فیبر، مس یا اتصال بیسیم (وایرلس)؟ کدام اتصال برای شما بهترین است؟ در این مقاله قصد داریم در مورد تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس صحبت کنیم و از نزدیک تمام نقاط قوت و ضعف شبکههای مسی و وایرلسی را با یکدیگر مقایسه کنیم. نقاط قوت و ضعفی که بهصورت مستقیم و غیرمستقیم منجر به تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس میشوند. پهنای باند، سرعتی که با آن به اینترنت دسترسی پیدا میکنید، موردی است که باید بیشترین ارزش را برایش قائل باشید، چرا که هر کسبوکاری در دنیای مدرنیزه و تکنولوژیک امروزی، اعم از کوچک و بزرگ، به سرعت بالا و ثبات سرعت اینترنت خود وابسته است. این سرعت و ثبات سرعت است که پل ارتباطی خوب و بهینه بین شما و مشتریانتان را ایجاد میکند. با سرعت پایین، شما بسیاری از فرصتهای کسب سود و مشتری را از دست خواهید داد.
اینترنت در حال حاضر نقش مهمی در تجارت ایفا میکند، تا جایی که ما در دسترس بودن دائمی آن را امر بدیهی میدانیم. مشغول کسبوکارمان هستیم، ویدیوها را پخش میکنیم، فایلهای بزرگ را از یک وبسایت دانلود میکنیم، گیم پلی میکنیم، ویدئوکال برگزار میکنیم، دورکاری میکنیم، سایت فروشمان را مدیریت میکنیم و تمام کارای دیگری که میتوان با اینترنت انجام داد، همه و همه در گرو در اختیار داشتن یک سرعت خوب و پهنای باند بالا است.
پهنای باند کدام شبکه بهتر است؟
اگر چندین کاربر در شبکه شما در حال پخش چندین ویدیو، آپلود فایلهای بزرگ یا انجام سایر کارهای حجیم بهطور همزمان هستند، نیاز به سرعت بالا و بالاتر را بهخوبی حس خواهید کرد. با این حال و در کنار مسئله سرعت، مسائل دیگری نیز مطرح هستند. برای مثال، کسبوکارها تمایل دارند برای سالها از یک اتصال اینترنتی استفاده کنند و این کار را با کمترین هزینه ممکن انجام دهند.
مسئله سرعت اما در بسیاری از مواقع بر هزینهها میچربد. چرا که مشکلات پهنای باند میتواند بهرهوری شرکت شما را کاهش دهد، زمان کارمندان را تلف کند و منجر به از دست دادن مشتری و کاهش فروش شود. قبل از اینکه بتوانید تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس را درک کنید، باید ابتدا با ماهیت انواع مدیا برای انتقال اینترنت آشنا شوید و بدانید که با چه چیزی سروکار دارید.
سه مدیا اساسی که برای اتصال به اینترنت استفاده میکنیم به شرح زیر هستند:
فلز مس
فیبرهای نوری
شبکه وایرلس یا بیسیم
این سه رسانه برای اتصال به اینترنت امروزه در بازار موجود هستند و هرکدام، مزایا و معایبی دارند. بیایید به مزایا و معایب هر یک نگاهی بیندازیم.
شبکههای مسی بر دنیای اینترنت مسلط هستند!
هنوز هم که هنوز است، شبکههای مسی بر دنیای اینترنت تسلط دارند و این، بزرگترین تفاوت بین شبکه های مسی و وایرلسی است. از زمان ظهور تلفن در بیش از ۱۰۰ سال پیش، روش غالب برای سیمکشی خانه، استفاده از کابلهای مسی بوده و هست.
سیم تلفن مسی برای سیگنال صوتی کاملاً مناسب است. با این حال، پهنای باند بسیار محدودی را ارائه میدهد. ۱۰۰ سال پیش، بسیاری با مس آشنایی داشتند و هیچ حرفی از فیبر نوری و شبکه وایرلس مطرح نبود، بنابراین؛ سیمهای مسی سرتاسر جهان را احاطه کردند. تا اینکه فیبر نوری آمد.
دلیل تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس
فیبر نوری به فناوری اطلاق میشود که دادهها را از طریق رشتههای نازک یک ماده بسیار شفاف که معمولاً شیشه یا پلاستیک است، منتقل میکند. ارتباطات فیبر نوری در دهه ۱۹۷۰ توسعه داده شد، اگرچه اولین شبکههای مخابراتی فیبر نوری در اواسط دهه ۱۹۸۰ نصب شدند.
آینده متعلق به فیبر نوری بود، چرا که پهنای باند بسیار بالاتری ارائه میداد، فاصله بسیار بیشتری را تحت پوشش قرار میداد (کابل مسی نهایت تا ۵ کیلومتر میتواند داده را ارسال کند، در حالی که این عدد برای فیبر نوری در حدود ۷۰ کیلومتر است!) و بهطور قابل توجهی ارزانتر از سایر رسانههای ارتباطی است.
