تعریف ما از کاربرد مجازی سازی در حیطه سیستم عامل عبارت است از راهکاری که اجازه می دهد چندین سیستم عامل میهمان بطور همزمان بر روی یک میزبان سخت افزاری به اجرا در آیند.
اشتراک منابع سخت افزاری موجود بر روییک رایانه بین خادمان نرم افزارییکی از، فناوریهای مورد توجه کارشناسان در چند سال اخیر بوده و سرمایه گذاری های اقتصادی و تحقیقاتی زیادی از سوی شرکت های بزرگ روی آن صورت گرفته است .
در ادامه با ISG همراه باشید.
مجازی سازی به شما این امکان را میدهد تا روی یک سیستم (فیزیکی) چندین سیستم مجازی داشته باشید، بهطوری که تکتک آنها به صورت مستقل برای ارائه سرویس ایفای نقش میکنند، در صورتی که همه آنها بهطور فیزیکی از یک منبع تغذیه میشوند.
به بیان دیگر، منبع فیزیکی-سختافزاری بین تمامی آنها به اشتراک گذاشته میشود.
در این حالت هر یک از سیستمهای مجازی میتوانند دارای سیستمعاملها و نسخههای متفاوت باشند.
بهطور مثال، یکی از سیستمها بهعنوان دومین کنترلر ایفای نقش میکند و تحت سیستمعامل ویندوز سرور ۲۰۱۲ است و دیگری با نسخهای از سیستم عامل لینوکس بهعنوان کش سرور عمل میکند .
ماشین مجازی یا Virtual machine به سیستمی اطلاق می گردد که اجرای سیستم مجازی را بر عهده گرفته است. هر ماشین مجازی می تواند شامل سیستم عامل، سخت افزار و نرم افزار اختصاصی خود باشد.
ماشین های مجازی، مستقل از سکوی سخت افزاری یا سیستم عامل اولیه به فعالیت خود ادامه می دهند. زیرا دراغلب سیستم های مجازی ساز، یک لایه جدا کننده به نام Hypervisor میان سیستم عامل میهمان (مجازی) و سخت افزار یا منابع فیزیکی موجود حائل می گردد.
کار Hypervisor ایجاد یک دید مستقل مجازی از سخت افزار یا منابع است .Hypervisor باعث می شود ماشین های مجازی از دید یکدیگر پنهان بمانند و هر ماشین مجازی تصور کتد تمام سخت افزار یا منابع لازم را در اختیار گرفته است.
آمارها نشان میدهد :
-حدود یک چهارم بودجه IT سازمانها، صرف مراکز داده میشود .
-مقدار قابل توجهی از انرژی در مراکز داده ، صرف سیستمهای غیرIT میشود .
-میلیونها دلار هزینه برای خرید سرور ها و تجهیزات سخت افزاری شده است که عملا بلا استفاده هستند.
تکنولوژی مجازی سازی باعث ایجاد ارزش افزوده در سازمان شده و مزایای بسیاری دارد. از جمله:
-صرفه جویی در هزینه های مستقیم و غیر مستقیم.
-استفاده بهینه از منابع سخت افزاری سازمان و بالا بردن بهره وری.
-تجمیع سرویسهای سازمان در یک یا چند سرور، که باعث ایجاد مدیریت متمرکز و امنیت بالا میشود.
-تسریع در پیاده سازی سرویسهای مختلف و ایجاد سریع سرویسهای جدید در جهت افزایش کسب و کار سازمان.
-پشتیبانی از سیستمها و سرویسهای قدیمی موجود در سازمان.
-یکپارچه سازی منابع سخت افزاری سازمان.
-ایجاد محیطهای تست و گسترش سیستمها بدون ایجاد وقفه و بدون داشتن ریسک.
-پایین آمدن هزینه های نگهداری ،POWERING ،COOLING و نیروی انسانی.
-ارائه ماشینهای مجازی به جای ماشینهای فیزیکی و اجرای سیستم عامل های مختلف روییک هاست فیزیکی.
-دسترس پذیری بالا (HIGH AVAILABILITY )
-بالا بودن ضریب امنیتی ماشینهای مجازی.
-سرعت در ترمیم و باز نشانی سیستم ها به هنگام بروز خرابی.
امروزه دانش استفاده و پیاده سازی مجازی سازی باعث شده است تا بسیاری از متخصصان IT به ویژه شبکه، اقدام به آموختن مفاهیم مختص به این تکنولوژی نمایند، هر روز اخبار جدیدی از به روز رسانی نرم افزارهای مجازی سازی و پیشرفت هایی که در این زمینه حاصل می گردد شنیده می شود و روند رو به رشد و پیشرفت این تکنولوژی آهنگی سریع به خود گرفته است.
