مخابرات تا مجموعه ها، شرکت ها و سازمان های تعریف می شوند. اما چیزی که درباره ی زوج سیم ها واضح است، این موضوعست که آن ها برای استفاده در شبکه های کامپیوتری مختلف، حتماً باید توسط روترها به یک کابل شبکه تبدیل شوند. اصلاً به همین دلیل است که وقتی به پورت ها یک مودم نگاه می کنیم، متوجه می شویم که مشخصاً پورت هایی برای کابل های شبکه و زوج سیم ها تعبیه شده اند.
ببینید؛ به ساده ترین شکل ممکن باید خدمت تان عرض کنم که زیر ساخت تمامی شبکه های wan ما زوج سیم ها و یا فیبرهای نوری هستند. از این رو این زوج سیم ها باید حتماً به کابل شبکه تبدیل شوند تا بتوانند به کلاینت های فعال در یک شبکه lan برسند. در واقع همین پروسه ی ساده است که نیاز ما به مودم ها و روترها در شبکه را تعریف می نماید.
مودم روتر چیست؟
خیلی از مودم ها هستند که صرفاً برای انجام کار تغییر سیگنال طراحی شده اند و قابلیت دیگری ندارند. اما برخی دیگر نیز وجود دارند که قابلیت روترینگ را نیز در خودشان دارند. اما حقیقت این است که این قابلیت به هیچ وجه برای شبکه های کامپیوتری بزرگ در سازمان ها، شرکت ها و غیره مناسب نیست. به همین دلیل است که در برخی از شبکه های کامپیوتری، علاوه بر یک مودم روتر، یک روتر جداگانه نیز تجهیز می شود.
چون قابلیت روترینگ یک مودم روتر، به هیچ نمی تواند پاسخگوی نیاز یک شبکه کامپیوتری سازمانی باشد. اما خوب برای مصارف خانگی و شبکه های lan خیلی خیلی کوچک، استفاده از این مدل مودم روترها می تواند گزینه مناسبی باشد. مثلاً اکثر مودم های adsl قابلیت روترینگ هم دارند و برای مجموعه های کامپیوتری مثل خانه های مسکونی، می توانند گزینه های امن و مناسبی تعریف شوند. در عوض یکی از بهترین روترها برای شبکه های کامپیوتری سازمانی، روترهای RB750 معرفی می شوند. بررسی تخصصی روتر میکروتیک rb750 با rb951
روتر چیست؟
برای درک بهتری عملکرد روترها در شبکه، پیشنهاد می کنم که به تصویر زیر نگاه کنید. ما دو شبکه ی LAN1 و LAN2 تعریف کرده ایم که این دو شبکه از طریق روترها به هم متصل شده اند. بیایید تصور کنیم که این دو شبکه ی تعریف شده دو شعبه از یک فروشگاه و یا یک سازمان هستند که در دو ساختمان مجزا واقع شده اند. هر شبکه برای خود یک سوئیچ دارد که تمامی کلاینت ها به واسطه ی همان سوئیچ به هم متصل شده اند.قبلاً هم در درسنامه های قبلی توضیح دادیم که کلاینت ها باید با هم اتصال نرم افزاری و سخت افزاری داشته باشند تا بتوانند با یکدیگر ارتباط بگیرند. اتصال سخت افزاری که به راحتی از طریق کابل های شبکه انجام می شود و برای اتصال نرم افزاری، کافیست که برای تمامی کلاینت ها یک NET ID یکسان و HOST ID متفاوت تعریف کنید. که این IP ها و ارتباطات نرم افزاری را می توانیم به صورت زیر تعریف کنیم :LAN 1 : 192.168.1.0/24 à A : 192.168.1.10
                                                B : 192.168.1.11
                                                C : 192.168.1.100
LAN 2 : 192.168.2.0/24 à A : 192.168.2.10
                                                B : 192.168.2.11
                                                C : 192.168.2.12نکته مهم : اگر دقت کنید ما برای کلاینت سرور اصلی در تصویر سمت چپ، عدد ۱۰۰  را در هاست آی دی لحاظ کردیم. حتماً این سوال مطرح می شود که چرا از اعداد هم خانواده ۱۱ و ۱۲ استفاده نشده است؟
دلیل این موضوع این است که تجهیزات اصلی حاضر در یک شبکه، باید در یک رنج مشخص و جداگانه تعریف شوند. چرا که این تجهیزات باید IP خاص خودشان را داشته باشند و هرگز این IP تغییر نکند. بنابراین اگر حتی از یک DHCP هم برای IP دهی شبکه تان استفاده می کنید، باید برای تجهیزات اصلی رنج عددی خاصی را تعریف کنید و یا این کار را با دقت و دستی انجام دهید. این موضوع بسیار مهم است و باید رعایت شود. البته درباره ی این موضوع در سرفصل ها و درسنامه های بعدی، مفصلاً صحبت خواهیم کرد.
