تعیین مسیر برای تماسهای ورودی Inbound route
دوستان به یکی از مهمترین بخشهای برنامهریزی مرکز تلفن ایزابل رسیدیم. در واقع تعیین مسیر برای تماسهای ورودی Inbound route و اینکه مشخص کنیم مسیرهای ورودی مرکز تلفنمان به چه صورتی میباشد و براساس چه فاکتورهایی میتوانیم تماسهای ورودی را تفکیک کنیم و تعیین مسیر نهایی آنها را انجام دهیم.
آنچه در این مقاله می خوانید:
تعیین مسیر برای تماسهای ورودی Inbound routeبخش اول: مرور نکات Trunkبخش دوم: مفهوم Inbound route
تا این بخش از آموزش با Trunk آشنا شدیم. پارامترهای خیلی مهم Trunk به شما گفته شد. البته پارامترهای دیگری هم هست که جلوتر با آنها کار میکنیم و با Context و Qualify هم کار کردیم و در دو ویدئو به صورت اختصاصی در مورد آن صحبت کردیم.
قطعاً Context و Qualify کاربردی هستند که زمان بیشتری برای آنها در نظر گرفته شده و به تماسهای ورودی و خروجی ما مرتبط هست. در این بخش میخواهم ابتدا تمام مطالبی را که در ارتباط با Trunk گفته شد را مرور کنم و بعد به سراغ تماسهای ورودی میرویم و تمامی نکاتی که وجود دارد بصورت گام به گام با هم بررسی میکنیم.
بخش اول: مرور نکات Trunk
تعریف Trunk
ما در مورد Trunk صحبت کردیم و گفتیم مسیری است برای ارتباط با دنیای بیرون و گفته شد کل تماسهای ورودی و خروجی ما بر روی Trunk شکل میگیرد. حالا چه تماسهایی که از سمت مخابرات یا مرکز تلفنهای دیگر به سمت ایزابل ما میآید یا تماسهایی که برای خارج از مرکز تلفن برقرار میکنیم.
همانطور که گفته شد تماسهای ورودی را با inbound میشناسیم و اگر به خاطر داشته باشید گفتیم میتواند تماسهای ورودی هم باشد که به inbound وارد نشود و گفته شد کمی جلوتر در مورد آن صحبت خواهد شد که دقیقاً در همین بخش در مورد آن توضیحات مفیدی ارائه میشود. در مورد تماسهای خروجی هم گفته شد که بر روی outbound شکل میگیرد.
انواع Trunk
دو نوع Trunk داریم که با عناوین زیر شناخته میشوند.
Trunk Trust
ترانکهایی که Trust باشند user و password ندارند و register شدنی نیستند.
Trunk register
Trunkهای register ترانکهایی هستند که حتماً باید روی مرکز مقابل register شوند. در رابطه با Trunkهای register صحبت شد که user و pass دارند و user name و secret دو پارامتری هستند که باید به تعریف Trunk اضافه شوند.
اگر مرکز تلفن مقابل هم به register string نیاز دارد حتماً باید در باکس Register string طبق الگویی که در وب ایزابل هست نوشته شود.
Trunk Name چیست؟
گفته شد که چهار پارامتر داریم که Trunk Name هست و باید اسمی را برای آن در نظر بگیریم.
مفهوم host
host که به عنوان IP مرکز تلفن مقابل که میتواند مخابرات یا هر مرکز تلفن دیگری باشد در نظر گرفته میشود.
پارامتر type و context
پارامتر type و context گفته شد و اینکه معمولاً دو context مورد استفاده قرار میگیرد و در مرکز تلفن ایزابل ما Context های زیادی را داریم. حتی میتوانیم Context را بسازیم به عنوان مثال یک Context خاصی را بسازیم و یک سری از Extension هایمان را داخل آن Context قرار دهیم و تماسهای ورودی را به Context مورد نظر بفرستیم.
پارامترهای Qualify و insecure
دو تا پارامتر دیگر هم معرفی کردیم که یکی از آنها Qualify بود که ارتباطش را مرکز تلفن مقابل چک میکند و یکی هم پارامتر insecure هست که گفتیم مقدارهای مختلفی را میگیرد، اما پیشنهادی که من به شما دادم این بود که در تعریف Trunk خود حتی اگر نوع trust هست insecure برابر با port invite را همیشه بگذارید که مرکز تلفن جلوی packetهای ناشناس را نگیرد و همه packetهای ورودی را دریافت و تعیین مسیر کند.
Context و تماسها
در ویدئوی بعدی آن در رابطه با Context و قلمرو صحبت کردیم و دو تا Context بسیار مهم را معرفی کردیم که دقیقاً مطلبی هست که در این بخش از آموزش قرار است به طور دقیق بررسی کنیم.
در رابطه با تماسها هم صحبت شد که اگر یک مشتری به ما زنگ بزند یک شماره که شماره خود مشتری است و یک شمارهای که گرفته شده، که شماره خود مشتری را به عنوان Caller ID میشناسیم و شماره گرفته شده را به عنوان DID میشناسیم. حال میخواهیم در رابطه با Inbound route صحبت کنیم.
بخش دوم: مفهوم Inbound route
تماسهای ورودی به ایزابل یا مرکز تلفن.
مشخص کردن نوع Context
در بخشهای قبلی در مورد آن مطالبی ارائه شد اما در این بخش میخواهیم جمعبندی کنیم و تمام نکات را بگوییم. گفته شد که برای تماسهای ورودی بر روی یک Trunk اولین کاری که لازم است مشخص شود تعیین context Trunk هست.
یعنی با نوع Context که داخل تنظیمات Trunk مینویسیم میتوانیم مشخص کنیم که تماسهای ورودی به کدام Context وارد شوند.
Context های مهم
from-internal
from-trunk
دو Context به شما معرفی شد که یکی from-internal هست و دیگری from-trunk که هر دو Context بسیار مهم است.
from-internal Trunk
گفته شد که اگر در Trunk خود from-internal را بنویسیم تماس بهfrom-internal Context میرود یعنی جایی که Extensionها و موارد دیگر وجود دارند.
from-trunk Context
اگر from-trunk را بنویسیم تماس به Context from-trunk میرود و این توضیحاتی بود که در ویدئوی Context در مورد آن صحبت شد. این بستگی به شما دارد که میخواهید تماسهای ورودی را به کجا بفرستید به from-internal بفرستید و یا به from-trunk و به نوع تفکیک شما ربط دارد.
تفکیک تماس ورودی بر حسب DID یا CID
پس اگر خواستید که تماسهای ورودی بر حسب DID یا CID تفکیک شوند باید به Context from-trunk بفرستید که به بخش inbound route میرود. به روی مرکز تلفن خود میرویم این ترانکی هست که ما ساختیم.
Context آن را from-trunk گذاشتهایم. وقتی که Context یک Trunk در from-trunk تعریف شود، چه اتفاقی میافتد؟ تماسهای ورودی به بخش inbound route میروند و بر حسب این دو پارامتر یعنی Caller ID نامبر یا DID نامبر میتوانیم تفکیک کنیم.
طبق مثالی که در جلسه قبل زدیم اگر بگوییم شماره ۰۹۱۲۱۱۱۲۲۲۲ بود حتماً به داخلی مورد نظر وصل شود. پس میخواهیم بر حسب Caller ID آن را تفکیک کنیم. اگر خواستیم بر حسب DID هم تفکیک کنیم به همین صورت است.
پس این را مد نظر قرار دهید و در بخش add inbound route میتوانیم تماسهای ورودی خود را مشخص کنیم.
یک Description دارد که مهم نیست و هر اسمی را میتوانیم برای آن بگذاریم.به عنوان مثال اسم آن را incoming میگذاریم و میتوانیم هیچ نوع DID و CID را هم برای آن انتخاب نکنیم.
کاربرد Set Destination
در انتها اینجا یک باکسی داریم به نام Set Destination که از این قسمت میتوانیم مقصد تماس خود را مشخص کنیم. یعنی بعد از اینکه مشخص شد که چه DID یا چه Caller ID دارد یا هر DID یا Caller ID که داشت که اصطلاحاً به آن any DID و any CID گفته میشود به کجا برود.
به عنوان مثال میخواهیم آن را به یک Extension بفرسیتم به Extension 120 میفرستیم. بعد submit و در نهایت Apply میکنیم. این در واقع یک incoming یا همان inbound route است که من ساختم و کاری به اینکه تماس گیرنده چه شمارهای دارد یا چه شمارهای را شمارهگیری کرده است ندارم.
به هر شمارهای زنگ زده باشد و هر Caller ID که داشته باشد یعنی any DID و any CID سمت راست را نگاه کنید اینجا نوشته شده است incoming که رول یا در واقع inbound route هست که من ساختهام.
پس از اینکه submit و Apply کنید اینجا قرار میگیرد. الان any DID و any CID هست یعنی هر DID و هر CID را به کجا بفرستد؟ به Extension 120 به همین راحتی.
اهمیت بررسی نوع Context در تماسهای روی Trunk
هر تماسی که روی Trunk بیاید اول بررسی میشود که دارای چه نوع Context است. اگر Context آن from-trunk باشد وارد inbound میشود و در این بخش تعیین مسیر میشود.
میتوانیم برحسب DID یا CID تفکیک کنیم. حالا اگر در Caller ID آن مثلا شماره ۰۹۱۲۱۱۲۲۲۲ را وارد کنیم و submit و Apply کنیم چه اتفاقی میافتد؟ از این به بعد هر زمانی که این شماره زنگ بزند تماس آن را مستقیم میتوانیم به یک Extension خاص بفرستیم.
اینجا میتوانیم یک رول دیگر اضافه کنیم. مثلاً در Description شماره ۰۰۱۲۱۱۲۲۲۲ را وارد میکنیم و آن را به Extension دیگری بفرستیم مثلا Extension 103 و Apply کنیم حالا چه اتفاقی میافتد؟ از این لحظه به بعد این شماره زمانی که زنگ بزند بر روی Trunk که بیفتد وارد inbound route میشود و تماس به ۱۰۳ وصل میشود ولی برای بقیه چه اتفاقی میافتد؟ برای بقیه در any DID و any CID وارد میشود که در حال حاضر ما آن را کلاً تغییر دادیم.
یک Description جدید ساخته و incoming را وارد کرده سپس Extension را ۱۲۰ انتخاب میکنم بعد موارد قبلی را پاک میکنم. در حال حاضر ما دوتا inbound route در سمت راست ساختیم.
یکی را که ساختهایم با کلیک بر روی آن به ما نشان میدهد و میگوید که Description آن چیزی است که وارد کردیم و بر حسب Caller ID تماس در حال تفکیک است. اگر شماره ۰۹۱۲۱۱۱۲۲۲۲ بود و Caller ID ما این شماره بود تماس به ۱۰۳ میرود در غیر این صورت به any DID یا any CID میرود. بدین صورت هر چیزی که بود به Extension 120 برود یعنی ما تمام تماسها را به غیر از یک شماره موبایل به ۱۲۰ فرستادهایم که اگر مثلاً آن شماره موبایل بود به ۱۰۳ میرود.
نکات مهم در تفکیک تماسها
اولویت تفکیک تماسهای DID یا Caller ID
همیشه تماسهایی را که شما برحسب DID یا Caller ID تفکیک میکنید به any DID یا any CID اولویت دارند.
اهمیت incoming در تماسهای ورودی
این نکته بسیار مهم است و نکته بعدی این است که هنگامی که شما Caller ID را میگذارید سعی کنید که گزینه CID priority Route را مد نظر قرار دهید که اگر تیک آن را انتخاب کنیم، اولویت routing ما را به CID میدهد. یعنی این تماس نسبت به رکوردی که ساختیم اولویت پیدا میکند.
یعنی incoming ساخته شده به inbound route های دیگرمان اولویت دارد. به عنوان مثال اگر شما در اینجا ده تا inbound route ساخته باشید، آنهایی که تیک زده باشید اولویت دارند و بر روی علامت سوال آنها که قرار گیرید به ما نشان میدهد و دقیقاً توضیح میدهد.
پس من تیک گزینه CID priority Route را میزنم که اولویت آن برقرار باشد. این در مورد تماسهای ورودی بود.
کدام تماسها وارد incoming میشوند؟
اگر بخواهیم مبحث incoming را جمعبندی کنیم گفتیم که تماسهایی وارد incoming میشوند که حتماً Context Trunk ما from-trunk باشد. یعنی زمانی که Trunk ما بر روی from-trunk است تماس بر روی inbound route میرود و در نهایت ما میتوانیم بر حسب دو پارامتر DID و CID تماس خود را تفکیک کنیم.
همچنین گفته شد اگر CID یا DID را ننویسیم incoming که میسازیم یا inbound route را که مینویسیم به صورت کل است و شامل تمام تماسها میشود و زمانی که بر حسب DID یا CID تفکیک کنیم آن تماس یا در واقع آن inbound route ما به any DID و any CID ما اولویت دارد.
وقتی از CID استفاده میکنیم باید تیک آن را هم بزنیم. چند نکته دیگر هم هست که در بخشهای بعدی و جلوتر باید برگردیم و توضیحات آن را به شما ارائه دهم. ولی اینجا شما اینها را مد نظر قرار دهید و یک نکته مهم دیگر برای اینکه در حد اطلاع داشته باشید که توضیحات آن در جلسات جلوتر ارائه میشود.
مفهوم علامت سوال در Description، DID Number و Number Caller ID
زمانی که بر روی علامت سوالهای قسمت Description، DID Number و Number Caller ID قرار بگیریم Dial plan یا pattern match هم بنویسیم یعنی لازم نیست که مثلاً شماره تماس را به طور کامل بنویسید.
میتوانید به جای نوشتن کامل شماره تماس ۰۹۱۲۱۱۱۲۲۲۲ پس از نوشتن ۰۹۱۲ dot (.) بگذاریم که همه ارقام و اعداد را تا انتها شامل شود و برای این کار طبق توضیحاتی که درقسمت علامت سوال به رنگ آبی نوشته شده است قبل از آن باید یک underline (_) بگذارید و گفته شده اگر خواستید از pattern استفاده کنید، باید یک underline قبل آن قرار دهید که Asterisk متوجه شود که این یک pattern است و از الگوهای pattern میتوانید در اینجا استفاده کنید.
این موضوع را صرفاً برای این گفتم که به خاطر داشته باشید میتوانید این کار را انجام دهید و در بخش outbound که در مورد patternها صحبت میکنیم دوباره برمیگردیم و یک سری توضیحاتی را در اینجا اضافه خواهم کرد.