متخصصان امر مجازی سازی نه تنها برای خود در دنیا دارای مدرک تخصصی هستند بلکه همانند دیگر مشاغل IT از موقعیت کاری مناسبی نیز در دنیا برخوردار می باشند و جایگاه و ارزش خاصی را پیدا کرده اند، در حالی که سازمان های کوچک و بزرگ در دنیا به دنبال متخصصان حوزه تکنولوژی های مجازی سازی هستند و گاهاً حقوق این افراد برابر با سایر متخصصان IT است، ولی با این حال تعداد متخصصان و اساتید فعال در این حوزه در ایران بسیار کم و ناچیز است، در واقع علت آن نوظهوری این تکنولوژی در ایران می باشد و تا فراگیر شدن استفاده از آن مدت زمانی به طول خواهد کشید.
معرفیHyper-V
Hyper-V یکی از بزرگترین محصولات مجازی سازی در دنیا می باشد ، که به شما اجازه می دهد تا با استفاده از تکنولوژیمجازی بار محیط واقعی خود را به صورت مجازی ارائه دهید.
Hyper-V به شما اجازه میدهد تا بتوانید سخت افزار خود را به صورت مجازی ارائه دهید تا بتوانید هر تعداد که سخت افزار شما پشتیبانی می کند ماشین مجازی بر روی یک سیستم فیزیکی داشته باشید. هر ماشین مجازی به صورت کامل ایزوله و مجازی شده است و تفاوتی با یک سیستم فیزیکی ندارد .
Hyper-V با قابلیت های منحصر به فرد که در ویکی های بعدی به صورت کامل به آن اشاره می کنیم به یکی از محنصر ترین محصولات مجازی دنیا تبدیل شده است.
از زمان Server2008 اولین Hyper-V ارائه شد و هم اکنون نیز با معرفی نسخه آزمایش ویندوز سرور ۲۰۱۲ شاهد جدیدترین نسخه Hyper-V میباشیم . که امکانات فوق العاده را بهمراه دارد.
مدیریت Hyper-V مثل سایر محصولات مایکروسافت هم از طریق کنسول گرافیکی یا همان GUI و همچنین از طریق کنسول دستوری PowerShell نیز می توانید به مدیریت آن بپردازید.
همانطور که دربالا فواید مجازی سازی گفته شد ، Hyper-V بستری را فراهم می کند که شما میتوانید نرم افزارهای و برنامه و حجم کاری خود را مجازی کنید و با این کار به بسیاری از اهداف که در جهت افزایش کارایی و کاهش هزینه ها در یک سازمان می باشد ، کمک می کند.
در زیر بعضی از این موارد را با هم مرور می کنیم. ایجاد و یا گسترش یک بستر Private Cloud . Hyper-V یکی از مهمترین بخش های ایجاد یک Private Cloud می باشد که به شما اجازاه می دهد بر اساس تقاضا و در خواست کاربران از منابع سخت افزاری استفاده کند.
– ایجاد و یا گسترش یک بستر Private Cloud . Hyper-V یکی از مهمترین بخش های ایجاد یک Private Cloud می باشد که به شما اجازاه می دهد بر اساس تقاضا و در خواست کاربران از منابع سخت افزاری استفاده کند.
– افزایش بهره برداری از سخت افزار ، با ارائه و توسعه سرور های و حجم کاری در ماشین مجازی نیاز شما به سرور های فیزیکی که نیاز مند فضای زیاد ، ایجاد سرمایش و گرمایش مناسب و یا برق شدید می باشد را کاهش می دهد.
– با قابلیت های که در Window Server و هم چنین در Hyper-V میباشد.شما قادر خواهید بود که قابلیت انلاین بود و یا به اصطلاح در دسترس پذیری را به حداکثر برسانید، بدون اینکه جتی برای لحظه حجم کاری شما دچار مشکل شود.
– ایجاد و توسعه دسکتاپ مجازی (virtual desktop infrastructure ).
– افزایش بهره وری و هم چنین فعالیت های آزمایشی .
– و هزاران دلیل دیگر که ثابت می کند Hyper-V فوق العاده است.
در این جا ما بر اساس Windows Server2012 مستندات خود را ارائه می دهیم. Hyper-V نیز برای اولین بار بر روی سیستم Client خود یعنی ویندوز ۸ نیز قابل اجرا و فعال سازی می باشد.
قابلیت های و ویزگی های جدید به ویندوز سرور ۲۰۱۲ اضافه شده و خیلی از قابلیت ها نیز توسعه و بهبود یافته است . در این ویکی ما فرض را بر این می گیریم که شما از نقطه صفر میخواهید Hyper-V را یاد بگیرید پس تمام موارد ان را به صورت دقیق بیان می کنیم.
در این سری اموزش سعی می کنیم Hyper-V و مدیریت و پیکربندی آن را بصورت کامل بیان کنیم. سپس چند سناریو و تست نیز پس از معرفی نیز انجام میدهیم.
پس ما را تا آخر این مجموعه ویکی دنبال کنید و منتظر نظرات شما هستم. در زیر همین پست به صورت گام به گام لینک های جدید را قرار می دهیم.