فیبر نوری یا کابل مسی؟
ارزیابی اینکه کدام نوع کابل شبکه برای یک شرکت خاص بهینه است نیاز به در نظر گرفتن چندین عامل دارد. مس برای کسانی که در مناطق روستایی هستند مزایایی دارد. از قبل وجود دارد و در صورت استفاده برای اتصال دستگاههای شبکه ارزانتر تمام خواهد شد، چرا که نیازی به کابلکشی جدید وجود ندارد.
با این حال، کابل فیبر نوری مزایای زیادی نسبت به مس دارد: سرعت انتقال فیبر نوری سریعتر است، قدرت انتقال فیبر نوری بیشتر است و تلفات داده کمتری دارد، کابلهای فیبر نوری در برابر تداخل الکترومغناطیسی غیرقابل نفوذ هستند، کابلهای فیبر نوری بهراحتی نمیشکنند.
شبکه وایرلس در مقابل فیبر نوری و مس!
در حالی که به نظر میرسد فیبر نوری نسبت به مس برتری واضحی دارد، شبکه وایرلس در حال افزایش محبوبیت و استفاده است. پهنای باند بیسیم (یا 4G، که مخفف نسل چهارم بیسیم است)، روشی برای اتصال به اینترنت از طریق امواج رادیویی است. 4G نیاز به ایجاد زیرساخت دارد تا بتواند مناطق بیشتری را پوشش بدهد و هر سال که میگذرد، گستردهتر میشود.
تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس؛ شبکه وایرلس پتانسیلی برای حذف هزینهها دارد
وقتی صحبت از کابلهای فیبر نوری یا مسی به میان میآید، هزینههای خرید کابل، کابلکشی، امضای مجوزها، پرداخت هزینه کارکنان،بیمه، پاداش و هزینه نگهداری و غیره، ذهن صاحبان کسبوکارها را به خود مشغول میکند. شبکههای وایرلس مقدار زیادی از این هزینه را کاهش میدهند. با این حال، یکی از بزرگترین مشکلات این است که سیگنالهای بیسیم با فاصله کاهش مییابند: هر چه کاربر از ایستگاه پخش دورتر باشد، سیگنال ضعیفتر است.
با این پیش زمینه به بیان تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس میپردازیم.
مزایا و معایب شبکههای وایرلس و شبکههای مسی
شبکههای بیسیم 4G، 5G و وایفای، چندین مزیت تجاری کلیدی نسبت به شبکههای سیمی دارند. مزیتهایی که منجر به ایجاد تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس میشوند.
۱. افزایش بهرهوری در راستای افزایش سرعت استفاده
ارتباطات بهبودیافته منجر به انتقال سریعتر اطلاعات در کسبوکارها و بین شرکا و مشتریان میشود. یکی از چند تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس با همین بهرهوری مرتبط است. سرعت ارتباط کابلی بسیار بالاتر از سرعت ارتباط وایرلس است. ارتباط کابلی همچنین پایداری بالاتری نیز دارد و از نویزهای محیطی تأثیر نمیگیرد.
با این حال، شبکه بیسیم بهرهوری سیستم را افزایش داده و امکان دورکاری را فراهم میکند. شبکه بیسیم اگر از تداخلات و نویز در امان باشد و اگر آنتن دهی خوبی داشته باشد، میتواند سرعتی حتی بالاتر از شبکه های مسی داشته باشد. برای مثال شبکه 5G سرعتهایی معادل با ۱۰۰۰ مگابیت بر ثانیه به مشتریان ارائه میدهد.
اهمیت تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس
۲. دسترسی و در دسترس بودن
از آنجایی که فناوری بیسیم به کاربر امکان میدهد در حین حرکت ارتباط برقرار کند، شما و مشتریانتان بهندرت از دسترس خارج میشوید. شبکههای مسی فقط در مکانهایی حضور دارند که سیمکشی وجود داشته باشد. این در حالی است که شبکههای وایرلس مانند چتری تمام فضا را پوشش میدهند.
۳. انعطافپذیری
شبکههای مسی منعطف نیستند، این در حالی است که شبکههای وایرلس بهخوبی با خواستههای شما و محیط سازگار میشوند. کارکنان بهصورت وایرلس میتوانند بدون نشستن پشت کامپیوتر به شبکه متصل شوند و به کار خود ادامه دهند. تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس تحت تأثیر انعطافپذیری قرار دارد.
در ارتباط سیمی با دور شدن از مرکز داده، سرعت شما افت پیدا نمیکند (البته در مسافتهای کمتر از ۱۰۰ متر)؛ اما در شبکههای وایرلسی هر جه از مرکز داده مانند مودم یا دکل آنتن دورتر شوید، سرعت شما افت خواهد کرد.
۴. صرفهجویی در هزینه
نصب شبکههای بیسیم میتواند آسانتر و ارزانتر باشد، مخصوصاً در ساختمانهایی که صاحبخانه اجازه نصب کابلها را نمیدهد. تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس بحث هزینهها را کاملاً تحت تأثیر قرار میدهد. اگر شبکه شما از سرعت لازم و کافی برای حلوفصل کردن امور مورد نیاز شما برخوردار نباشد، دیگر مسئله هزینه مطرح نیست!
البته لازم به ذکر است که تجهیزات شبکههای بیسیم و بستههای اینترنت وایرلس بهمراتب گرانتر از شبکههای مسی هستند. با این وجود، تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس و تفاوتهایی که در دسترسی، راحتی استفاده، راحتی نصب و انعطافپذیری مطرح میشود، مسئله هزینه را تحت تأثیر قرار میدهد.
۵. فرصتهای تازه
شبکه بیسیم میتواند به شما امکان ارائه محصولات یا خدمات جدید را بدهد. بهعنوان مثال، بسیاری از سالنهای خروج فرودگاه، ایستگاههای قطار، هتلها، کافهها و رستورانها خدمات وایفای «hot spot» را تعبیه کردهاند تا به کاربران موبایل اجازه دهند در حین سفر از اینترنت استفاده کنند.
۶. محل کار امنتر با ظاهری بهتر
استفاده از شبکه بیسیم علاوه بر تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس، منجر به حذف سیمکشی و عناصر اضافی میشود و این بدان معنی است که دفتر کار خود را به مکانی امنتر با ظاهری شکیلتر و آراستهتر تبدیل میکنید! کاری که همیشه برای یک تجارت مفید است.
معایب شبکههای بیسیم
در ادامه بحث تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس، علیرغم مزایای بسیاری که شبکههای بیسیم ارائه میکنند، معایب قابل توجهی نیز وجود دارد که باید در نظر گرفته شوند.
۱. امنیت
شبکه وایرلس در کنار تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس، بیشتر در معرض حملات کاربران غیرمجاز است، بنابراین باید به امنیت توجه ویژهای داشته باشید.
۲. مشکلات نصب
اگر همسایهها نیز از فناوری بیسیم استفاده کنند یا منابع تداخل الکترومغناطیسی (رادیویی) دیگری در محل وجود داشته باشد، ممکن است با تداخل مواجه شوید. این میتواند منجر به ارتباط ضعیف یا در موارد شدید، از دست دادن کامل ارتباط وایرلس شود. یکی از بزرگترین موارد در بحث تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس، به همین مورد تداخل مربوط میشود.
۳. پوشش
در برخی ساختمانها، دریافت پوشش ثابت میتواند دشوار باشد، که منجر به ایجاد نقاط کوری میشود که سیگنال در آنها، در دسترس نیست. برای مثال، در سازههایی که با استفاده از مواد تقویتکننده فولادی ساخته میشوند، ممکن است دریافت فرکانسهای رادیویی دشوار باشد. در این صورت فراغ از بحث تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس، باید از شبکههای مسی استفاده کنید.
علل مختلف تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس
۴. سرعت انتقال داده
شبکه وایرلس در بسیار موارد میتواند کندتر و ناکارآمدتر از شبکههای سیمی باشد. در شبکههای بزرگتر، ستون فقرات شبکه معمولاً با سیم یا فیبر بسته میشود تا شبکه وایرلس.
۵. نوسانات برقی
سیمهای مسی معمولاً نمیتوانند در حضور بارهای الکتریکی عملکرد خوبی داشته باشند. سیم مسی اگر از کنار سیم برق فشار قوی یا رطوبت عبور کرده باشد، با تداخل زیادی روبرو شده و بهشدت سرعت انتقال داده را کاهش خواهد داد. این مورد یکی از بزرگترین تفاوتها در مبحث تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس است.
۶. EMI (تداخل الکترومغناطیسی)
سیم مسی کاملاً تحت تأثیر تداخلهای الکترومغناطیسی محیط است. در حالی که شبکه بیسیم از این تداخلها در امان است. تداخل الکترومغناطیسی منجر به ایجاد تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس میشود.
سخن پایانی
در این مقاله به بیان تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس پرداختیم. متوجه شدیم که تفاوت سرعت در شبکه های مسی و وایرلس از علتهای مختلفی ناشی میشود و هرکدام از شبکههای مسی و وایرلسی، مزایا و معایبی دارند که بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم، سرعت انتقال داده را تحت تأثیر قرار میدهند.