خوب برسیم به ادامه داستان روترها؛ حالا ما می دانیم که تمامی کلاینت های موجود در شبکه LAN1 می توانند یک دیگر را ببینند و طبیعتاً این اتفاق برای کلاینت های شبکه LAN2 نیز رخ خواهد داد. اما حالا یک سوال مطرح می شود و آن هم این است که آیا سرورها و کلاینت های LAN 1 می توانند کلاینت های LAN 2 را هم ببینند؟
پاسخ این سوال خیر است. چرا؟ چون رنج شبکه و سوئیچ های آن ها با هم متفاوت می باشد. خوب؛ ما می توانیم دو سوئیچ را به وسیله یک کابل شبکه به هم متصل کنیم. تا کلاینت های دو شبکه بتوانند یکدیگر را ببینند. اما متاسفانه در این حالت هم چنین موضوعی امکان پذیر نخواهد شد. چون رنج های شبکه با هم متفاوت هستند.
پس برای اینکه کلاینت های دو شبکه با رنج های متفاوت بتوانند یکدیگر را ببینند و با هم ارتباط بگیرند باید چه کار کنیم؟
برای این کار شما باید از روترها استفاده کنید. یکی از مهم ترین کارهایی که یک روتر انجام می دهد، این است که رنج شبکه های مختلف را با یکدیگر ارتباط می دهد. در واقع یکی از قابلیت های بسیار مهم روتر همین مسیر یابی بین کلاینت ها و شبکه های مختلف است.

خوب حالا شما تصور کنید که ما یک زوج سیم از سمت مخابرات داریم که به واسطه ی این زوج سیم باید به شبکه های کامپیوتری این سازمان، اینترنت بدهیم. باید چه کار کنیم؟
قبلاً گفتیم که ابتدا زوج سیم را به مودم وصل کرده و با تغییر سیگنال آن را به کابل شبکه تبدیل می کنیم. در واقع ابتدا مودم را بریج کرده و سپس زوج سیم را به پورت مربوطه در مودم وصل می کنیم و سپس با یک کابل شبکه، از پورتی که اینترنت دارد به سمت شبکه ها، سیم کشی می کنیم. اما برای اینکه این اینترنت به تمامی شبکه ها برسد، کابل شبکه باید به روتر متصل شود.بدین صورت ما عملاً اینترنت را با استفاده از روترها روی شبکه پیاده سازی می کنیم و این کار تنظیمات خاص خودش را داراست. وقتی روتر به اینترنت وصل می شود، روتر کانکشن می زند و اینترنت را دریافت می کند. پس از اینکه اینترنت دریافت شد، آن را به کل شبکه ارائه می دهد. بدین صورت، روتر توانسته که بین یک شبکه LAN و WAN ارتباط برقرار نماید. در کل اگر روترها در یک شبکه کامپیوتری نباشند، امکان ارائه اینترنت به کلاینت ها و کل سیستم وجود نخواهد داشت.اما روترها علاوه بر وظیفه اتصال شبکه هایی با رنج های متفاوت، در بحث برقراری امنیت شبکه نیز، نقش بسیار مهمی را ایفا می نمایند. در نهایت جالب است بدانید که علاوه بر این دو وظیفه، روترها یکی از مهم ترین تجهیزات حاضر در شبکه های کامپیوتری هستند.
جمع بندی و سخن آخر
در این درسنامه ما سعی کردیم که به راحت ترین شکل ممکن، درباره روترها و مودم ها برای تان توضیح دهیم. ما یاد گرفیتم که مودم ها تنها نقش تغییر سیگنال را در شبکه دارند و در کل جزو لیست تجهیزات یک شبکه به حساب نمی آیند. اما داستان روترها فرق می کند. آن ها نقش های بسیار مهم و مختلفی را در برقراری ارتباط بین شبکه هایی با رنج های مختلف ایفا می کنند. از این رو بهتر است که همیشه از روترهای با کیفیت و معتبر برای شبکه تان استفاده کنید. همچنین حواستان باشد که از مودم ها و یا مودم روترهای بریج شده برای شبکه تان استفاده نمایید.برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سانترال ، ویپ و شبکه با ما همراه باشید…

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید