مقدمه
Wps معمولا به شکل یک دکمه، در یک روتر یا بیسیم پیکربندی شده است. به عبارتی دیگر، این حروف اختصاری، در قسمت پشت دستگاه های مودم و وای فای، هک شده و به عنوان استانداردی برای تامین امنیت شبکه شناخته شده است. به طور کلی این استاندارد، ارتباط بین مودم و دستگاه های بیسیم مانند کامپیوتر و پرینتر را با سرعت بالا و به شکل ساده برقرار می کند. در این مقاله قصد داریم با معرفی تکنولوژی مذکور، به تمامی سوالات مربوط به آن پاسخ دهیم و جنبه های مختلف آن را مورد بررسی قرار دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در ادامه مطلب همراه ما باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید:
منظور از Wps چیست؟کارایی و روش استفاده از Wps یا (Wi-Fi Protected Setup)کاربرد و مزایای استفاده از Wpsکدام سیستم عامل ها از Wps پشتیبانی می کنند؟مشکلات امنیتی ناشی از تکنولوژی Wpsجمعبندی و کلام آخرWps در وای فای
منظور از Wps چیست؟
Wps یا (Wi-Fi Protected Setup) در کنار همه پورت های اترنت و در پشت روترها قرار گرفته است. این استاندارد امنیتی، فقط برای شبکه های بیسیم کاربرد دارد و ارتباط بین دستگاه های بیسیم و روتر را آسان و سریع می کند. این تکنولوژی حفاظت شده، به جهت تامین امنیت شبکه های وای فای تعبیه شده است. رمزهایی با پروتکل WPA یا WPA2 در این استاندارد امنیتی به کار برده میشود. لازم به ذکر است که Wps کاربردی برای شبکه های بیسیم با پروتکل WEPندارد. این دکمه که با فشردن فعال می شود، معمولا در کنار ورودی اترنت قرار گرفته است.
لازم است به اطلاعتان برسانیم که جدیدترین دستگاه های وایرلس نظیر روترها و مودم های رمزگذاری شده با قابلیت Wi-Fi Protected Setup توسط فروشگاه مرکزی ISG ارائه شده است. این دستگاه ها علاوه بر ارتباط سریع و راحت، امنیت شبکه در تنظیمات روتر را از طریق فعال کردن رمزگذاری بیسیم برقرار کرده و فقط اجازه ورود به شبکه هایی که با رمز صحیح متصل شده اند را می دهد.
Wps یا (Wi-Fi Protected Setup)
کارایی و روش استفاده از Wps یا (Wi-Fi Protected Setup)
Wps اتصال سریع و بدون رمز به شبکه را برای کاربران فراهم می سازد. درواقع هنگامی که شما قصد دارید به یک وایرلس متصل شوید، ساده ترین راه، دستیابی به رمز عبور است. این درحالی است که Wi-Fi Protected Setup این ارتباط را برای شما راحت تر کرده و در هربار اتصال، دیگر نیازی به نوشتن رمزهای طولانی نخواهید داشت. برای استفاده از روترهای دارای قابلیت مذکور، ابتدا دکمه استاندارد امنیتی را فشار دهید؛ سپس در قسمت لیست وای فای موبایل یا هر دستگاه دیگری که برای جفت شدن با مودم از آن استفاده می کنید، نام وای فای مورد نظر را پیدا کرده و بدون وارد کردن رمز به آن متصل شوید.
هر مودم و یا روتری که از این قابلیت پشتیبانی می کند، برای اتصال و جفت شدن با دستگاه های دیگر، دارای یک صفحه برای وارد کردن کد هشت رقمی است. همچنین مودم هایی که قابلیت پشتیبانی از استاندارد امنیتی بدون دکمه را دارند، با وارد کردن کد هشت رقمی در قسمت مشخص شده آن، به راحتی می توان اتصال را برقرار کرد.
استاندارد Wps با فرض بر اینکه کسی در محدوده روتر قرار گرفته و اجازه استفاده از شبکه را دارد، به آسانی دستگاه مورد نظر را به روتر متصل میکند. بنابراین کاربر به جای تایپ کردن رمز عبور طولانی، فقط با فشردن دکمه، به وای فای متصل می شود. درواقع به هنگام فشار دادن دکمه، روتر یا مودم شروع به جستجوی دستگاه سازگار می کند. پس از جستجو، دستگاه هایی که به دنبال یک روتر مجهز با قابلیت تکنولوژی حفاظت شده می باشند، به صورت خودکار با مودم جفت شده و ارتباط برقرار می شود. اگر بعد از گذشت دو دقیقه دستگاهی با روتر جفت نشد، جستجو متوقف می شود. یکی دیگر از روشهای برقراری اتصال با این استاندارد امنیتی، استفاده از تکنولوژی Near field communication یا Nfc می باشد. برای برقراری ارتباط در این روش، دستگاه باید توسط کاربر به روتر یا مودم نزدیک شود.
روش استفاده از تکنولوژی Wps
کاربرد و مزایای استفاده از Wps
Wps امکان تنظیم خودکار کلید امنیتی بر روی مودم و روتر را فراهم می سازد.
عدم نیاز به دانستن نام و رمز عبور شبکه وای فای
جلوگیری از اشتباه تایپی
ساده شدن تنظیمات مودم و دسترسی آسان برای افراد غیر حرفهای
امکان دسترسی همیشگی با یک بار ثبت نام کاربری
کدام سیستم عامل ها از Wps پشتیبانی می کنند؟
Wps در تمامی سیستم عامل های اندروید، بلک بری و ویندوز قابل اجرا است. شرکت مایکروسافت در سال ۲۰۰۷ با انتشار ویندوز ویستا، قابلیت استاندارد امنیتی را در آن قرار داد. علاوه بر این ویندوزهای ۷، ۸ و ۱۰ نیز از این تکنولوژی پشتیبانی می کنند. از سال ۲۰۱۱ تمامی سیستم عامل های اندروید، از ورژن ۴.۰ به بالا قابلیت پشتیبانی از استاندارد امنیتی را در خود جای دادند. علاوه بر این، در سال ۲۰۱۰ از نسخه ۶.۰ به بالاتر سیستم عامل بلک بری، امکان پشتیبانی از Wi-Fi Protected Setup برقرار شده است. لازم به ذکر است که این استاندارد حفاظت شده هنوز برای سیستم عامل ios در دسترس نمی باشد.
پشتیبانی ویندوز از wps
مشکلات امنیتی ناشی از تکنولوژی Wps
امکان هک شدن استاندارد Wps با استفاده از روش هک بروت فروس بسیار بالا می باشد. هکر با این حمله، محتوای کد گذاری شده مودم را با به کار گیری الگوریتم های خاص باز می کند. درواقع استفاده از روش پین کد هشت رقمی برای تکنولوژی Wi-Fi Protected Setup امکان دسترسی هکرها به رمز را با امتحان کردن تمامی عددهای هشت رقمی فراهم می سازد. علاوه بر این هکرها با استفاده از برخی برنامه های متن باز، مانند reaver به راحتی و در عرض چند ساعت، قادر به هک کد هشت رقمی مودم می باشند.
برقراری اتصال و ارتباط با استفاده از فشار دادن دکمه، هرچند خطر امنیتی کمتری را به دنبال دارد؛ اما با نزدیک شدن هکر به دستگاه و تنها با فشردن آن، مودم هک می شود. بنابراین این روش ارتباطی هم چندان بی ایراد نیست.
هک و مشکلات امنیتی Wps
جمعبندی و کلام آخر
Wps یک استاندارد امنیتی برای شبکه های بیسیم است که در پشت مودم یا روتر و در کنار ورودی اترنت پیکربندی شده است. این تکنولوژی با استفاده از پروتکل های رمزگذاری شده و ایجاد امنیت استاندارد برای وای فای، برقراری ارتباط و امکان اتصال با موبایل، کامپیوتر و پرینتر را سریع و آسان می کند. برقراری ارتباط با مودم های دارای قابلیت Wi-Fi Protected Setup با استفاده از فشردن دکمه، کد هشت رقمی و روش Nfc امکان پذیر است. همانطور که پیشتر به آن اشاره شد امکان ساده شدن تنطیمات وای فای و ارتباط و دسترسی آسان با استفاده از این تکنولوژی فراهم می شود؛ با این حال ایرادات امنیتی وارد شده بر آن غیرقابل چشم پوشی است. درواقع این استاندارد، دربرابر هکرها و خطرات احتمالی ناشی از دسترسی آسان به آن، بسیار آسیب پذیر می باشند.